Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nu är det bråttom med att satsa på förnybar energi

http://www.klimatsmart.se/images/news/fruwatt199x160.jpg

Vi behöver – och vi kan – ställa om till förnybar energi innan år 2050! Det slog Världsnaturfonden WWF fast i en rapport redan för ett par år sedan. I söndags landade en ny rapport från IPCC, FN:s vetenskapliga klimatpanel, och de uttrycker precis samma sak. IPCC slår också näven i bordet och deklarerar att arbetet måste påbörjas nu ­– annars väntar de där kraftiga klimatförändringarna som vi och många med oss pratat om länge. Rapporten från IPCC är framtagen av hundratals experter och är uppbackad av nästan 200 länders regeringar. Statistiken är nedslående: utsläppen av växthusgaser ökade snabbare mellan år 2000 och 2010 än under något av de tre föregående decennierna. Och detta trots alla insatser för att försöka minska dem. Det krävs gemensamma ansträngningar nu för att vi ska klara av att minska utsläppen med mellan 40 till 70 procent till 2050. I sin rapport visar IPCC på fyra förändringar som måste genomföras på politisk nivå: - Avskaffa subventionerna för fossila bränslen - Införa utsläppsrätter eller skatt på koldioxid - Ge stöd och bra villkor för förnybar energi - Förhandla fram internationella avtal så att alla länder inför samma åtgärder Det är alltså fokus på energi i den senaste rapporten, den måste gå från fossilt till förnybart. Om vi gör det här kan uppvärmningen begränsas till två grader, men vi måste alla hjälpas åt. För dig som konsument handlar det om att göra ett aktivt val och välja ren el av förnybar energi från solkraft, vindkraft och vattenkraft. På så sätt kan vi visa hur vi vill att framtidens elmarknad ska se ut – fri från smutsig kolkraft – så att de kraftiga utsläppen äntligen kan börja minska. Ju fler vi är, desto snabbare når vi målet. Tillsammans kan vi göra skillnad – kilowattimme för kilowattimme!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nu är det bråttom med att satsa på förnybar energi

2014-04-15
Fru Watt - kundchef Anna Albinsson
Vi behöver – och vi kan – ställa om till förnybar energi innan år 2050! Det slog Världsnaturfonden WWF fast i en rapport redan för ett par år sedan.

I söndags landade en ny rapport från IPCC, FN:s vetenskapliga klimatpanel, och de uttrycker precis samma sak. IPCC slår också näven i bordet och deklarerar att arbetet måste påbörjas nu ­– annars väntar de där kraftiga klimatförändringarna som vi och många med oss pratat om länge.

Rapporten från IPCC är framtagen av hundratals experter och är uppbackad av nästan 200 länders regeringar. Statistiken är nedslående: utsläppen av växthusgaser ökade snabbare mellan år 2000 och 2010 än under något av de tre föregående decennierna. Och detta trots alla insatser för att försöka minska dem. Det krävs gemensamma ansträngningar nu för att vi ska klara av att minska utsläppen med mellan 40 till 70 procent till 2050.

I sin rapport visar IPCC på fyra förändringar som måste genomföras på politisk nivå:

- Avskaffa subventionerna för fossila bränslen
- Införa utsläppsrätter eller skatt på koldioxid
- Ge stöd och bra villkor för förnybar energi
- Förhandla fram internationella avtal så att alla länder inför samma åtgärder

Det är alltså fokus på energi i den senaste rapporten, den måste gå från fossilt till förnybart. Om vi gör det här kan uppvärmningen begränsas till två grader, men vi måste alla hjälpas åt.

För dig som konsument handlar det om att göra ett aktivt val och välja ren el av förnybar energi från solkraft, vindkraft och vattenkraft. På så sätt kan vi visa hur vi vill att framtidens elmarknad ska se ut – fri från smutsig kolkraft – så att de kraftiga utsläppen äntligen kan börja minska.

Ju fler vi är, desto snabbare når vi målet. Tillsammans kan vi göra skillnad – kilowattimme för kilowattimme!

Vill du dra ditt strå till stacken och teckna ett nytt elavtal som bara innehåller ren el från förnybara energikällor? Teckna ett elavtal hos Telge Energi: telgeenergi.se/privat/vara-elavtal/el/

Är du osäker på vad ditt nuvarande elbolag har för energikällor i sin elmix? Det kan du enkelt kolla på Smutselskollen.se: www.smutselskollen.se/

Senaste nyheter