Redaktör:
Jens Ljunggren
Saltå Kvarns extra miljöinsatser
2012-06-12
Saltå Kvarn satsar nu tydligare på spannmål från ekologiska kretsloppsjordbruk och lägger till ett poängsystem för ytterligare frivilliga miljöåtgärder som ger gårdarna mer betalt. Syftet är att åstadkomma största möjliga miljönytta.
Allt spannmål som Saltå Kvarn förädlar ska även i fortsättningen vara både ekologiskt odlat och till allra största del komma från kretsloppsjordbruk med både djur och spannmålsodling, vilket är en viktig grundprincip i biodynamiskt jordbruk. Däremot blir det nu frivilligt för Saltå Kvarns leverantörer av spannmål att certifiera sig enligt Demeterreglerna, vilket innebär att spannmålsprodukter som mjöl och bröd inte blir Demetermärkta. Istället inför Saltå Kvarn ett poängsystem där gårdarna kan välja bland 130 frivilliga, extra miljöåtgärder som är inriktade främst på att motverka klimatförändring och övergödning samt gynna biologisk mångfald. Det är åtgärder som Saltå Kvarn fr.o.m. årets skörd ska ge gårdarna extra betalt för.
– Vi kombinerar det bästa ur biodynamiskt och ekologiskt jordbruk, och vi uppmuntrar gårdarna på ett konstruktivt sätt att göra ännu mer inom högaktuella miljöområden, säger Saltå Kvarns VD Johan Ununger.
Saltå Kvarn räknar i stort sett inte med minskad eller ökad totalkostnad för spannmålen. Det handlar snarare om att det som företaget sedan tidigare betalar extra nu styrs om till insatser som får en tydligare definierad miljönytta.
Den främsta utgångspunkten för Saltå Kvarns inköp av spannmål blir, utöver KRAV:s kriterier, den ekologiska kretsloppsgården som den definierats av EU-projektet BERAS. Det innebär bland annat att gården ska ha både djurhållning och spannmålsodling och på så sätt vara i stort sett självförsörjande på foder och gödsel i ett naturligt kretslopp. Ekologiskt kretsloppsjordbruk minskar övergödning och klimatbelastning dramatiskt.
Den andra utgångspunkten är Planetary Boundaries (planetens gränsvärden) som Stockholm Resilience Center har utarbetat. Saltå Kvarn har tagit fram en verktygslåda för hur gårdarna konkret kan arbeta med detta, utöver de ekologiska certifieringskraven. Exempel på sådana frivilliga åtgärder är att ha egen biogasanläggning, att låta fånggrödor växa mellan säsongerna mot näringsläckage, att anlägga våtmarker, att lämna lärkrutor och ytor för skalbaggar etc.
Saltå Kvarn fortsätter i övrigt att värna biodynamiska gårdar och biodynamisk odling av spannmål, som det dock råder viss brist på. Inom andra produktområden kommer man även i fortsättningen att ha biodynamiska Demetermärkta produkter i sortimentet, exempelvis viner, juicer, nötter, torkad frukt etc.
För mer information, kontakta:
Johan Ununger, vd, 070-830 61 21, johan.ununger@saltakvarn.se
Lisa Trolle, produktionschef, 070-190 77 97, lisa.trolle@saltakvarn.se
Lena Ekman, 073-443 41 99, lena.ekman@saltakvarn.se.
Allt spannmål som Saltå Kvarn förädlar ska även i fortsättningen vara både ekologiskt odlat och till allra största del komma från kretsloppsjordbruk med både djur och spannmålsodling, vilket är en viktig grundprincip i biodynamiskt jordbruk. Däremot blir det nu frivilligt för Saltå Kvarns leverantörer av spannmål att certifiera sig enligt Demeterreglerna, vilket innebär att spannmålsprodukter som mjöl och bröd inte blir Demetermärkta. Istället inför Saltå Kvarn ett poängsystem där gårdarna kan välja bland 130 frivilliga, extra miljöåtgärder som är inriktade främst på att motverka klimatförändring och övergödning samt gynna biologisk mångfald. Det är åtgärder som Saltå Kvarn fr.o.m. årets skörd ska ge gårdarna extra betalt för.
– Vi kombinerar det bästa ur biodynamiskt och ekologiskt jordbruk, och vi uppmuntrar gårdarna på ett konstruktivt sätt att göra ännu mer inom högaktuella miljöområden, säger Saltå Kvarns VD Johan Ununger.
Saltå Kvarn räknar i stort sett inte med minskad eller ökad totalkostnad för spannmålen. Det handlar snarare om att det som företaget sedan tidigare betalar extra nu styrs om till insatser som får en tydligare definierad miljönytta.
Den främsta utgångspunkten för Saltå Kvarns inköp av spannmål blir, utöver KRAV:s kriterier, den ekologiska kretsloppsgården som den definierats av EU-projektet BERAS. Det innebär bland annat att gården ska ha både djurhållning och spannmålsodling och på så sätt vara i stort sett självförsörjande på foder och gödsel i ett naturligt kretslopp. Ekologiskt kretsloppsjordbruk minskar övergödning och klimatbelastning dramatiskt.
Den andra utgångspunkten är Planetary Boundaries (planetens gränsvärden) som Stockholm Resilience Center har utarbetat. Saltå Kvarn har tagit fram en verktygslåda för hur gårdarna konkret kan arbeta med detta, utöver de ekologiska certifieringskraven. Exempel på sådana frivilliga åtgärder är att ha egen biogasanläggning, att låta fånggrödor växa mellan säsongerna mot näringsläckage, att anlägga våtmarker, att lämna lärkrutor och ytor för skalbaggar etc.
Saltå Kvarn fortsätter i övrigt att värna biodynamiska gårdar och biodynamisk odling av spannmål, som det dock råder viss brist på. Inom andra produktområden kommer man även i fortsättningen att ha biodynamiska Demetermärkta produkter i sortimentet, exempelvis viner, juicer, nötter, torkad frukt etc.
För mer information, kontakta:
Johan Ununger, vd, 070-830 61 21, johan.ununger@saltakvarn.se
Lisa Trolle, produktionschef, 070-190 77 97, lisa.trolle@saltakvarn.se
Lena Ekman, 073-443 41 99, lena.ekman@saltakvarn.se.
Källor:
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…