Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Naturvårdspris till Mats Rosenberg

http://www.klimatsmart.se/images/news/mats250x163.jpg

En av Örebros kommunekologer Mats Rosenberg har fått Världsnaturfondens naturvårdspris för sina naturvårdsinsatser i Örebro. I juryns motivering nämns särskilt hans arbete med Oset och Rynningviken, från soptipp och industriområde till naturreservat. Världsnaturfondens naturvårdspris ur Elisabeth Jihdes Minnesfond grundades 1999, är på 50 000 kronor och delas vartannat år ut till ett svenskt naturvårdsprojekt och vartannat år till ett afrikanskt berättar Mats Rosenberg. Om sin egen utnämning säger han: – Det känns lite pinsamt att jag får så mycket uppmärksamhet, när så många andra är inblandade i det naturvårdsarbete vi gjort och gör i Örebro. Mats fick åka till Stockholm och ta emot priset ur kungens hand. – Jag fick veta det bara för några dagar sedan och då var det ju bara att släppa allt och åka. Juryns motivering: "Mats Rosenberg är en eldsjäl som med envishet, kunskap och stort engagemang har fått Örebro kommun att göra värdefulla naturvårdsinsatser. Örebros gamla soptipp och industriområdet med det lilla naturreservatet Oset och Svartåns mynningsområden har omvandlats till strandängar med häckande fåglar, groddammar, blommor och betesdjur som håller landskapet öppet. Det har bidragit till att Örebro utvecklats till en naturpärla för både människor, växter och djur." Mats berättar att Världsnaturfonden (WWF) har funnits med i naturvårdsarbetet både i Oset–Rynningeviken, Kvismaren och Tysslingen. – De gör ett bra arbete och jobbar med viktiga frågor, inte minst internationellt. Ett exempel är tigerprojektet i Indien som jag besökt. Där stöttar man de fattiga i byarna med ersättning, utbildning och möjlighet till utkomst parallellt med arbetet att rädda tigrarna, berättar Mats. – Det lilla vi gör hos oss är en del av ett stort arbete, säger Mats som befinner sig i Kalmar för att berätta om erfarenheterna från arbetet med Rynningevikens område. Mer information om Oset och Rynningeviken.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Naturvårdspris till Mats Rosenberg

2013-10-22
Mats Rosenberg.
En av Örebros kommunekologer Mats Rosenberg har fått Världsnaturfondens naturvårdspris för sina naturvårdsinsatser i Örebro. I juryns motivering nämns särskilt hans arbete med Oset och Rynningviken, från soptipp och industriområde till naturreservat.

Världsnaturfondens naturvårdspris ur Elisabeth Jihdes Minnesfond grundades 1999, är på 50 000 kronor och delas vartannat år ut till ett svenskt naturvårdsprojekt och vartannat år till ett afrikanskt berättar Mats Rosenberg.

Om sin egen utnämning säger han:
– Det känns lite pinsamt att jag får så mycket uppmärksamhet, när så många andra är inblandade i det naturvårdsarbete vi gjort och gör i Örebro.

Mats fick åka till Stockholm och ta emot priset ur kungens hand.
– Jag fick veta det bara för några dagar sedan och då var det ju bara att släppa allt och åka.

Juryns motivering:
"Mats Rosenberg är en eldsjäl som med envishet, kunskap och stort engagemang har fått Örebro kommun att göra värdefulla naturvårdsinsatser. Örebros gamla soptipp och industriområdet med det lilla naturreservatet Oset och Svartåns mynningsområden har omvandlats till strandängar med häckande fåglar, groddammar, blommor och betesdjur som håller landskapet öppet. Det har bidragit till att Örebro utvecklats till en naturpärla för både människor, växter och djur."

Mats berättar att Världsnaturfonden (WWF) har funnits med i naturvårdsarbetet både i Oset–Rynningeviken, Kvismaren och Tysslingen.
– De gör ett bra arbete och jobbar med viktiga frågor, inte minst internationellt. Ett exempel är tigerprojektet i Indien som jag besökt. Där stöttar man de fattiga i byarna med ersättning, utbildning och möjlighet till utkomst parallellt med arbetet att rädda tigrarna, berättar Mats.

– Det lilla vi gör hos oss är en del av ett stort arbete, säger Mats som befinner sig i Kalmar för att berätta om erfarenheterna från arbetet med Rynningevikens område.

Mer information om Oset och Rynningeviken.

Senaste nyheter