Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Taxi020 lanserar Sveriges första eltaxi

http://www.klimatsmart.se/images/news/taxi020elbil250x152.jpg

I mitten av april får Sverige sin första eldrivna taxi. Eltaxin ska trafikera Arlanda, där en snabbladdningsstation nu sätts upp. Eltaxin är resultatet av ett unikt samarbete mellan Taxi 020, Mitsubishi, Scandic och Swedavia. Taxin är en Mitsubishi i-MiEV, med utrymme för fyra personer och bagage. Bilen har en räckvidd på upp till 15 mil, har krocktestats med gott resultat och är lik en konventionell bil i de flesta avseenden – utom att den saknar avgasrör och avgaser. - Många tror nog att elbilar bara är för den som kör korta sträckor och kan låta bilen stå på laddning i många timmar. Genom att låta elbilen gå som taxi visar vi att den uppfyller de allra flesta människors behov, säger Thomas Holm, vd för Mitsubishi Motors i Sverige För att eltaxin ska kunna användas rationellt bygger Swedavia en snabbladdningsstation för elbilar på Arlanda. Den är öppen för alla taxibilar även om det alltså i nuläget bara är Taxi 020 som valt att köra med elbil. - Idag står marktransporterna till och från Arlanda för den största delen av flygplatsens totala koldioxidutsläpp. Renare taxibilar är en viktig del i att minska dessa utsläpp, och att Sveriges första eldrivna taxi används på Arlanda pekar på att vi än en gång banar vägen för nya och smartare lösningar, säger Torborg Chetkovich, koncernchef på Swedavia. Eltaxin kommer att köra resenärer till Arlandas närområde, men dagens första och sista körning går till Stockholm. Där har hotellkedjan Scandics kunder förtur på eltaxin. - Vi vill vara det självklara miljövalet och har sedan länge prioriterat miljötaxi. Nu är det extra roligt att kunna erbjuda våra gäster att vara först att ta eltaxin till flygplatsen, säger Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic. Initiativet att köra eltaxi kom från Taxi 020, som under 2010 passerade 80 procent miljöbilar. - Vi har nått och överträffar våra miljömål. Det är dags för nästa utmaning, att visa Sverige och omvärlden att det går att köra taxi med elbil, säger Frederick Scholander, marknadschef på Taxi 020. Nu pågår intensiva förberedelser för att kunna lansera eltaxin i början av april. Bland annat ska bilen utrustas med en särskilt strömsnål taxameter, förare ska rekryteras och specialutbildas i att köra elbil, snabbladdningsstationen ska etableras och resenärer och hotellgäster ska informeras. För ytterligare information, kontakta: Anders Erngren, Mitsubishi Motors Sverige, 070-265 86 42 Frederick Scholander, marknadschef, Taxi 020, 0704-323 000 Klas Nilsson, Swedavia, 0704-53 65 88 Inger Mattsson, hållbarhetschef, Scandic, 0709-735 019.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Taxi020 lanserar Sveriges första eltaxi

2011-03-16
I mitten av april får Sverige sin första eldrivna taxi. Eltaxin ska trafikera Arlanda, där en snabbladdningsstation nu sätts upp. Eltaxin är resultatet av ett unikt samarbete mellan Taxi 020, Mitsubishi, Scandic och Swedavia.

Taxin är en Mitsubishi i-MiEV, med utrymme för fyra personer och bagage. Bilen har en räckvidd på upp till 15 mil, har krocktestats med gott resultat och är lik en konventionell bil i de flesta avseenden – utom att den saknar avgasrör och avgaser.

- Många tror nog att elbilar bara är för den som kör korta sträckor och kan låta bilen stå på laddning i många timmar. Genom att låta elbilen gå som taxi visar vi att den uppfyller de allra flesta människors behov, säger Thomas Holm, vd för Mitsubishi Motors i Sverige

För att eltaxin ska kunna användas rationellt bygger Swedavia en snabbladdningsstation för elbilar på Arlanda. Den är öppen för alla taxibilar även om det alltså i nuläget bara är Taxi 020 som valt att köra med elbil.

- Idag står marktransporterna till och från Arlanda för den största delen av flygplatsens totala koldioxidutsläpp. Renare taxibilar är en viktig del i att minska dessa utsläpp, och att Sveriges första eldrivna taxi används på Arlanda pekar på att vi än en gång banar vägen för nya och smartare lösningar, säger Torborg Chetkovich, koncernchef på Swedavia.

Eltaxin kommer att köra resenärer till Arlandas närområde, men dagens första och sista körning går till Stockholm. Där har hotellkedjan Scandics kunder förtur på eltaxin.

- Vi vill vara det självklara miljövalet och har sedan länge prioriterat miljötaxi. Nu är det extra roligt att kunna erbjuda våra gäster att vara först att ta eltaxin till flygplatsen, säger Inger Mattsson, hållbarhetschef på Scandic.

Initiativet att köra eltaxi kom från Taxi 020, som under 2010 passerade 80 procent miljöbilar.

- Vi har nått och överträffar våra miljömål. Det är dags för nästa utmaning, att visa Sverige och omvärlden att det går att köra taxi med elbil, säger Frederick Scholander, marknadschef på Taxi 020.

Nu pågår intensiva förberedelser för att kunna lansera eltaxin i början av april. Bland annat ska bilen utrustas med en särskilt strömsnål taxameter, förare ska rekryteras och specialutbildas i att köra elbil, snabbladdningsstationen ska etableras och resenärer och hotellgäster ska informeras.

För ytterligare information, kontakta:
Anders Erngren, Mitsubishi Motors Sverige, 070-265 86 42
Frederick Scholander, marknadschef, Taxi 020, 0704-323 000
Klas Nilsson, Swedavia, 0704-53 65 88
Inger Mattsson, hållbarhetschef, Scandic, 0709-735 019.

Senaste nyheter