Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nu börjar säsongen för solceller på allvar

http://www.klimatsmart.se/images/news/greenmatch-solceller250x168.jpg

Trots att den senaste veckan har bjudit på både låga temperaturer och snö, närmar vi oss ljusare tider. Antalet soltimmar i maj månad överstiger 200, oavsett var i Sverige du bor. Det innebär att säsongen för solceller verkligen kommer igång. På GreenMatch ser vi att fler privatpersoner intresserar sig för solceller med målet att bidra till en mer hållbart samhälle. Likaså finns det många hus- och gårdsägare som önskar att vara mer självförsörjande. Sveriges elpriser håller sig fortfarande på en relativt låg nivå, vilket gör att solceller inte i första hand ger en ekonomisk vinst. Återbetalningstiden för en solcellsanläggning ligger på drygt 10 år, medan livslängden för produkterna beräkna uppgå till drygt 30 år. Solceller är därmed en långsiktig investering för de som önskar att minska sin klimatpåverkan. I en ny avhandling från Mälardalens Högskola presenteras kombinationen bergvärme och solceller som en vinnande kombination i framtiden. Beräkningarna har visat att 20-30 procent av det årliga elbehovet kan täckas med denna typ av kombination. Redan idag kan solceller som installeras på ett hus i Sverige producera tillräckligt med el för att täcka behovet under sommarhalvåret. Dagens kiselsolceller har en effektivitet på omkring 15 procent. Detta är också den vanligaste typen av solceller för husägare. Bästa effekt på solpanelerna uppnås om de installeras i söderläge på ett tak med 45 graders lutning. Det fungerar även att utvinna solenergi på en planare tak, samt om ytan inte är i direkt söderläge. Bortfallet på ett tak riktat mot öst eller väst beräknas vara omkring 20 procent. Däremot är det viktigt att veta om skugga faller på taket under stora delar av dagen. Läs mer på GreenMatch.se!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nu börjar säsongen för solceller på allvar

2016-05-04
Trots att den senaste veckan har bjudit på både låga temperaturer och snö, närmar vi oss ljusare tider. Antalet soltimmar i maj månad överstiger 200, oavsett var i Sverige du bor. Det innebär att säsongen för solceller verkligen kommer igång.

På GreenMatch ser vi att fler privatpersoner intresserar sig för solceller med målet att bidra till en mer hållbart samhälle. Likaså finns det många hus- och gårdsägare som önskar att vara mer självförsörjande. Sveriges elpriser håller sig fortfarande på en relativt låg nivå, vilket gör att solceller inte i första hand ger en ekonomisk vinst.

Återbetalningstiden för en solcellsanläggning ligger på drygt 10 år, medan livslängden för produkterna beräkna uppgå till drygt 30 år. Solceller är därmed en långsiktig investering för de som önskar att minska sin klimatpåverkan.

I en ny avhandling från Mälardalens Högskola presenteras kombinationen bergvärme och solceller som en vinnande kombination i framtiden. Beräkningarna har visat att 20-30 procent av det årliga elbehovet kan täckas med denna typ av kombination.

Redan idag kan solceller som installeras på ett hus i Sverige producera tillräckligt med el för att täcka behovet under sommarhalvåret. Dagens kiselsolceller har en effektivitet på omkring 15 procent. Detta är också den vanligaste typen av solceller för husägare.

Bästa effekt på solpanelerna uppnås om de installeras i söderläge på ett tak med 45 graders lutning. Det fungerar även att utvinna solenergi på en planare tak, samt om ytan inte är i direkt söderläge. Bortfallet på ett tak riktat mot öst eller väst beräknas vara omkring 20 procent. Däremot är det viktigt att veta om skugga faller på taket under stora delar av dagen.

Läs mer på GreenMatch.se!
Källa: GreenMatch

Senaste nyheter