Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lätt och miljövänligt att fixa trasig mobilskärm

http://www.klimatsmart.se/images/news/redivivus-kaveh-kardoni200x300.jpg

Tänker du på miljön och din egen plånbok ska du inte bli allt för ledsen om du skulle tappa din smartphone och glaset går sönder. Det går alldeles utmärkt att reparera och få fullgod funktion igen. Redivivus i Västerås är ett av de få företagen i Sverige som specialiserat sig på att bara byta ut det trasiga glaset och behålla resterande delar av telefonens skärm. Med ett nytt glas applicerat kan skärmen användas som innan. Det är en fördel om telefoner på den svenska marknaden repareras här hemma. På så sätt undviks många och långa transporter till Asien där en stor del av trasiga smartphones idag hamnar för att lagas och sedan gå vidare till andra marknader. Och med tanke på att en ny mobiltelefon genererar 86 kilo avfall under tillverkningsprocessen är det mycket vunnet på att använda sin mobil en stund till. Och det blir så mycket billigare för användaren. Prisskillnaden på recyclad eller reparerad smartphone och en ny är flera tusenlappar, beroende på modell. Företaget samarbetar med mobilverkstäder och reparatörer runt om i landet. Som skickar sina skadade skärmar till Redivivus och får tillbaka dem hela, vilka de i sin tur använder vid reparationerna. Kaveh Kardoni på Redivivus berättar hur de har utarbetat ett eget arbetssätt som gör att alla delar återvinns från den trasiga skärmen. Noggrannhet, helt dammfri miljö och fokus på miljö är nyckelorden som gjort att de nu lycktas. I några fall har de tillverkat utrustningen och verktygen helt själva för att komma fram till rätt resultat. Många är de timmar som de lagt ner för att nå den perfektion de eftersträvar. ”-Jag vågar inte räkna på hur många arbetstimmar vi lagt ner för att få allt tipp topp, säger Kaveh med ett varmt leende. Oavsett ur många timmar det är så är det definitivt värt det.” avslutar han. Om allt går i lås med förhandlingarna med två stora återvinningsaktörer kommer även det som tidigare inte gått att återvinna kunna återvinnas och bli till nya saker i en eller annan form. Cirkeln blir därmed sluten. Allt kan då återanvändas eller återvinnas. Inget lagras, deponeras eller grävs ner i jorden som man var tvungen till innan. Det blir därmed unikt och beaktansvärt ur hållbarhetssynpunkt. Det är bara att lyfta på hatten, gratulera till framgången och önska Kaveh med personal fortsatt lycka till. / Jonas Jernberg, Klimatsmart.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lätt och miljövänligt att fixa trasig mobilskärm

2016-12-14
Kaveh Kardoni, Redivivus
Tänker du på miljön och din egen plånbok ska du inte bli allt för ledsen om du skulle tappa din smartphone och glaset går sönder. Det går alldeles utmärkt att reparera och få fullgod funktion igen.

Redivivus i Västerås är ett av de få företagen i Sverige som specialiserat sig på att bara byta ut det trasiga glaset och behålla resterande delar av telefonens skärm. Med ett nytt glas applicerat kan skärmen användas som innan. Det är en fördel om telefoner på den svenska marknaden repareras här hemma. På så sätt undviks många och långa transporter till Asien där en stor del av trasiga smartphones idag hamnar för att lagas och sedan gå vidare till andra marknader.

Och med tanke på att en ny mobiltelefon genererar 86 kilo avfall under tillverkningsprocessen är det mycket vunnet på att använda sin mobil en stund till. Och det blir så mycket billigare för användaren.

Prisskillnaden på recyclad eller reparerad smartphone och en ny är flera tusenlappar, beroende på modell.

Företaget samarbetar med mobilverkstäder och reparatörer runt om i landet. Som skickar sina skadade skärmar till Redivivus och får tillbaka dem hela, vilka de i sin tur använder vid reparationerna.

Kaveh Kardoni på Redivivus berättar hur de har utarbetat ett eget arbetssätt som gör att alla delar återvinns från den trasiga skärmen. Noggrannhet, helt dammfri miljö och fokus på miljö är nyckelorden som gjort att de nu lycktas. I några fall har de tillverkat utrustningen och verktygen helt själva för att komma fram till rätt resultat. Många är de timmar som de lagt ner för att nå den perfektion de eftersträvar.

”-Jag vågar inte räkna på hur många arbetstimmar vi lagt ner för att få allt tipp topp, säger Kaveh med ett varmt leende. Oavsett ur många timmar det är så är det definitivt värt det.” avslutar han.

Om allt går i lås med förhandlingarna med två stora återvinningsaktörer kommer även det som tidigare inte gått att återvinna kunna återvinnas och bli till nya saker i en eller annan form. Cirkeln blir därmed sluten. Allt kan då återanvändas eller återvinnas. Inget lagras, deponeras eller grävs ner i jorden som man var tvungen till innan. Det blir därmed unikt och beaktansvärt ur hållbarhetssynpunkt.

Det är bara att lyfta på hatten, gratulera till framgången och önska Kaveh med personal fortsatt lycka till.

/ Jonas Jernberg, Klimatsmart.se
Källa: Redivivus

Senaste nyheter