Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljömärkt rysk Alaska pollock på väg till frysdiskarna

http://www.klimatsmart.se/images/news/msc135x87a.jpg

Nu står det klart att världens största Alaska pollockfiske kommer att bli MSC-certifierat - det ryska pollockfisket i Ochotska havet. Fisket har klarat alla kriterier som behövs för att uppnå MSC-standard. För vissa är detta en mycket efterlängtad nyhet: – Det är bra att fler fiskbestånd blir MSC-certifierade, då vi strävar efter att ha så stor andel av våra frysta, vildfångade fiskar MSC-certifierade som möjligt. Findus var först med MSC-certifierad fisk, 2003, i Sverige och vi fortsätter att arbeta för att underlätta för våra konsumenter att välja fisk från hållbarhetscertifierade fiskbestånd, säger Findus VD Jari Latvanen. Granskningsprocessen av det ryska Alaska pollockfisket har varit krävande. Två invändningar lades in mot rekommendation till certifiering. Världsnaturfonden WWF drog tillbaka sin protest efter att det ryska förbundet för Alaska pollockfiskare (PCA) tagit fram mer tillförlitliga uppgifter om mängden fisk som fångas, bifångster och samspelet med hotade arter. Den andra protesten, inlämnad av Förbundet för producenter till havs (APA), är nu slutgiltigt avfärdad av en oberoende domare, vilket gör att fisket nu uppfyller MSC:s standard för ett hållbart fiske. – Handläggningen av inlämnade protester sker helt oberoende av Marine Stewardship Council vilket understryker opartiskheten och den vetenskapliga stringensen i MSC-programmet , säger Minna Epps, chef för MSC:s östersjökontor. Världsnaturfonden välkomnar certifieringen av pollockfisket i Ochotska havet och anser att det spelar en mycket viktig roll i norra Stilla havets marina näringskedja och ekosystem. – MSC-certifieringen av det ryska Alaska pollockfisket har potential att förändra hela fiskeindustrin i Ryssland vilket kommer att få positiva effekter för konsumenter över hela världen, säger Konstantin Zgurovsky, chef för ryska WWF:s havsprogram. Så fort den slutgiltiga rapporten offentligörs kommer produkter från det ryska Alaska pollockfisket kunna bära MSC:s miljömärke.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljömärkt rysk Alaska pollock på väg till frysdiskarna

2013-09-23
Nu står det klart att världens största Alaska pollockfiske kommer att bli MSC-certifierat - det ryska pollockfisket i Ochotska havet. Fisket har klarat alla kriterier som behövs för att uppnå MSC-standard. För vissa är detta en mycket efterlängtad nyhet:

– Det är bra att fler fiskbestånd blir MSC-certifierade, då vi strävar efter att ha så stor andel av våra frysta, vildfångade fiskar MSC-certifierade som möjligt. Findus var först med MSC-certifierad fisk, 2003, i Sverige och vi fortsätter att arbeta för att underlätta för våra konsumenter att välja fisk från hållbarhetscertifierade fiskbestånd, säger Findus VD Jari Latvanen.

Granskningsprocessen av det ryska Alaska pollockfisket har varit krävande. Två invändningar lades in mot rekommendation till certifiering. Världsnaturfonden WWF drog tillbaka sin protest efter att det ryska förbundet för Alaska pollockfiskare (PCA) tagit fram mer tillförlitliga uppgifter om mängden fisk som fångas, bifångster och samspelet med hotade arter.

Den andra protesten, inlämnad av Förbundet för producenter till havs (APA), är nu slutgiltigt avfärdad av en oberoende domare, vilket gör att fisket nu uppfyller MSC:s standard för ett hållbart fiske.

– Handläggningen av inlämnade protester sker helt oberoende av Marine Stewardship Council vilket understryker opartiskheten och den vetenskapliga stringensen i MSC-programmet , säger Minna Epps, chef för MSC:s östersjökontor.

Världsnaturfonden välkomnar certifieringen av pollockfisket i Ochotska havet och anser att det spelar en mycket viktig roll i norra Stilla havets marina näringskedja och ekosystem.

– MSC-certifieringen av det ryska Alaska pollockfisket har potential att förändra hela fiskeindustrin i Ryssland vilket kommer att få positiva effekter för konsumenter över hela världen, säger Konstantin Zgurovsky, chef för ryska WWF:s havsprogram.

Så fort den slutgiltiga rapporten offentligörs kommer produkter från det ryska Alaska pollockfisket kunna bära MSC:s miljömärke.

Senaste nyheter