Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

S, V och Mp presenterar Mitt Hälsokonto

http://www.klimatsmart.se/images/news/miljopartiet230x58q.jpg

Den rödgröna oppositionen föreslår att samhället skall ge alla medborgare som vill möjlighet att kostnadsfritt öppna ett eget hälsokonto där viktig hälsoinformation kan samlas och där den enskilde individen är den som äger informationen och bestämmer om tillgången till den. - Hälsan är det viktigaste vi har och alla vet att vi måste vårda den för att må bra. Men, det är svårt att minnas vilken antibiotika jag inte tålde, vilka vaccinationer mina barn har tagit, i vilket knä jag hade ont i för tio år sedan eller styrkan på glasögonen och allt annat som finns i min hälsohistorik. Vi behöver bra hjälpmedel för att hålla ordning på vår hälsa. Internet kan bli ett sådant verktyg. Det säger Ylva Johansson (S) som idag tillsammans med Elina Linna (V) och Gunvor G Ericson (MP) presenterar ett nytt sätt att hålla ordning och reda på viktig information om den egna hälsan på nätet. – Idag har många ett bankkonto på Internet. Vi vill på ett liknande sätt skapa ett säkert konto på nätet där information som rör hälsan kan samlas och organiseras, säger Elina Linna. – Mitt Hälsokonto är individuellt. Ingen annan än du själv, eller den du väljer, ska ha tillgång till informationen. Kontot ska vara lika lättnavigerat och säkert som ett bankkonto. För oss som är föräldrar ska det naturligtvis gå att samla all information om våra barns hälsa på kontot, säger Gunvor G Ericson. En tanke med Mitt Hälsokonto är att medborgaren ska kunna boka tid och ställa frågor om sjukdomen eller behandlingen direkt till doktorn. Mitt Hälsokonto skapar möjligheter för dig att organisera din egen hälsoinformation och gör det lättare hålla kontakt med vården. Det här kan finnas på Mitt Hälsokonto: * En lista från apoteket över läkemedel du använder. * En förteckning över vilka vaccinationer som du och dina barn har tagit och när. * Möjlighet att boka tider hos vårdcentralen, tandläkaren eller optikern. * Information från mina besök hos tandläkaren, optikern, vaccinationscentralen. utlandsvården, naprapat etc. * Kortfattad information ur journaler, från vårdcentraler, sjukhus och hemsjukvård. * Vårdplaner, biståndsbeslut från kommunen, hemtjänst och färdtjänst * Sjukgymnastik och friskvård * Provsvar * Mina egna anteckningar. * Länkar. Mitt Hälsokonto kan startas ganska snart efter ett regeringsskifte och t ex utnyttja den tekniska plattform som nu är under uppbyggnad hos Sjukvårdsrådgivningen SVR AB för att sedan utvecklas successivt, säger Ylva Johansson. – Våra tre partier är överens om att prioritera utvecklingen av samordnade IT-system i vården för att öka patientsäkerheten och effektiviteten, säger Gunvor G Ericsson. – Principen bör vara en patient – en journal, säger Elina Linna. För mer information: Peder Palmstierna (S) 070-610 38 55 Mattias Byström (MP) 0736-275 383 Tommy Gabrielsson (V) 070-680 01 05

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

S, V och Mp presenterar Mitt Hälsokonto

2009-11-27
Den rödgröna oppositionen föreslår att samhället skall ge alla medborgare som vill möjlighet att kostnadsfritt öppna ett eget hälsokonto där viktig hälsoinformation kan samlas och där den enskilde individen är den som äger informationen och bestämmer om tillgången till den.

- Hälsan är det viktigaste vi har och alla vet att vi måste vårda den för att må bra. Men, det är svårt att minnas vilken antibiotika jag inte tålde, vilka vaccinationer mina barn har tagit, i vilket knä jag hade ont i för tio år sedan eller styrkan på glasögonen och allt annat som finns i min hälsohistorik. Vi behöver bra hjälpmedel för att hålla ordning på vår hälsa. Internet kan bli ett sådant verktyg. Det säger Ylva Johansson (S) som idag tillsammans med Elina Linna (V) och Gunvor G Ericson (MP) presenterar ett nytt sätt att hålla ordning och reda på viktig information om den egna hälsan på nätet.

– Idag har många ett bankkonto på Internet. Vi vill på ett liknande sätt skapa ett säkert konto på nätet där information som rör hälsan kan samlas och organiseras, säger Elina Linna.

– Mitt Hälsokonto är individuellt. Ingen annan än du själv, eller den du väljer, ska ha tillgång till informationen. Kontot ska vara lika lättnavigerat och säkert som ett bankkonto. För oss som är föräldrar ska det naturligtvis gå att samla all information om våra barns hälsa på kontot, säger Gunvor G Ericson.

En tanke med Mitt Hälsokonto är att medborgaren ska kunna boka tid och ställa frågor om sjukdomen eller behandlingen direkt till doktorn.

Mitt Hälsokonto skapar möjligheter för dig att organisera din egen hälsoinformation och gör det lättare hålla kontakt med vården. Det här kan finnas på Mitt Hälsokonto:

* En lista från apoteket över läkemedel du använder.
* En förteckning över vilka vaccinationer som du och dina barn har tagit och när.
* Möjlighet att boka tider hos vårdcentralen, tandläkaren eller optikern.
* Information från mina besök hos tandläkaren, optikern, vaccinationscentralen. utlandsvården, naprapat etc.
* Kortfattad information ur journaler, från vårdcentraler, sjukhus och hemsjukvård.
* Vårdplaner, biståndsbeslut från kommunen, hemtjänst och färdtjänst
* Sjukgymnastik och friskvård
* Provsvar
* Mina egna anteckningar.
* Länkar.

Mitt Hälsokonto kan startas ganska snart efter ett regeringsskifte och t ex utnyttja den tekniska plattform som nu är under uppbyggnad hos Sjukvårdsrådgivningen SVR AB för att sedan utvecklas successivt, säger Ylva Johansson.

– Våra tre partier är överens om att prioritera utvecklingen av samordnade IT-system i vården för att öka patientsäkerheten och effektiviteten, säger Gunvor G Ericsson.

– Principen bör vara en patient – en journal, säger Elina Linna.

För mer information:
Peder Palmstierna (S) 070-610 38 55
Mattias Byström (MP) 0736-275 383
Tommy Gabrielsson (V) 070-680 01 05

Senaste nyheter