Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljömärkningar av fiske

http://www.klimatsmart.se/images/news/mscny240x92.png

Miljömärkningen av varor gör det lättare för konsumenter att göra mer miljömedvetna val av produkter. För fisk och skaldjur finns miljöcertifieringarna MSC och Krav som du kan fråga efter på svensk marknad när du handlar. Under 2011 kommer även den internationella märkningen ASC för odlade arter. För alla tre certifieringssystem är det en oberoende och ackrediterad grupp som bedömer fisket eller odlingen mot uppsatta kriterier som certifieringsorganet tagit fram. MSC – Marine Stewardship Council – är en internationell stiftelse som certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. De har tagit fram regler för hur ett uthålligt fiske – som bevarar mångfalden, produktiviteten och de ekologiska processerna i havet – ska bedrivas. Bland annat bedömer man status av fiskbestånd, åtgärder för att minimera bifångst och ekosystempåverkan samt ställer krav på goda arbetsförhållanden ombord på fiskebåten. För att få använda MSCs märke på fisk- och skaldjursprodukter måste fisket ske enligt MSCs principer och kriterier. Utvärdering och certifiering av stora och småskaliga fisken runt om i världen sker kontinuerligt enligt MSC. ASC – Aquaculture Stewardship Council – är en global hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC grundades 2009 och de första fiskodlingarna har certifierats. På den svenska marknaden kommer de första produkterna av pangasius och tilapia ut under 2012 och 2013. Bland arterna som kan komma att certifieras framöver finns bland annat tropisk räka och lax. ASCs standards är under ständig utveckling, deras 7 principer för standards kräver: 1. Omfattande regelefterlevnad 2. Bevarande av livsmiljöer och biologisk mångfald 3. Bevarande av vattenresurserna 4. Bevarande av arter mångfald och vilda populationen genom förebyggande av rymningar 5. Användning av foder och andra insatsvaror som köps på ett ansvarsfullt sätt 6. God djurhälsa (ingen onödig användning av antibiotika och kemikalier) 7. Socialt ansvar för arbetstagare och samhällen som påverkas av vattenbruk (t.ex. inget barnarbete, hälsa och säkerhet, föreningsfrihet, bygemenskap). KRAV är en nationell certifiering och står för en hållbar livsmedelsproduktion. Kravmärkt fisk innebär att producenten har bedömts och godkänts enligt organisationens regler. Krav och dess norska systerorganisation Debio har utvecklat gemensamma regler för odling av laxfiskar. I dag kan man köpa Kravmärkt lax från Norge. Krav har också regler för vildfångad fisk och skaldjur vilka bland annat fokuserar på hållbara bestånd, selektiva fiskemetoder och koldioxidutsläpp vid fiske.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljömärkningar av fiske

2012-12-20
Miljömärkningen av varor gör det lättare för konsumenter att göra mer miljömedvetna val av produkter. För fisk och skaldjur finns miljöcertifieringarna MSC och Krav som du kan fråga efter på svensk marknad när du handlar. Under 2011 kommer även den internationella märkningen ASC för odlade arter. För alla tre certifieringssystem är det en oberoende och ackrediterad grupp som bedömer fisket eller odlingen mot uppsatta kriterier som certifieringsorganet tagit fram.

MSC – Marine Stewardship Council – är en internationell stiftelse som certifierar och miljömärker fisk- och skaldjursprodukter. De har tagit fram regler för hur ett uthålligt fiske – som bevarar mångfalden, produktiviteten och de ekologiska processerna i havet – ska bedrivas.

Bland annat bedömer man status av fiskbestånd, åtgärder för att minimera bifångst och ekosystempåverkan samt ställer krav på goda arbetsförhållanden ombord på fiskebåten. För att få använda MSCs märke på fisk- och skaldjursprodukter måste fisket ske enligt MSCs principer och kriterier. Utvärdering och certifiering av stora och småskaliga fisken runt om i världen sker kontinuerligt enligt MSC.

ASC – Aquaculture Stewardship Council – är en global hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. ASC grundades 2009 och de första fiskodlingarna har certifierats. På den svenska marknaden kommer de första produkterna av pangasius och tilapia ut under 2012 och 2013. Bland arterna som kan komma att certifieras framöver finns bland annat tropisk räka och lax. ASCs standards är under ständig utveckling, deras 7 principer för standards kräver:

1. Omfattande regelefterlevnad
2. Bevarande av livsmiljöer och biologisk mångfald
3. Bevarande av vattenresurserna
4. Bevarande av arter mångfald och vilda populationen genom förebyggande av rymningar
5. Användning av foder och andra insatsvaror som köps på ett ansvarsfullt sätt
6. God djurhälsa (ingen onödig användning av antibiotika och kemikalier)
7. Socialt ansvar för arbetstagare och samhällen som påverkas av vattenbruk (t.ex. inget barnarbete, hälsa och säkerhet, föreningsfrihet, bygemenskap).

KRAV är en nationell certifiering och står för en hållbar livsmedelsproduktion. Kravmärkt fisk innebär att producenten har bedömts och godkänts enligt organisationens regler. Krav och dess norska systerorganisation Debio har utvecklat gemensamma regler för odling av laxfiskar. I dag kan man köpa Kravmärkt lax från Norge. Krav har också regler för vildfångad fisk och skaldjur vilka bland annat fokuserar på hållbara bestånd, selektiva fiskemetoder och koldioxidutsläpp vid fiske.

MSC: www.msc.org/se.
ASC: www.asc-aqua.org
KRAV:
Källa: WWF

Senaste nyheter