Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Solskatt med solsting?

http://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi-fruwatt-solceller250x352.jpg

Den senaste tiden har det skrivits en rad nyheter kring solskatt för större solcellsanläggningar. Ord som “skattefnatt”, “luftskatt” och “hål-i-huvudet-skatt” har figurerat i tidningar och sociala medier. Den EU-regel som tidigare lyfts fram, om att solskatten är nödvändig, har visat sig vara fel. En sån regel finns inte. EU-kommissionens representant i Sverige har i ett inslag i SVT Nyheter berättat att det inte stämmer: Omstridd skatt stoppar solcellsenergi. Det finns inga krav från EU när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi. Det kan ju vara snårigt med alla EU-regler såklart, men lite förvånad är jag att den svenska regeringen inte har kollat upp regelverket innan skatten infördes. Men så igår kom det ett nytt besked och det verkar som om regeringen nu snabbutreder frågan. Förhoppningsvis kommer ett nytt besked under hösten där gränsen för skatten om 255 kW höjs: Regeringen svänger om skatt på solel Kort om bakgrunden: I april lade regeringen förslag om att större solcellsanläggningar ska beskattas (255 kW). Den nya skatten, började gälla den 1 juli. Det påverkar inte vanliga villatak, men om till exempel stora företag, skolor, sjukhus eller andra stora fastighetsägare vill installera solceller på sina fastigheter beskattas elen. Effektgränser gäller per organisationsnummer och inte anläggning. Men igår kom alltså besked om att regeringen kanske ändrar beslutet. Hur påverkar solskatten större företag, skolor, sjukhus och bostadsrättsföreningar? Ja, det är inte svårt att lista ut. Den investeringsvilja som verkar finnas för stora solcellsanläggningar skulle såklart minska. Om skatten nu tas bort kanske solrevolutionen istället kunna ta ordentlig fart. Äntligen! Hur påverkar solskatten privatpersoner? Inte alls. Den debatt som pågår just nu avser just större anläggningar. Den nya solskatten innebär att små anläggningar på villatak fortfarande slipper betala skatt för egen el. Det är därför en jättebra och långsiktig investering att sätta solceller på villataket. /Fru Watt, Petra Hallebrant

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Solskatt med solsting?

2016-09-06
Fru Watt, Petra Hallebrant
Den senaste tiden har det skrivits en rad nyheter kring solskatt för större solcellsanläggningar. Ord som “skattefnatt”, “luftskatt” och “hål-i-huvudet-skatt” har figurerat i tidningar och sociala medier. Den EU-regel som tidigare lyfts fram, om att solskatten är nödvändig, har visat sig vara fel. En sån regel finns inte.

EU-kommissionens representant i Sverige har i ett inslag i SVT Nyheter berättat att det inte stämmer: Omstridd skatt stoppar solcellsenergi. Det finns inga krav från EU när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi.

Det kan ju vara snårigt med alla EU-regler såklart, men lite förvånad är jag att den svenska regeringen inte har kollat upp regelverket innan skatten infördes. Men så igår kom det ett nytt besked och det verkar som om regeringen nu snabbutreder frågan. Förhoppningsvis kommer ett nytt besked under hösten där gränsen för skatten om 255 kW höjs: Regeringen svänger om skatt på solel

Kort om bakgrunden:
I april lade regeringen förslag om att större solcellsanläggningar ska beskattas (255 kW). Den nya skatten, började gälla den 1 juli. Det påverkar inte vanliga villatak, men om till exempel stora företag, skolor, sjukhus eller andra stora fastighetsägare vill installera solceller på sina fastigheter beskattas elen. Effektgränser gäller per organisationsnummer och inte anläggning. Men igår kom alltså besked om att regeringen kanske ändrar beslutet.

Hur påverkar solskatten större företag, skolor, sjukhus och bostadsrättsföreningar?
Ja, det är inte svårt att lista ut. Den investeringsvilja som verkar finnas för stora solcellsanläggningar skulle såklart minska. Om skatten nu tas bort kanske solrevolutionen istället kunna ta ordentlig fart. Äntligen!

Hur påverkar solskatten privatpersoner?
Inte alls. Den debatt som pågår just nu avser just större anläggningar. Den nya solskatten innebär att små anläggningar på villatak fortfarande slipper betala skatt för egen el. Det är därför en jättebra och långsiktig investering att sätta solceller på villataket.

/Fru Watt, Petra Hallebrant

Vill du veta mer om solceller, investeringsstöd och kanske kika på dina möjligheter att bli solelsproducent?

Kika här: Solceller – så funkar det
www.telgeenergi.se/privat/om-ren-el/ren-el/solkraft/solceller/

Senaste nyheter