Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skåne inspirerar till hållbart resande

http://www.klimatsmart.se/images/news/energiskane250x198.jpg

Mellan den 16-22 september arrangerar skånska kommuner flera olika aktiviteter i samband med den Europeiska Trafikantveckan. Den Europeiska Trafikantveckan är en upplysningskampanj som äger rum 16-22 september varje år. Kampanjen går ut på att motivera medborgarna att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt, samt att uppmuntra de europeiska städerna att underlätta för invånarna att använda dessa alternativ. I år introduceras ett nytt koncept som de deltagande Energikontoren i Sverige genomför tillsammans med de kommunala energi- och klimatrådgivarna. Innehållet i "Superkonceptet" kan se lite olika ut, men målet är det samma, att visa upp och inspirera till alternativa transportmedel till bilen och samtidigt visa olika sorters miljöbilar. Det kommer att genomföras samtidigt på den europeiska "bilfria dagen" den 22 september. I år kommer detta ske på två platser i Skåne, i Hässleholm och i Tomelilla. Trafikantveckan 2012 fokuserar på hållbar rörlighet i städer och planeringen av denna. Årets slogan är "På väg åt rätt håll". Antalet städer i världen som har deltagit i kampanjen ökar varje år. Förra året deltog 103 svenska kommuner/städer och totalt 2221 städer i världen, de flesta i Europa. De länder som varit mest framgångsrika när det gäller deltagarantal och aktiviteter har haft starkt stöd för kampanjen på ministernivå. Kampanjen syftar till att ge medborgarna möjlighet att upptäcka alternativa sätt att förflytta sig än genom att använda personbilen. Vinsterna är mindre klimatpåverkan, renare luft, bättre tillgänglighet för alla trafikanter, bättre hälsa, minskat buller och bättre trafiksäkerhet. Trafikantveckan 2012 drivs i samarbete mellan Gröna Bilister, Cykelfrämjandet och Föreningen Sveriges Regionala Energikontor FSEK med stöd från Energimyndigheten. Projektet syftar till att skapa synergieffekter och större genomslag för Trafikantveckan och samtidigt underlätta för energi- och klimatrådgivarna, Cykelfrämjandets kretsar och Gröna Bilister i deras arbete med att informera allmänheten, i synnerhet om smarta val i resekedjan. För mer information, kontakta: Lena Gunnarsson, projektledare, 0709-71 99 70.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skåne inspirerar till hållbart resande

2012-09-11
Mellan den 16-22 september arrangerar skånska kommuner flera olika aktiviteter i samband med den Europeiska Trafikantveckan. Den Europeiska Trafikantveckan är en upplysningskampanj som äger rum 16-22 september varje år. Kampanjen går ut på att motivera medborgarna att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt, samt att uppmuntra de europeiska städerna att underlätta för invånarna att använda dessa alternativ.

I år introduceras ett nytt koncept som de deltagande Energikontoren i Sverige genomför tillsammans med de kommunala energi- och klimatrådgivarna. Innehållet i "Superkonceptet" kan se lite olika ut, men målet är det samma, att visa upp och inspirera till alternativa transportmedel till bilen och samtidigt visa olika sorters miljöbilar. Det kommer att genomföras samtidigt på den europeiska "bilfria dagen" den 22 september. I år kommer detta ske på två platser i Skåne, i Hässleholm och i Tomelilla.

Trafikantveckan 2012 fokuserar på hållbar rörlighet i städer och planeringen av denna. Årets slogan är "På väg åt rätt håll". Antalet städer i världen som har deltagit i kampanjen ökar varje år. Förra året deltog 103 svenska kommuner/städer och totalt 2221 städer i världen, de flesta i Europa. De länder som varit mest framgångsrika när det gäller deltagarantal och aktiviteter har haft starkt stöd för kampanjen på ministernivå. Kampanjen syftar till att ge medborgarna möjlighet att upptäcka alternativa sätt att förflytta sig än genom att använda personbilen. Vinsterna är mindre klimatpåverkan, renare luft, bättre tillgänglighet för alla trafikanter, bättre hälsa, minskat buller och bättre trafiksäkerhet.

Trafikantveckan 2012 drivs i samarbete mellan Gröna Bilister, Cykelfrämjandet och Föreningen Sveriges Regionala Energikontor FSEK med stöd från Energimyndigheten. Projektet syftar till att skapa synergieffekter och större genomslag för Trafikantveckan och samtidigt underlätta för energi- och klimatrådgivarna, Cykelfrämjandets kretsar och Gröna Bilister i deras arbete med att informera allmänheten, i synnerhet om smarta val i resekedjan.

För mer information, kontakta:
Lena Gunnarsson, projektledare, 0709-71 99 70.

Senaste nyheter