Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stadigt ökad vindkraft i vinter

http://www.klimatsmart.se/images/news/bixia-anders-engkvist250x375.jpg

Nu är vintermånaderna över och enligt elbolaget Bixias rapport har elpriset under vinterperioden legat mycket lågt med ett snitt på 28,8 öre per kWh. Det beror på det milda, blöta och blåsiga vädret i kombination med kraftigt fallande bränslepriser. Blåsten har dessutom gett ett extra el-tillskott på 500 miljoner kWh, vilket motsvarar årsförbrukningen för 100 000 villor. – Räknar man elpriset i euro så har vi haft det lägsta vinterelpriset på åtta år. Men eftersom kronan har försvagats så har vi inte riktigt nått samma låga priser som förra året, säger Anders Engkvist. Den ökade vindkraften på hela 500 miljoner kWh har haft stor påverkan på elpriset under vintermånaderna. – Vi har sett flera vindkraftsrekord den här vintern. Den tredje januari producerade vindkraftverken lika mycket el som fyra kärnkraftreaktorer, säger Anders Engkvist, analytiker på Bixia. Under hela förra året stod vindkraften för sju procent av den totala elproduktionen i Norden, där Sverige och Danmark står för den största elen. Dessutom var utbyggnaden av vindkraft stor, omkring 400 nya vindkraftverk har byggts i Sverige under 2014. Fortsatt låga priser mars till maj Bixia bedömer i sin rapport att elpriserna kommer att vara fortsatt låga kommande kvartal och ligga någonstans mellan 24 och 27 öre per kWh. Företaget rekommenderar rörligt pris. – För hushåll som vill ha kontroll och veta mer exakt vad elen kostar varje månad kan det vara läge att binda elpriset i ett längre fastprisavtal på tre eller fem år, säger Anders Engkvist.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stadigt ökad vindkraft i vinter

2015-03-03
Anders Engkvist, Bixia
Nu är vintermånaderna över och enligt elbolaget Bixias rapport har elpriset under vinterperioden legat mycket lågt med ett snitt på 28,8 öre per kWh. Det beror på det milda, blöta och blåsiga vädret i kombination med kraftigt fallande bränslepriser. Blåsten har dessutom gett ett extra el-tillskott på 500 miljoner kWh, vilket motsvarar årsförbrukningen för 100 000 villor.

– Räknar man elpriset i euro så har vi haft det lägsta vinterelpriset på åtta år. Men eftersom kronan har försvagats så har vi inte riktigt nått samma låga priser som förra året, säger Anders Engkvist.

Den ökade vindkraften på hela 500 miljoner kWh har haft stor påverkan på elpriset under vintermånaderna.

– Vi har sett flera vindkraftsrekord den här vintern. Den tredje januari producerade vindkraftverken lika mycket el som fyra kärnkraftreaktorer, säger Anders Engkvist, analytiker på Bixia.

Under hela förra året stod vindkraften för sju procent av den totala elproduktionen i Norden, där Sverige och Danmark står för den största elen. Dessutom var utbyggnaden av vindkraft stor, omkring 400 nya vindkraftverk har byggts i Sverige under 2014.

Fortsatt låga priser mars till maj
Bixia bedömer i sin rapport att elpriserna kommer att vara fortsatt låga kommande kvartal och ligga någonstans mellan 24 och 27 öre per kWh. Företaget rekommenderar rörligt pris.

– För hushåll som vill ha kontroll och veta mer exakt vad elen kostar varje månad kan det vara läge att binda elpriset i ett längre fastprisavtal på tre eller fem år, säger Anders Engkvist.
Källa: Bixia

Senaste nyheter