Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tre goda nyheter för klimat och miljö

http://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi-badhopp250x195.jpg

Tvågradersmålet är på väg att spricka och elefanterna riskerar att vara utrotade om fem år. Det är inte alltid lätt att hålla ångan uppe när man engagerar sig i miljöfrågor. Men det finns ljuspunkter. Här kommer tre goda nyheter! 1. Människans miljöpåverkan saktar in Stora delar av världen är fortsatt utsatt för ett högt och snabbt ökande tryck från mänsklig miljöpåverkan, men forskare säger att det finns hopp. En ny rapport visar att människans klimatavtryck ökar i en mycket lägre takt än tidigare jämfört med befolkningsökning och ekonomisk tillväxt. Det tyder på att vi börjat använda våra naturresurser på ett effektivare sätt än tidigare. 2. USA och Kina bekräftar Parisavtalet Att stormakterna ratificerar klimatöverenskommelsen ger mycket tydliga signaler till resten av världen att följa efter. 55 länder som representerar minst 55 procent av de globala växthusgasutsläppen måste godkänna avtalet för att det ska gälla. Kina och USA står idag tillsammans för 38 % av de globala växthusgasutsläppen. Sverige och EU ligger steget efter och har inte antagit utmaningen än. 3. Jättepandan är inte längre utrotningshotad Pandan har varit utrotningshotad sedan 1990 och i Kina har man arbetat med att skydda och återväxa skog och infört hårda lagar mot att döda pandor. Nu visar det resultat. Idag finns ungefär 1860 vilda pandor – en ökning med 17 procent sedan 2004. Helt säkra är pandorna ännu inte eftersom klimatförändringar hotar förstöra deras tillgång till föda – bambun. Men vi håller tummarna. Ännu ett steg åt rätt håll! Kort sagt – det finns hopp för mänskligheten. Och pandorna. /Fru Watt, Telge Energi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Tre goda nyheter för klimat och miljö

2016-10-21
Tvågradersmålet är på väg att spricka och elefanterna riskerar att vara utrotade om fem år. Det är inte alltid lätt att hålla ångan uppe när man engagerar sig i miljöfrågor. Men det finns ljuspunkter. Här kommer tre goda nyheter!

1. Människans miljöpåverkan saktar in
Stora delar av världen är fortsatt utsatt för ett högt och snabbt ökande tryck från mänsklig miljöpåverkan, men forskare säger att det finns hopp. En ny rapport visar att människans klimatavtryck ökar i en mycket lägre takt än tidigare jämfört med befolkningsökning och ekonomisk tillväxt. Det tyder på att vi börjat använda våra naturresurser på ett effektivare sätt än tidigare.

2. USA och Kina bekräftar Parisavtalet
Att stormakterna ratificerar klimatöverenskommelsen ger mycket tydliga signaler till resten av världen att följa efter. 55 länder som representerar minst 55 procent av de globala växthusgasutsläppen måste godkänna avtalet för att det ska gälla. Kina och USA står idag tillsammans för 38 % av de globala växthusgasutsläppen. Sverige och EU ligger steget efter och har inte antagit utmaningen än.

3. Jättepandan är inte längre utrotningshotad
Pandan har varit utrotningshotad sedan 1990 och i Kina har man arbetat med att skydda och återväxa skog och infört hårda lagar mot att döda pandor. Nu visar det resultat. Idag finns ungefär 1860 vilda pandor – en ökning med 17 procent sedan 2004. Helt säkra är pandorna ännu inte eftersom klimatförändringar hotar förstöra deras tillgång till föda – bambun. Men vi håller tummarna. Ännu ett steg åt rätt håll!

Kort sagt – det finns hopp för mänskligheten. Och pandorna.

/Fru Watt, Telge Energi
Foto: WWF / Cathy Yeulet / 123RF.com

Senaste nyheter