Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Cowi forskar om hållbar eten

http://www.klimatsmart.se/images/news/cowi-eten250x169.jpg

COWIs division Industri kommer tillsammans med Kemiteknik på Lunds Tekniska Högskola och Borealis i Stenungsund att utreda möjligheterna kring en hållbar etenproduktion inom industrin. Arbetet möjliggörs genom stöd från COWIfonden. Eten används som huvudkomponent vid framställningen av en mängd olika produkter, bland annat plast, och är den största kemikalien som produceras inom industrin. Idag är huvuddelen av denna produktion baserad på fossila petroleumprodukter men intresset för att producera eten från förnyelsebara råvaror, som till exempel skogsråvara, är stort. Hitta nya råvaror: Projektet kommer att pågå under 2015 och har som målsättning att hitta nya råvaror för produktion av förnybar eten. Projektet inleds med en litteraturstudie där olika tekniker utreds och alternativa processleverantörer kommer att kontaktas. Katalysatorer för etanol-eten processen kommer också att undersökas för att optimera produktion av eten. Därefter kommer tester att göras av olika katalysatorer och processer, med olika typer av förnybar etanol som råvara. Projektet avslutas med en förstudie för att integrera en ny produktionsprocess på Borealis befintliga anläggning i Stenungsund. Många krafter samarbetar: Arbetet är en del av insatserna inom samarbetet Kemiindustriklustret i Västsverige som arbetar för att lyfta fram och stötta en hållbar utveckling inom industrin. – Vi är glada att kunna samarbeta med COWI och Lunds Tekniska högskola och ser fram emot spännande resultat. För att lyckas med omställningen till förnybara råvaror behövs det att många goda krafter samarbetar, och det är särskilt värdefullt att COWIfonden stöttar projektet. Arbetet med att hitta förnybara råvaror är en del i Hållbar Kemi 2030, en gemensam vision från kemiföretagen i Stenungsund. Det passar också väl in i ett projekt som drivs genom värdekedjan från skog till slutkonsumenter som kallas närodlad plast, säger Anders Fröberg, VD på Borealis. – Genom stöd från COWIfonden och detta samarbete kan COWI aktivt bidra till utvecklingen av omställningen till förnyelsebara produkter inom den svenska industrin, säger Cecilia Gard, gruppchef Processdesign på COWI. Om COWI-fonden: COWIfonden är en kommersiell, oberoende dansk fond som inrättats för att utveckla COWI-koncernen i samarbete med ledning och anställda. Stiftelsen stödjer forsknings- och utvecklingsprojekt på universitet och forskningsinstitutioner som har en långsiktig effekt och som ger ett positivt bidrag inom COWIs verksamhetsområden.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Cowi forskar om hållbar eten

2015-04-17
COWIs division Industri kommer tillsammans med Kemiteknik på Lunds Tekniska Högskola och Borealis i Stenungsund att utreda möjligheterna kring en hållbar etenproduktion inom industrin. Arbetet möjliggörs genom stöd från COWIfonden.

Eten används som huvudkomponent vid framställningen av en mängd olika produkter, bland annat plast, och är den största kemikalien som produceras inom industrin.

Idag är huvuddelen av denna produktion baserad på fossila petroleumprodukter men intresset för att producera eten från förnyelsebara råvaror, som till exempel skogsråvara, är stort.

Hitta nya råvaror:

Projektet kommer att pågå under 2015 och har som målsättning att hitta nya råvaror för produktion av förnybar eten. Projektet inleds med en litteraturstudie där olika tekniker utreds och alternativa processleverantörer kommer att kontaktas.

Katalysatorer för etanol-eten processen kommer också att undersökas för att optimera produktion av eten. Därefter kommer tester att göras av olika katalysatorer och processer, med olika typer av förnybar etanol som råvara.

Projektet avslutas med en förstudie för att integrera en ny produktionsprocess på Borealis befintliga anläggning i Stenungsund.

Många krafter samarbetar:

Arbetet är en del av insatserna inom samarbetet Kemiindustriklustret i Västsverige som arbetar för att lyfta fram och stötta en hållbar utveckling inom industrin.

– Vi är glada att kunna samarbeta med COWI och Lunds Tekniska högskola och ser fram emot spännande resultat. För att lyckas med omställningen till förnybara råvaror behövs det att många goda krafter samarbetar, och det är särskilt värdefullt att COWIfonden stöttar projektet.

Arbetet med att hitta förnybara råvaror är en del i Hållbar Kemi 2030, en gemensam vision från kemiföretagen i Stenungsund. Det passar också väl in i ett projekt som drivs genom värdekedjan från skog till slutkonsumenter som kallas närodlad plast, säger Anders Fröberg, VD på Borealis.

– Genom stöd från COWIfonden och detta samarbete kan COWI aktivt bidra till utvecklingen av omställningen till förnyelsebara produkter inom den svenska industrin, säger Cecilia Gard, gruppchef Processdesign på COWI.

Om COWI-fonden:

COWIfonden är en kommersiell, oberoende dansk fond som inrättats för att utveckla COWI-koncernen i samarbete med ledning och anställda.

Stiftelsen stödjer forsknings- och utvecklingsprojekt på universitet och forskningsinstitutioner som har en långsiktig effekt och som ger ett positivt bidrag inom COWIs verksamhetsområden.
Källa: COWI

Senaste nyheter