Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Det Goda Kökets stjärnkockar utsedda

http://www.klimatsmart.se/images/news/kockarnas_krog_250x179.jpg

Nu är det klart vilka sju namnkunniga kockar som kommer att stå bakom Kockarnas Krog, en av de absoluta höjdpunkterna under Det Goda Köket på Stockholmsmässan i november. Samtliga har de, förutom en rad prestigefyllda utmärkelser i bagaget, starkt bidragit till att sätta Sverige på kartan som ett matland i världsklass. • Mathias Dahlgren tilldelades nyligen två respektive en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin för sina två restauranger på Grand Hôtel i Stockholm. Mathias är den ende svensk som har vunnit guld i Bocuse d'Or, kockarnas individuella VM. Mathias är känd för att använda enbart naturliga råvaror i köket. • Även Carina Brydling är en känd förespråkare för naturlig mat utan tillsatser, samt ekologisk och småskalig livsmedelsproduktion. Carina knep tillsammans med Kocklandslaget en silvermedalj vid Mat-OS 2006 och kom på tredje plats 2008. • Elisabeth Johansson började som konditor och vann bland annat en lagsilvermedalj samt guld i konditorkategorin i OS i Erfurt, 2004. Idag är hon även en känd kock och kokboksförfattare. Hon har bland annat lagat mat i TV4 Nyhetsmorgon, samt skrivit kok- och inspirationsböcker om allt från lakritsdesserter till det sydafrikanska köket. • Eftersom Elisabeth Johansson har kallats Lakritsdrottningen, så måste Magnus Johansson tituleras Chokladkungen. Magnus, som tidigare har varit chefskonditor på Operakällaren och Berns, driver idag caféet Xoko på Rörstrandsgatan i Stockholm. Varje år håller han även i den populära Chokladfestivalen på Nordiska museet. • Med ledorden enkelhet och kvalitet håller Stockholmskrogen Rolfs kök ställningarna år ut och år in, vilket är en av anledningarna att delägaren Johan Jureskog utsetts att dela med sig av sitt gedigna matkunnande på Kockarnas krog. White Guide utsåg i år Johan till Årets Rising Star. • Fredrik Eriksson driver Långbro värdshus i Älvsjö. Han är även kreativ utbildningsledare på Restaurangakademien som i våras slog upp portarna för sina nya lokaler i Slakthusområdet i Stockholm. Fredrik har skrivit ett flertal böcker och har synts flitigt i TV-rutan, bland annat i TV4s Nyhetsmorgon. Fredrik utsågs till Årets kock 1987. • Den siste kocken som har utsetts att delta i Kockarnas Krog är Viktor Westerlind. Viktor vann tidigare i år Kock-SM och kan därmed titulera sig Årets Kock 2009. Till vardags står Viktor i köket på restaurang Fredsgatan 12. Viktor kommer att få eminent uppbackning av Danyel Couet, som tillsammans med Melker Andersson driver restaurangerna inom F12-gruppen. Kockarnas Krog ger mässbesökarna en unik möjlighet att äta mat från samtliga nämnda stjärnkockar, under ett och samma tak och hade premiär på Det Goda Köket 2008. Bakom eventet står Restaurangakademien och mässans projektledare Daniel Fritzdorf. Kockarnas Krogs stipendium på 20.000 kr kommer i år att skänkas till Svenska FN-förbundets projekt Skolmat bli kunskap. Projektet syftar till att ge barn i fattiga länder mat i skolan, eftersom gratis mat lockar hungriga barn till skolan och på sikt ut ur fattigdom. Det Goda Köket som firade tioårsjubileum förra året märker inte av någon lågkonjunktur, tvärtom! Intresset för mat, dryck och köksutrustning är mycket stort, vilket bland annat visade sig i en ökning av besökare med 24 % förra året. Daniel Fritzdorf ser därför mycket fram emot 2009 års upplaga av Nordens största publika mässa för mat, dryck och köksutrustning, där temat i år är Den Goda Maten-resan. Denna resa går genom en mängd länder, regioner, men det är även en resa i tankarna och i historien, säger Daniel Fritzdorf. För mer information: Daniel Fritzdorf, projektledare för Det Goda Köket, 070-789 41 96, daniel.fritzdorf@stofair.se Det Goda Köket går av stapeln för 11:e året i rad på Stockholmsmässan i Älvsjö den 6-8 november. Det är Nordens största publika mässa för mat, dryck och köksutrustning. Förra året lockade mässan 32.511 besökare, vilket var en ökning med 7.852 personer.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Det Goda Kökets stjärnkockar utsedda

2009-08-21
Nu är det klart vilka sju namnkunniga kockar som kommer att stå bakom Kockarnas Krog, en av de absoluta höjdpunkterna under Det Goda Köket på Stockholmsmässan i november. Samtliga har de, förutom en rad prestigefyllda utmärkelser i bagaget, starkt bidragit till att sätta Sverige på kartan som ett matland i världsklass.

• Mathias Dahlgren tilldelades nyligen två respektive en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin för sina två restauranger på Grand Hôtel i Stockholm. Mathias är den ende svensk som har vunnit guld i Bocuse d'Or, kockarnas individuella VM. Mathias är känd för att använda enbart naturliga råvaror i köket.

• Även Carina Brydling är en känd förespråkare för naturlig mat utan tillsatser, samt ekologisk och småskalig livsmedelsproduktion. Carina knep tillsammans med Kocklandslaget en silvermedalj vid Mat-OS 2006 och kom på tredje plats 2008.

• Elisabeth Johansson började som konditor och vann bland annat en lagsilvermedalj samt guld i konditorkategorin i OS i Erfurt, 2004. Idag är hon även en känd kock och kokboksförfattare. Hon har bland annat lagat mat i TV4 Nyhetsmorgon, samt skrivit kok- och inspirationsböcker om allt från lakritsdesserter till det sydafrikanska köket.

• Eftersom Elisabeth Johansson har kallats Lakritsdrottningen, så måste Magnus Johansson tituleras Chokladkungen. Magnus, som tidigare har varit chefskonditor på Operakällaren och Berns, driver idag caféet Xoko på Rörstrandsgatan i Stockholm. Varje år håller han även i den populära Chokladfestivalen på Nordiska museet.

• Med ledorden enkelhet och kvalitet håller Stockholmskrogen Rolfs kök ställningarna år ut och år in, vilket är en av anledningarna att delägaren Johan Jureskog utsetts att dela med sig av sitt gedigna matkunnande på Kockarnas krog. White Guide utsåg i år Johan till Årets Rising Star.

• Fredrik Eriksson driver Långbro värdshus i Älvsjö. Han är även kreativ utbildningsledare på Restaurangakademien som i våras slog upp portarna för sina nya lokaler i Slakthusområdet i Stockholm. Fredrik har skrivit ett flertal böcker och har synts flitigt i TV-rutan, bland annat i TV4s Nyhetsmorgon. Fredrik utsågs till Årets kock 1987.

• Den siste kocken som har utsetts att delta i Kockarnas Krog är Viktor Westerlind. Viktor vann tidigare i år Kock-SM och kan därmed titulera sig Årets Kock 2009. Till vardags står Viktor i köket på restaurang Fredsgatan 12. Viktor kommer att få eminent uppbackning av Danyel Couet, som tillsammans med Melker Andersson driver restaurangerna inom F12-gruppen.

Kockarnas Krog ger mässbesökarna en unik möjlighet att äta mat från samtliga nämnda stjärnkockar, under ett och samma tak och hade premiär på Det Goda Köket 2008. Bakom eventet står Restaurangakademien och mässans projektledare Daniel Fritzdorf.

Kockarnas Krogs stipendium på 20.000 kr kommer i år att skänkas till Svenska FN-förbundets projekt Skolmat bli kunskap. Projektet syftar till att ge barn i fattiga länder mat i skolan, eftersom gratis mat lockar hungriga barn till skolan och på sikt ut ur fattigdom.

Det Goda Köket som firade tioårsjubileum förra året märker inte av någon lågkonjunktur, tvärtom! Intresset för mat, dryck och köksutrustning är mycket stort, vilket bland annat visade sig i en ökning av besökare med 24 % förra året. Daniel Fritzdorf ser därför mycket fram emot 2009 års upplaga av Nordens största publika mässa för mat, dryck och köksutrustning, där temat i år är Den Goda Maten-resan. Denna resa går genom en mängd länder, regioner, men det är även en resa i tankarna och i historien, säger Daniel Fritzdorf.

För mer information:
Daniel Fritzdorf, projektledare för Det Goda Köket, 070-789 41 96, daniel.fritzdorf@stofair.se

Det Goda Köket går av stapeln för 11:e året i rad på Stockholmsmässan i Älvsjö den 6-8 november. Det är Nordens största publika mässa för mat, dryck och köksutrustning. Förra året lockade mässan 32.511 besökare, vilket var en ökning med 7.852 personer.

Senaste nyheter