Redaktör:
Jens Ljunggren
Så gör du egna soltorkade tomater
2013-09-24
Vid den här tiden på året är det säkert många av er som har ett gäng tomater hemma från trädgårdsodlingen. Att göra egna soltorkade tomater är mycket enklare än vad det låter. Vi snappade upp ett bra recept på bloggen Matgeek. Perfekt för oss som är löjligt förtjusta i soltorkade tomater men inte har lust att lägga pengar på dyra små burkar i affären.
Så här går man till väga:
- Sätt ugnen på 80 grader.
- Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
- Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
- Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
- Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.
- Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.
- Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Om de har blivit dåliga så syns det tydligt. Se bara till att de är helt täcka av oljan. Alternativt kan man torka dem tills de är fnösketorra och därefter förvara dem i en burk som de är, utan olja. När de sen ska användas låter man dem mjukna i olja ett tag eller lägger dem i en sås.
Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.
Recept från bloggen: www.Matgeek.se
Så här går man till väga:
- Sätt ugnen på 80 grader.
- Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
- Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
- Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
- Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.
- Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.
- Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Om de har blivit dåliga så syns det tydligt. Se bara till att de är helt täcka av oljan. Alternativt kan man torka dem tills de är fnösketorra och därefter förvara dem i en burk som de är, utan olja. När de sen ska användas låter man dem mjukna i olja ett tag eller lägger dem i en sås.
Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.
Recept från bloggen: www.Matgeek.se
Källa: En lagom dos grönt
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…