Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minskad miljöpåverkan av timmerupplag

http://www.klimatsmart.se/images/news/sluslukslu.jpg

Lakvatten från timmerupplag innehåller fosfor och organiska ämnen som kan orsaka övergödning och syrebrist i sjöar och vattendrag. Växthuseffekten kommer sannolikt att leda till fler stormar, så Sverige och andra länder med mycket skog behöver förbereda sig på att lagra mer stormfällt timmer i framtiden. Timmerlagringen bör ske på ett sätt som inte leder till ökade skador på våra vattendrag. Samtidigt bör lagringen inte vara alltför dyr för skogsindustrin. Effektiva behandlingsmetoder som inte kräver stora investeringar och mycket underhåll behöver därför utvecklas för timmerlakvatten. En avhandling av Åsa Hedmark, institutionen för skogens produkter SLU i Uppsala, beskriver hur markinfiltration och en anlagd våtmark har använts för att minska miljöpåverkan från timmerlakvatten vid sågverken i Heby och Boxholm. Infiltration i mark bevuxen med olika växtarter gav goda reningsresultat för organiska ämnen (52-79 %) och fosfor (37-88 %). Det var ingen skillnad i reningseffekt mellan de olika undersökta växterna. Den anlagda våtmarken gav inte någon reningseffekt, vilket kan ha berott på att belastningen av förorenat vatten på våtmarken var för stor eller att syrehalten i vattnet var för låg. Ett viktigt resultat var att timmer som lämnats kvar i skogen efter stormen Gudrun ledde till mycket högre halter av fosfor i timmerlakvattnet när timret slutligen lagrades vid sågverken. Denna ökade miljöpåverkan bör tas i beaktande vid lagring av stormfällt timmer i framtiden. Lakvatten är vatten som passerat genom någon form av deponi, i det här fallet timmer. Det kan vara regnvatten eller vatten som sprutats på timret av säkerhetsskäl. Mer information kan fås från: Åsa Hedmark, institutionen för skogens produkter SLU i Uppsala, 070-255 66 03.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minskad miljöpåverkan av timmerupplag

2009-11-03
Lakvatten från timmerupplag innehåller fosfor och organiska ämnen som kan orsaka övergödning och syrebrist i sjöar och vattendrag. Växthuseffekten kommer sannolikt att leda till fler stormar, så Sverige och andra länder med mycket skog behöver förbereda sig på att lagra mer stormfällt timmer i framtiden. Timmerlagringen bör ske på ett sätt som inte leder till ökade skador på våra vattendrag. Samtidigt bör lagringen inte vara alltför dyr för skogsindustrin. Effektiva behandlingsmetoder som inte kräver stora investeringar och mycket underhåll behöver därför utvecklas för timmerlakvatten.

En avhandling av Åsa Hedmark, institutionen för skogens produkter SLU i Uppsala, beskriver hur markinfiltration och en anlagd våtmark har använts för att minska miljöpåverkan från timmerlakvatten vid sågverken i Heby och Boxholm. Infiltration i mark bevuxen med olika växtarter gav goda reningsresultat för organiska ämnen (52-79 %) och fosfor (37-88 %). Det var ingen skillnad i reningseffekt mellan de olika undersökta växterna. Den anlagda våtmarken gav inte någon reningseffekt, vilket kan ha berott på att belastningen av förorenat vatten på våtmarken var för stor eller att syrehalten i vattnet var för låg.

Ett viktigt resultat var att timmer som lämnats kvar i skogen efter stormen Gudrun ledde till mycket högre halter av fosfor i timmerlakvattnet när timret slutligen lagrades vid sågverken. Denna ökade miljöpåverkan bör tas i beaktande vid lagring av stormfällt timmer i framtiden. Lakvatten är vatten som passerat genom någon form av deponi, i det här fallet timmer. Det kan vara regnvatten eller vatten som sprutats på timret av säkerhetsskäl.

Mer information kan fås från: Åsa Hedmark, institutionen för skogens produkter SLU i Uppsala, 070-255 66 03.
Källa: SLU

Senaste nyheter