Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmart Mp-förslag om pensioner

http://www.klimatsmart.se/images/news/miljopartiet230x58t.jpg

Nästa vecka pumpas 30 miljarder kronor in i PPM-fonderna, samtidigt som riksdagen i dag väntas avslå ett förslag från Miljöpartiet för att göra premiepensionssystemet mer klimatsmart. - Nästa vecka börjar klimattoppmötet i Köpenhamn och samtidigt sätts 30 miljarder in i det svenska PPM-systemet. Hur dessa pengar placeras påverkar vår värld. Tänk om detta var pengar som användes klimatsmart i de finansiella systemen, säger Gunvor G Ericson, socialförsäkringsutskottet. - Men sådana krav finns inte nu, i stället gäller största möjliga avkastning även om det i längden innebär att vi biter oss i svansen genom ökade kostnader för samhället totalt sett. Och i dag torsdag eftermiddag kommer tyvärr riksdagen att avslå förbättrade möjligheter för allmänheten att göra klimatsmarta val i samband med pensionssparandet i premiepensionen. Miljöpartiets fyra förslag på ett mer klimatsmart PPM-system: • Fonderna ska tydligt deklarera vilken typ av energi - fossil eller förnyelsebar - som man investerar i. • Pensionsmyndigheten bör utveckla för hur en sådan kartläggning kan gå till och hur detta tydligt kan redovisas för pensionsspararna. • Skapa ett statligt placeringsalternativ som tar miljöhänsyn samt social och etisk hänsyn och som är fullt inriktat på förnybar energi. • Regeringen ska förstärka kriterierna för miljö och etik för det statliga förvals- och placeringsalternativet, för att bidra till ett klimatsmart samhälle. För ytterligare information, kontakta: Gunvor G Ericson, 070-795 22 80, Mattias Bengtsson Byström, 0736-27 53 83, Miljöpartiet de gröna, Riksdagen, Mynttorget 2, 100 12 Stockholm, 08-786 40 00 (växel).

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmart Mp-förslag om pensioner

2009-12-02
Nästa vecka pumpas 30 miljarder kronor in i PPM-fonderna, samtidigt som riksdagen i dag väntas avslå ett förslag från Miljöpartiet för att göra premiepensionssystemet mer klimatsmart.
- Nästa vecka börjar klimattoppmötet i Köpenhamn och samtidigt sätts 30 miljarder in i det svenska PPM-systemet. Hur dessa pengar placeras påverkar vår värld. Tänk om detta var pengar som användes klimatsmart i de finansiella systemen, säger Gunvor G Ericson, socialförsäkringsutskottet.

- Men sådana krav finns inte nu, i stället gäller största möjliga avkastning även om det i längden innebär att vi biter oss i svansen genom ökade kostnader för samhället totalt sett. Och i dag torsdag eftermiddag kommer tyvärr riksdagen att avslå förbättrade möjligheter för allmänheten att göra klimatsmarta val i samband med pensionssparandet i premiepensionen.

Miljöpartiets fyra förslag på ett mer klimatsmart PPM-system:
• Fonderna ska tydligt deklarera vilken typ av energi - fossil eller förnyelsebar - som man investerar i.
• Pensionsmyndigheten bör utveckla för hur en sådan kartläggning kan gå till och hur detta tydligt kan redovisas för pensionsspararna.
• Skapa ett statligt placeringsalternativ som tar miljöhänsyn samt social och etisk hänsyn och som är fullt inriktat på förnybar energi.
• Regeringen ska förstärka kriterierna för miljö och etik för det statliga förvals- och placeringsalternativet, för att bidra till ett klimatsmart samhälle.

För ytterligare information, kontakta: Gunvor G Ericson, 070-795 22 80, Mattias Bengtsson Byström, 0736-27 53 83, Miljöpartiet de gröna, Riksdagen, Mynttorget 2, 100 12 Stockholm, 08-786 40 00 (växel).

Senaste nyheter