
Redaktör:
Jens Ljunggren
Svenska livsmedelsbolag utvecklar vegetabiliska alternativ till kött
2020-12-05

Eva Tornberg och Anna Kjellström
Scandi Standard och Veg of Lund har påbörjat ett samarbete för att få fram fler av framtidens växtbaserade livsmedel.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
Källa: Veg of Lund
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…