Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Projekt i Ångermanälven med Världsnaturfonden WWF och Älvräddarna

http://www.klimatsmart.se/images/news/telge-fruwatt-petrahallebrant240x176.jpg

Sedan en tid är vi med i ett vattenkraftsprojekt i Ångermanälven tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Älvräddarna. Projektet drivs både för att främja biologisk mångfald och en effektiv vattenkraftproduktion. Ångermanälven är 8:e längsta älven i Sverige, den 3:e största till ytan och levererar 17 % av all vattenkraftsel i Sverige. Vattenkraften är viktig för balansen mellan konsumtion och produktion av el i Sverige. Samtidigt är den en energiform som är jättebra för klimatet eftersom den är fri från koldioxidutsläpp, men vattenkraften innebär också nackdelar för miljön. Ett av de största problemen är att dammarna gör det svårt för fiskar och andra vattenlevande djur att vandra. Projektet vi satsar på i Ångermanälven undersöker på vilket sätt fiskpassager kan göras på bästa sätt. Nulägesrapport från Ångermanälven: Just nu kartläggs den mellersta delen av älven. Området sträcker sig 17 mil, från Näsåker till Vilhelmina samt Fjällsjöälvens utlopp som är ca 2 mil lång och här finns 11 vattenkraftverk. Tidigare har den övre och nedre delen kartlagts (2008 och 2011) och snart har vi en helhetsbild över älven. Arbetet fokuseras nu på att ta reda på om det finns fisk i vattnet, vilka arter det är och hur gamla de är. Projektet samlar även in kunskap om fisket före 1940 då kraftverksutbyggnaden började. Avsikten med den historiska inventeringen är att få reda på info om arterna som fanns där och vilken betydelse de hade för de som bodde längs älven. – Vi ska fokusera på lax, öring, harr, ål och flodnejonöga eftersom vi vet att dessa har funnits. Det är viktigt att få med det i projektet och hur värdefullt fisket av dessa var för folk som bodde här. Idag är det många som överhuvudtaget inte känner till betydelsen av dessa arter och att de fanns i så stort antal, säger Lennart Norström som är äldst i Ångermanälvsprojektet med sina 77 år. Så just nu undersöks alltså fiskbestånden för att ta reda på till vad som skulle behöva göras för att återetablera dem. Fältarbetet är precis klart och resultatet kommer till våren 2015 när all data som samlats in har analyserats klart. Faktaruta Ångermanälven: Längd 463 km, från källan till havet. Källan finns i södra Lappland vid Kittelfjäll. Yta 31 860 km2. Vattenföring 500 m3/s (vatten som mynnar i Bottenhavet i medeltal). Sedan 1940 har älven byggts ut med 44 vattenkraftverk och 44 dammar. Energiproduktion 17% av Sveriges samlade vattenkraftsel. /Fru Watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Projekt i Ångermanälven med Världsnaturfonden WWF och Älvräddarna

2014-11-20
Petra Hallebrant, Kundchef Telge Energi
Sedan en tid är vi med i ett vattenkraftsprojekt i Ångermanälven tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Älvräddarna. Projektet drivs både för att främja biologisk mångfald och en effektiv vattenkraftproduktion.

Ångermanälven är 8:e längsta älven i Sverige, den 3:e största till ytan och levererar 17 % av all vattenkraftsel i Sverige. Vattenkraften är viktig för balansen mellan konsumtion och produktion av el i Sverige. Samtidigt är den en energiform som är jättebra för klimatet eftersom den är fri från koldioxidutsläpp, men vattenkraften innebär också nackdelar för miljön.

Ett av de största problemen är att dammarna gör det svårt för fiskar och andra vattenlevande djur att vandra. Projektet vi satsar på i Ångermanälven undersöker på vilket sätt fiskpassager kan göras på bästa sätt.

Nulägesrapport från Ångermanälven:

Just nu kartläggs den mellersta delen av älven. Området sträcker sig 17 mil, från Näsåker till Vilhelmina samt Fjällsjöälvens utlopp som är ca 2 mil lång och här finns 11 vattenkraftverk. Tidigare har den övre och nedre delen kartlagts (2008 och 2011) och snart har vi en helhetsbild över älven. Arbetet fokuseras nu på att ta reda på om det finns fisk i vattnet, vilka arter det är och hur gamla de är.

Projektet samlar även in kunskap om fisket före 1940 då kraftverksutbyggnaden började. Avsikten med den historiska inventeringen är att få reda på info om arterna som fanns där och vilken betydelse de hade för de som bodde längs älven.

– Vi ska fokusera på lax, öring, harr, ål och flodnejonöga eftersom vi vet att dessa har funnits. Det är viktigt att få med det i projektet och hur värdefullt fisket av dessa var för folk som bodde här. Idag är det många som överhuvudtaget inte känner till betydelsen av dessa arter och att de fanns i så stort antal, säger Lennart Norström som är äldst i Ångermanälvsprojektet med sina 77 år.

Så just nu undersöks alltså fiskbestånden för att ta reda på till vad som skulle behöva göras för att återetablera dem. Fältarbetet är precis klart och resultatet kommer till våren 2015 när all data som samlats in har analyserats klart.

Faktaruta Ångermanälven:
Längd 463 km, från källan till havet. Källan finns i södra Lappland vid Kittelfjäll. Yta 31 860 km2. Vattenföring 500 m3/s (vatten som mynnar i Bottenhavet i medeltal). Sedan 1940 har älven byggts ut med 44 vattenkraftverk och 44 dammar. Energiproduktion 17% av Sveriges samlade vattenkraftsel.

/Fru Watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

Senaste nyheter