Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Du kan också vara med och rädda världen

http://www.klimatsmart.se/images/news/renovagen-solceller-rulle250x129.jpg

Det händer så mycket i världen när det gäller solceller just nu, och allt fler upptäcker att solceller är ett sätt att rädda världen på. Det blir allt vanligare att starta och stötta initiativ där solceller behövs som allra mest. Du som följer bloggen vet att jag skrivit om detta tidigare, men det är helt enkelt så att jag upptäcker nya häftiga organisationer och företag som gör bra saker. Här kommer ett gäng jag verkligen imponeras av. 1) Trine – crowdinvesting-projekt inom solenergi: Trine är så häftigt! Deras mål är att hjälpa till att utrota energifattigdomen i världen genom crowdinvesting som ger alla chansen att investera i solceller där de behövs mest. Genom Trines plattform kan du hitta ett solprojekt du vill investera i. Trine har den tekniska kunskap som krävs för veta vilka solcellsföretag som är bäst satsa på. Dessa lokala solpartners installerar sedan solcellerna och förvaltar installationen på plats. När projektet är avslutat får du din investering och lite till tillbaka. I veckan går vi på Telge Energi ut med att vi samarbetar med Trine. Vårt första projekt blir i Tanzania i regionen Morogoro där 675 hushåll får tillgång till el via solceller. Dessa solceller kommer minska användandet av fotogenlampor och andra fossila energikällor. Det medför även runt 382 ton minskade CO2-utsläpp under 1,5 år och att 3 375 personer att bli upplyfta från energifattigdom. 2) Againity gör el av sopor: I stora delar av världen är sopor är ett stort problem och en stor kostnad för samhället eftersom de bara utgör en belastning. Men det finns en enorm potential i att konvertera sopor till energi, och det gör Againity. Istället för att låta värme som spillvärme från industrin eller hetvatten från sopförbränning bara gå till spillo så tar deras turbin vara på det. Againity samarbetar idag med Kenya och det ska bli spännande att se vad det arbetet kommer att resultera i. 3) Solceller på rulle: Både här och på Supermiljöbloggen och har vi följt detta häftiga projekt sen 2013. På Linköpings universitet har forskare tagit fram solceller på rulle som är både billiga och driftssäkra. Även i England har de kommit på det briljanta med denna produkt. Startupföretaget Renovagen hoppas att deras produkt kommer att förse katastrofområden världen över med solel snabbt och effektivt. Kolla in detta! Visst får man lite extra hopp om framtiden när man ser och läser om sånt här? Ja, det är klart! Har du också hittat roliga och smarta projekt inom förnybar energi? Dela dem med mig och andra läsare, jag vill gärna lyfta fler sociala initiativ. Tillsammans gör vi skillnad, kilowattimme för kilowattimme!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Du kan också vara med och rädda världen

2016-05-19
Solceller på rulle!
Det händer så mycket i världen när det gäller solceller just nu, och allt fler upptäcker att solceller är ett sätt att rädda världen på.

Det blir allt vanligare att starta och stötta initiativ där solceller behövs som allra mest. Du som följer bloggen vet att jag skrivit om detta tidigare, men det är helt enkelt så att jag upptäcker nya häftiga organisationer och företag som gör bra saker. Här kommer ett gäng jag verkligen imponeras av.

1) Trine – crowdinvesting-projekt inom solenergi:
Trine är så häftigt! Deras mål är att hjälpa till att utrota energifattigdomen i världen genom crowdinvesting som ger alla chansen att investera i solceller där de behövs mest.

Genom Trines plattform kan du hitta ett solprojekt du vill investera i. Trine har den tekniska kunskap som krävs för veta vilka solcellsföretag som är bäst satsa på. Dessa lokala solpartners installerar sedan solcellerna och förvaltar installationen på plats. När projektet är avslutat får du din investering och lite till tillbaka.

I veckan går vi på Telge Energi ut med att vi samarbetar med Trine. Vårt första projekt blir i Tanzania i regionen Morogoro där 675 hushåll får tillgång till el via solceller.

Dessa solceller kommer minska användandet av fotogenlampor och andra fossila energikällor. Det medför även runt 382 ton minskade CO2-utsläpp under 1,5 år och att 3 375 personer att bli upplyfta från energifattigdom.

2) Againity gör el av sopor:
I stora delar av världen är sopor är ett stort problem och en stor kostnad för samhället eftersom de bara utgör en belastning. Men det finns en enorm potential i att konvertera sopor till energi, och det gör Againity. Istället för att låta värme som spillvärme från industrin eller hetvatten från sopförbränning bara gå till spillo så tar deras turbin vara på det.

Againity samarbetar idag med Kenya och det ska bli spännande att se vad det arbetet kommer att resultera i.

3) Solceller på rulle:
Både här och på Supermiljöbloggen och har vi följt detta häftiga projekt sen 2013. På Linköpings universitet har forskare tagit fram solceller på rulle som är både billiga och driftssäkra.

Även i England har de kommit på det briljanta med denna produkt. Startupföretaget Renovagen hoppas att deras produkt kommer att förse katastrofområden världen över med solel snabbt och effektivt. Kolla in detta!

Visst får man lite extra hopp om framtiden när man ser och läser om sånt här? Ja, det är klart! Har du också hittat roliga och smarta projekt inom förnybar energi? Dela dem med mig och andra läsare, jag vill gärna lyfta fler sociala initiativ. Tillsammans gör vi skillnad, kilowattimme för kilowattimme!

Senaste nyheter