Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Naturskyddsföreningen miljömärker fordonsbränsle

http://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen-bra-miljoval200x245.jpg

Nu kan alla köra med Bra Miljöval i tanken. Naturskyddsföreningen miljömärker nu för första gången fordonsbränsle med föreningens fristående märkning Bra Miljöval. Det finns stor efterfrågan på biogas. Nu hjälper Bra Miljöval konsumenter att hitta gasen med minst miljöbelastning. – Allt fler vill köra sin bil på biogas, men all gas är inte skonsam mot miljön. Därför är det viktigt att man som konsument kan välja den gas som har minst miljöbelastning, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Möjligheten för producenter att märka biobränslen med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval kom 2013. Trollhättan Energi är nu först ut med biogas som klarar märkningens tuffa miljökrav. Märkningen av biogas med Bra Miljöval innebär bland annat att bränslet ska vara förnybart och använda ytterst lite fossil energi i samband med tillverkning, transport och förädling. Tillsatta kemiska ämnen får inte skada varken miljön eller människor, och all skogsråvara måste komma från kontrollerade och certifierade avverkningar. Stubbar och rötter ska lämnas i skogen, eftersom de utgör viktiga boplatser och näring för djur och växter. Palmolja och genmodifierade organismer är uteslutna. – Det är jättekul att intresset för miljömärkta biobränslen är stort, och att den första gasen nu finns att köpa. Det märks att det finns ett stort behov av en oberoende miljömärkning på det här området, säger Emanuel Blume på Naturskyddsföreningen, produktansvarig för Bra Miljöval Biobränslen. I år fyller Bra Miljöval 25 år. Redan 1990 startade Bra Miljöval för att ge konsumenter möjlighet att välja produkter med minst miljöpåverkan. Först ut att märkas var batterier och pappersprodukter, vilket annat ledde till utfasningen av skadliga kvicksilverbatterier och att den giftiga klorblekningen av papper minskade till en bråkdel. Bra Miljöval är en så kallad tredjepartsmärkning. Det innebär att den drivs av en oberoende part, i det här fallet Naturskyddsföreningen, Sveriges största miljöorganisation med över 200 000 medlemmar. En fristående miljömärkning kan vara tuffare och självständigt bestämma kraven för en märkning, något som inte sker på samma sätt när bolag själva tar fram egna varumärken med miljöprofil.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Naturskyddsföreningen miljömärker fordonsbränsle

2015-03-03
Nu kan alla köra med Bra Miljöval i tanken.

Naturskyddsföreningen miljömärker nu för första gången fordonsbränsle med föreningens fristående märkning Bra Miljöval. Det finns stor efterfrågan på biogas. Nu hjälper Bra Miljöval konsumenter att hitta gasen med minst miljöbelastning.

– Allt fler vill köra sin bil på biogas, men all gas är inte skonsam mot miljön. Därför är det viktigt att man som konsument kan välja den gas som har minst miljöbelastning, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Möjligheten för producenter att märka biobränslen med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval kom 2013. Trollhättan Energi är nu först ut med biogas som klarar märkningens tuffa miljökrav.

Märkningen av biogas med Bra Miljöval innebär bland annat att bränslet ska vara förnybart och använda ytterst lite fossil energi i samband med tillverkning, transport och förädling. Tillsatta kemiska ämnen får inte skada varken miljön eller människor, och all skogsråvara måste komma från kontrollerade och certifierade avverkningar. Stubbar och rötter ska lämnas i skogen, eftersom de utgör viktiga boplatser och näring för djur och växter. Palmolja och genmodifierade organismer är uteslutna.

– Det är jättekul att intresset för miljömärkta biobränslen är stort, och att den första gasen nu finns att köpa. Det märks att det finns ett stort behov av en oberoende miljömärkning på det här området, säger Emanuel Blume på Naturskyddsföreningen, produktansvarig för Bra Miljöval Biobränslen.

I år fyller Bra Miljöval 25 år. Redan 1990 startade Bra Miljöval för att ge konsumenter möjlighet att välja produkter med minst miljöpåverkan. Först ut att märkas var batterier och pappersprodukter, vilket annat ledde till utfasningen av skadliga kvicksilverbatterier och att den giftiga klorblekningen av papper minskade till en bråkdel.

Bra Miljöval är en så kallad tredjepartsmärkning. Det innebär att den drivs av en oberoende part, i det här fallet Naturskyddsföreningen, Sveriges största miljöorganisation med över 200 000 medlemmar. En fristående miljömärkning kan vara tuffare och självständigt bestämma kraven för en märkning, något som inte sker på samma sätt när bolag själva tar fram egna varumärken med miljöprofil.

Senaste nyheter