Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Satsningar för att gå från idé till produkt inom solenergi

http://www.klimatsmart.se/images/news/

I höst satsar Energimyndigheten mer forskningsmedel på tillämpad forskning inom solenergiområdet. Samtidigt har myndigheten skapat en ny mötesplats där forskare och bransch kan mötas för att diskutera vägen framåt. Förra veckan såg konferensen Solforum ljuset för första gången. Solforum är en konferens inom det nya forskningsprogrammet El och bränsle från solen som är tänkt att skapa möten och diskussion mellan forskare och företag med intresse för solel och solbränsle. Temat för årets konferens var "Från idé till produkt" som innehöll föredrag och diskussioner kring trender, forskningsresultat, kommersialisering, finansieringsmodeller och användarperspektiv. Representanter från hela kedjan, från akademi till installatörer, fanns på plats för att bland annat diskutera hur vi kan använda el och bränsle från solen framöver. – Det mest fantastiska var att se bredden på de frågeställningar och idéer som kom upp under konferensen, allt från elgenererande färg och alger som ska producera butanol till hur man säljer solel. Det märks att intresset för solenergi växer och att allt fler börjar se vilka möjligheter som finns inom denna bransch, säger Susanne Karlsson, en av de ansvariga för forskningsprogrammet El och bränsle från solen vid Energimyndigheten. Energimyndigheten planerar att genomföra Solforum även under 2014. Samtidigt har Energimyndigheten beslutat om att ytterligare 15 miljoner kronor ska utlysas till forsknings- och utvecklingsprojekt inom El och bränsle för solen. I höst kommer en andra utlysning att genomföras inom programmet. Med det nya tillskottet av medel är det totalt 30 miljoner kronor som ska fördelas. Fokus ligger på tillämpade forskningsprojekt som tar ytterligare ett steg närmare färdig produkt där myndigheten kan gå in och finansiera projekten med upp till 50 procent. Resterande samfinansiering svarar näringslivet för. Under förra året genomfördes den första utlysningen inom programmet. Fokus där låg på hög vetenskaplig kvalitet och sex projekt beviljades finansiering.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Satsningar för att gå från idé till produkt inom solenergi

2013-05-27
I höst satsar Energimyndigheten mer forskningsmedel på tillämpad forskning inom solenergiområdet. Samtidigt har myndigheten skapat en ny mötesplats där forskare och bransch kan mötas för att diskutera vägen framåt.

Förra veckan såg konferensen Solforum ljuset för första gången. Solforum är en konferens inom det nya forskningsprogrammet El och bränsle från solen som är tänkt att skapa möten och diskussion mellan forskare och företag med intresse för solel och solbränsle.

Temat för årets konferens var "Från idé till produkt" som innehöll föredrag och diskussioner kring trender, forskningsresultat, kommersialisering, finansieringsmodeller och användarperspektiv. Representanter från hela kedjan, från akademi till installatörer, fanns på plats för att bland annat diskutera hur vi kan använda el och bränsle från solen framöver.

– Det mest fantastiska var att se bredden på de frågeställningar och idéer som kom upp under konferensen, allt från elgenererande färg och alger som ska producera butanol till hur man säljer solel. Det märks att intresset för solenergi växer och att allt fler börjar se vilka möjligheter som finns inom denna bransch, säger Susanne Karlsson, en av de ansvariga för forskningsprogrammet El och bränsle från solen vid Energimyndigheten.

Energimyndigheten planerar att genomföra Solforum även under 2014.

Samtidigt har Energimyndigheten beslutat om att ytterligare 15 miljoner kronor ska utlysas till forsknings- och utvecklingsprojekt inom El och bränsle för solen. I höst kommer en andra utlysning att genomföras inom programmet. Med det nya tillskottet av medel är det totalt 30 miljoner kronor som ska fördelas. Fokus ligger på tillämpade forskningsprojekt som tar ytterligare ett steg närmare färdig produkt där myndigheten kan gå in och finansiera projekten med upp till 50 procent. Resterande samfinansiering svarar näringslivet för.

Under förra året genomfördes den första utlysningen inom programmet. Fokus där låg på hög vetenskaplig kvalitet och sex projekt beviljades finansiering.

Senaste nyheter