Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svenskarnas intresse för solenergi ökar

http://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi250x70.jpg

Intresset för solenergi ökar och en ny undersökning som genomförts av Telge Energi i februari 2015, visar att synen på solenergi är mer positiv även i landets mörkare delar. För även om det finns en tydlig koppling mellan antal soltimmar vi får på oss och svenskarnas tro på potentialen i solenergi, tror närmare 8 av 10 norrlänningar på solen som energikälla och så många som varannan norrlänning kan tänka sig att sätta upp solpaneler på taket eller på balkongen. Detta trots att man i Norrland fick uppleva så lite som 17 timmar sol i februari i år, när undersökningen genomfördes. – Det är positivt att intresset för solenergi ökar och att svenskarna kan tänka sig att sätta upp solpaneler hemma. Hela Sverige har lika stor potential att utvinna energi ur solen som Tyskland har, som har kommit längre i sin utbyggnad av solkraften, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi. Om 25 procent av alla taken i Sverige med bra sollägen hade solpaneler kan vi producera 10 procent av vårt elbehov med sol även i Sverige, fortsätter Petra. I den delen av Sverige där det var flest soltimmar i februari i Sverige (Visby, totalt 74h sol), var invånarna också mest optimistiska till solenergi. Där tror 9 av 10 på solkraft och 8 av 10 kan tänka sig att ha solpaneler på taket eller balkongen. Kopplingen mellan svenskarnas tro på solenergi och antalet soltimmar där man bor är genomgående i alla frågor på sol i undersökningen, där Gotland län har högst siffror och Norrbottens län lägst. När svenskarna får välja energikälla är även solen en klar favorit. Närmare tre av tio svenskar (28 procent), uppger att de helst vill att sin el kommer från solenergi. Det är en ökning på 5 procentenheter jämfört med 2013. Gotlands län (74h sol i februari 2015): - 79% tror att solenergi kan lösa klimatutmaningen - 39% vill helst ha el från solkraft - 76% vill ha solpaneler på taket/balkongen - 88% ser outnyttjad potential i solenergi Norrbottens län (17h sol i februari 2015): - 63% tror att solenergi kan lösa klimatutmaningen - 17% vill helst ha el från solkraft (hela 46% från vattenkraft, jämfört med rikssnittet på 23%) - 51% vill ha solpaneler på taket/balkongen - 77% ser en outnyttjad potential i solenergi Riksgenomsnittet i Sverige (52,5h sol i februari 2015): - 74% tror att solenergi kan lösa klimatutmaningen - 28% vill helst ha el från solkraft - 66% vill ha solpaneler på taket/balkongen - 78% ser en outnyttjad potential i solenergi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svenskarnas intresse för solenergi ökar

2015-04-22
Intresset för solenergi ökar och en ny undersökning som genomförts av Telge Energi i februari 2015, visar att synen på solenergi är mer positiv även i landets mörkare delar.

För även om det finns en tydlig koppling mellan antal soltimmar vi får på oss och svenskarnas tro på potentialen i solenergi, tror närmare 8 av 10 norrlänningar på solen som energikälla och så många som varannan norrlänning kan tänka sig att sätta upp solpaneler på taket eller på balkongen.

Detta trots att man i Norrland fick uppleva så lite som 17 timmar sol i februari i år, när undersökningen genomfördes.

– Det är positivt att intresset för solenergi ökar och att svenskarna kan tänka sig att sätta upp solpaneler hemma. Hela Sverige har lika stor potential att utvinna energi ur solen som Tyskland har, som har kommit längre i sin utbyggnad av solkraften, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi.

Om 25 procent av alla taken i Sverige med bra sollägen hade solpaneler kan vi producera 10 procent av vårt elbehov med sol även i Sverige, fortsätter Petra.

I den delen av Sverige där det var flest soltimmar i februari i Sverige (Visby, totalt 74h sol), var invånarna också mest optimistiska till solenergi.

Där tror 9 av 10 på solkraft och 8 av 10 kan tänka sig att ha solpaneler på taket eller balkongen. Kopplingen mellan svenskarnas tro på solenergi och antalet soltimmar där man bor är genomgående i alla frågor på sol i undersökningen, där Gotland län har högst siffror och Norrbottens län lägst.

När svenskarna får välja energikälla är även solen en klar favorit. Närmare tre av tio svenskar (28 procent), uppger att de helst vill att sin el kommer från solenergi. Det är en ökning på 5 procentenheter jämfört med 2013.

Gotlands län (74h sol i februari 2015):
- 79% tror att solenergi kan lösa klimatutmaningen
- 39% vill helst ha el från solkraft
- 76% vill ha solpaneler på taket/balkongen
- 88% ser outnyttjad potential i solenergi

Norrbottens län (17h sol i februari 2015):
- 63% tror att solenergi kan lösa klimatutmaningen
- 17% vill helst ha el från solkraft (hela 46% från vattenkraft, jämfört med rikssnittet på 23%)
- 51% vill ha solpaneler på taket/balkongen
- 77% ser en outnyttjad potential i solenergi

Riksgenomsnittet i Sverige (52,5h sol i februari 2015):
- 74% tror att solenergi kan lösa klimatutmaningen
- 28% vill helst ha el från solkraft
- 66% vill ha solpaneler på taket/balkongen
- 78% ser en outnyttjad potential i solenergi
Källa: Telge Energi

Senaste nyheter