Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Oekologisk ananas odlas ofta med förbjudna gifter

http://www.klimatsmart.se/images/news/bespruta-ananas-250x116.jpg

Vid odling av oekologisk ananas används ofta en lång rad kemikalier som är förbjudna inom EU. Parakvat, Diazinon, Bromacil och Ametrun är bara några av de bekämpnings- och insektsmedel som sprutas på mark och plantor i samband med ananasodling. Samtliga preparat är förbjudna inom EU på grund av att de är giftiga för människor och miljö. – Det är absurt att det är tillåtet att behandla ananas som vi importerar med ämnen som är förbjudna att använda vid odling inom EU, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande. – Människor och miljö i odlingsländerna drabbas hårdast av de giftiga ämnena. Både lantbrukare, arbetare och bybor exponeras för gifterna som också påverkar vattendrag, växter och djur i omgivningen. Naturskyddsföreningen har tidigare lyft fram odling av ananas i Costa Rica. Därifrån importerar vi framför allt färsk ananas. Nu bekräftar rapporter från föreningens samarbetsorganisationer i Kenya och Filippinerna att farliga kemikalier också används i de odlingar som producerar en stor del av den oekologiska ananas som vi importerar i form av juice och konserver. – Det är ännu inte lätt att hitta ekologisk konserverad ananas i butiken. Utbudet är väldigt litet. Vi uppmanar konsumenter att fråga efter ekologisk ananas, både färsk, konserverad och i form av juice. Att visa att det finns efterfrågan är ett viktigt steg för att bidra till bättre miljö för både människor och natur i odlingsländerna säger Karin Höök, expert på globalt jordbruk, Naturskyddsföreningen. För frågor kontakta: - Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen 070 357 80 23 - Karin Höök, expert på globalt jordbruk,070 280 28 25

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Oekologisk ananas odlas ofta med förbjudna gifter

2015-02-24
Vid odling av oekologisk ananas används ofta en lång rad kemikalier som är förbjudna inom EU. Parakvat, Diazinon, Bromacil och Ametrun är bara några av de bekämpnings- och insektsmedel som sprutas på mark och plantor i samband med ananasodling. Samtliga preparat är förbjudna inom EU på grund av att de är giftiga för människor och miljö.

– Det är absurt att det är tillåtet att behandla ananas som vi importerar med ämnen som är förbjudna att använda vid odling inom EU, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

– Människor och miljö i odlingsländerna drabbas hårdast av de giftiga ämnena. Både lantbrukare, arbetare och bybor exponeras för gifterna som också påverkar vattendrag, växter och djur i omgivningen.

Naturskyddsföreningen har tidigare lyft fram odling av ananas i Costa Rica. Därifrån importerar vi framför allt färsk ananas. Nu bekräftar rapporter från föreningens samarbetsorganisationer i Kenya och Filippinerna att farliga kemikalier också används i de odlingar som producerar en stor del av den oekologiska ananas som vi importerar i form av juice och konserver.

– Det är ännu inte lätt att hitta ekologisk konserverad ananas i butiken. Utbudet är väldigt litet. Vi uppmanar konsumenter att fråga efter ekologisk ananas, både färsk, konserverad och i form av juice. Att visa att det finns efterfrågan är ett viktigt steg för att bidra till bättre miljö för både människor och natur i odlingsländerna säger Karin Höök, expert på globalt jordbruk, Naturskyddsföreningen.

För frågor kontakta:
- Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen 070 357 80 23
- Karin Höök, expert på globalt jordbruk,070 280 28 25

Läs mer om oekologisk ananasodling:
media.ne.cision.com/l/afceronp/www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/ananas

Senaste nyheter