Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ett klimatsmart vardagspussel

http://www.klimatsmart.se/images/news/hemkop-klimatsmartfamilj-matvaror250x199.jpg

Att få ihop en klimatsmart vardag med långa arbetsdagar, skola och barnens fritidsaktiviteter är en utmaning. Det är familjen Hallström-Öhman väl medvetna om, efter att ha varit igång med sitt nya, klimatanpassade liv i några veckor. – Det är inte alltid så lätt att tänka i nya banor och pröva en massa nya saker när vi kommer hem och är trötta och hungriga, säger Anders Hallström. För att komma runt problemet är det viktigt att både kunna planera och improvisera. – Vi har till exempel börjat storhandla en gång i veckan och sedan bara komplettera när det behövs, säger Marie Öhman. Dessutom har de prövat att handla mat på Hemkop.se ett par gånger – en smidig lösning som de definitivt kommer att fortsätta att använda sig av. – Samtidigt gillar jag verkligen att gå runt i matbutiken och klämma och känna. Jag tycker uppriktigt att Hemköp lyckats väldigt bra med att skapa matinspiration i sina butiker. Jag får ofta lust att testa nya produkter, säger Anders. Ett konkret tips både han och Marie bjuder på är att engagera och ta hjälp av barnen – både när man planerar, handlar och lagar. – Ofta är det ju så att det man varit med och lagat själv, det är också roligare att äta, säger Marie. 46 procent är redo att byta ut köttet någon gång ibland! Jordbruksverket noterade i sin mätning från början av året att svenskars köttätande minskat med 2 procent (januari till mars 2016) jämfört med samma period föregående år. När Axfood, som Hemköp är en del av, frågade svenska folket via SIFO svarade 46 procent av de tillfrågade att de kan tänka sig att någon gång ibland byta ut köttfärsen mot något annat, till exempel soja- eller quornfärs. Är du också sugen på att äta mer klimatsmart? Här kommer några enkla tips: - Dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter. - Dryga ut tacofärsen med svarta bönor och butternut squash. - Gör en korvstroganoff eller korvgryta på Garants goda 50/50-korv (det är korv som till hälften består av kött och hälften av grönsaker). - Byt ut pitabrödet mot vitkålsblad till falafeln. - Sugen på biffar? Byt ut färsen mot till exempel riven squash. Blanda ihop med salt och peppar, ett ägg och vetemjöl och du har en god rätt som du kan servera med till exempel crème fraiche och gravad lax.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Ett klimatsmart vardagspussel

2016-11-07
Att få ihop en klimatsmart vardag med långa arbetsdagar, skola och barnens fritidsaktiviteter är en utmaning. Det är familjen Hallström-Öhman väl medvetna om, efter att ha varit igång med sitt nya, klimatanpassade liv i några veckor.

– Det är inte alltid så lätt att tänka i nya banor och pröva en massa nya saker när vi kommer hem och är trötta och hungriga, säger Anders Hallström.

För att komma runt problemet är det viktigt att både kunna planera och improvisera.

– Vi har till exempel börjat storhandla en gång i veckan och sedan bara komplettera när det behövs, säger Marie Öhman.

Dessutom har de prövat att handla mat på Hemkop.se ett par gånger – en smidig lösning som de definitivt kommer att fortsätta att använda sig av.

– Samtidigt gillar jag verkligen att gå runt i matbutiken och klämma och känna. Jag tycker uppriktigt att Hemköp lyckats väldigt bra med att skapa matinspiration i sina butiker. Jag får ofta lust att testa nya produkter, säger Anders.

Ett konkret tips både han och Marie bjuder på är att engagera och ta hjälp av barnen – både när man planerar, handlar och lagar.

– Ofta är det ju så att det man varit med och lagat själv, det är också roligare att äta, säger Marie.

46 procent är redo att byta ut köttet någon gång ibland!

Jordbruksverket noterade i sin mätning från början av året att svenskars köttätande minskat med 2 procent (januari till mars 2016) jämfört med samma period föregående år. När Axfood, som Hemköp är en del av, frågade svenska folket via SIFO svarade 46 procent av de tillfrågade att de kan tänka sig att någon gång ibland byta ut köttfärsen mot något annat, till exempel soja- eller quornfärs.

Är du också sugen på att äta mer klimatsmart? Här kommer några enkla tips:

- Dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter.
- Dryga ut tacofärsen med svarta bönor och butternut squash.
- Gör en korvstroganoff eller korvgryta på Garants goda 50/50-korv (det är korv som till hälften består av kött och hälften av grönsaker).
- Byt ut pitabrödet mot vitkålsblad till falafeln.
- Sugen på biffar? Byt ut färsen mot till exempel riven squash. Blanda ihop med salt och peppar, ett ägg och vetemjöl och du har en god rätt som du kan servera med till exempel crème fraiche och gravad lax.

Senaste nyheter