Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Passivhus, minienergihus & nollenergihus

http://www.klimatsmart.se/images/news/passivhus.jpg

Nu lanseras i Sverige ett system med certifikat och verifikat som gör det möjligt att få den energiprestanda för ett lågenergihus som man beställer. Definitioner för vad som är Nollenergihus, Passivhus eller Minienergihus har utarbetats och förvaltas i Sverige av Forum för Energieffektiva Byggnader (FEBY). I ett Nollenergihus används lika mycket eller mindre energi än den som produceras på fastigheten. Ett Passivhus behöver bara ungefär en tredjedel köpt energi jämfört med byggnads­normens krav och Minienergihus cirka två tredjedelar. Används dessa begrepp i marknads­kommunikation så måste kunden veta att det inte bara är tomma ord utan att det verkligen är en byggnad som uppfyller dessa högt ställda krav. För de fall där en byggnad följer FEBY:s kravspecifikationer kan man i marknads kommunikationen använda FEBY:s intyg för att påvisa att kraven uppfylls. Det finns två olika intyg beroende på om det är ett hus som ännu inte är färdigt eller i projekteringsskedet eller om det är en färdig byggnad där man faktisk kan mäta upp vad resultatet blev. De två intyg som är aktuella är ett certifikat för en projekterad byggnad eller verifikat för en färdig byggnad. Den som har ett hus som klarar FEBY:s kravspecifikation och tar fram ett intyg har rätt att använda FEBY:s logga, se ovan. FEBY är ett samarbete mellan SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, ATON Teknikkonsult, IVL Svenska Miljöinstitutet och Lunds Tekniska Högskola som syftar till att definiera marknads ledande lågenergibegrepp och kunskapsspridning om energieffektiva byggnader. Kontaktpersoner: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut: Svein Ruud, 010-516 55 14 ATON Teknikkonsult: Eje Sandberg, 08-626 71 80 IVL Svenska Miljöinstitutet: Martin Erlandsson, 08-598 563 30 Lunds Tekniska Högskola: Ulla Janson, 046-222 73 47 IVL Svenska Miljöinstitutet är Sveriges ledande organisation för tillämpad forskning inom klimat, energi, miljö och hållbar tillväxt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Passivhus, minienergihus & nollenergihus

2009-12-10
Nu lanseras i Sverige ett system med certifikat och verifikat som gör det möjligt att få den energiprestanda för ett lågenergihus som man beställer. Definitioner för vad som är Nollenergihus, Passivhus eller Minienergihus har utarbetats och förvaltas i Sverige av Forum för Energieffektiva Byggnader (FEBY).

I ett Nollenergihus används lika mycket eller mindre energi än den som produceras på fastigheten. Ett Passivhus behöver bara ungefär en tredjedel köpt energi jämfört med byggnads­normens krav och Minienergihus cirka två tredjedelar. Används dessa begrepp i marknads­kommunikation så måste kunden veta att det inte bara är tomma ord utan att det verkligen är en byggnad som uppfyller dessa högt ställda krav.

För de fall där en byggnad följer FEBY:s kravspecifikationer kan man i marknads kommunikationen använda FEBY:s intyg för att påvisa att kraven uppfylls. Det finns två olika intyg beroende på om det är ett hus som ännu inte är färdigt eller i projekteringsskedet eller om det är en färdig byggnad där man faktisk kan mäta upp vad resultatet blev. De två intyg som är aktuella är ett certifikat för en projekterad byggnad eller verifikat för en färdig byggnad. Den som har ett hus som klarar FEBY:s kravspecifikation och tar fram ett intyg har rätt att använda FEBY:s logga, se ovan.

FEBY är ett samarbete mellan SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, ATON Teknikkonsult, IVL Svenska Miljöinstitutet och Lunds Tekniska Högskola som syftar till att definiera marknads ledande lågenergibegrepp och kunskapsspridning om energieffektiva byggnader.

Kontaktpersoner:
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut: Svein Ruud, 010-516 55 14
ATON Teknikkonsult: Eje Sandberg, 08-626 71 80
IVL Svenska Miljöinstitutet: Martin Erlandsson, 08-598 563 30
Lunds Tekniska Högskola: Ulla Janson, 046-222 73 47

IVL Svenska Miljöinstitutet är Sveriges ledande organisation för tillämpad forskning inom klimat, energi, miljö och hållbar tillväxt.


Se rapporten som beskriver systemet för intyg under:
www.energieffektivabyggnader.se/vanstermeny/intygomprestanda. På denna sida kommer i framtiden de byggnader som fått ett intyg att publiceras.

Senaste nyheter