Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Matavfall hittar sällan till komposten

http://www.klimatsmart.se/images/news/komposteramerakompost167x250.jpg

Tidningarna hamnar i tidningsinsamlingen. Plåt- och plastförpackningar i sina respektive insamlingsigloos. Svenskarna är bra på att källsortera, ändå hamnar fortfarande det mesta hushållsavfallet i soporna istället för i en kompost. Aldrig har det varit så lätt att minska sitt avfall, samtidigt som det kommer återbäring ett halvår senare i form av prima gödsel till trädgården. Varmkompostbehållaren Handy från Basic omvandlar hushållsavfallet till näringsrik gödsel året om. ”Det är svårt”. ”Vi hinner inte”. ”Komposten drar bara till sig råttor”. Ursäkterna för varför man inte komposterar är många. Men lika snabbt kan Kerstin Finnman, produktchef för varumärket Basic, avdramatisera komposteringens mysterier. – En väl fungerande kompost sköter sig i princip själv, vi behöver bara få den att trivas så sköter naturen sig själv, säger Kerstin Finnman. Och trivs gör komposten om den får kontinuerlig påfyllning av material i form av såväl matrester som trädgårdsavfall. Rör om och kontrollera att komposten inte är för blöt eller för torr, sedan gör mikroorganismer och naturens nyttodjur jobbet. – Det är verkligen inte svårt att kompostera, fortsätter Kerstin Finnman och ger några starttips. Börja med att grunda med ett par decimeter kompostmull eller material från den egna trädgårdskomposten. – Sedan är det bara att mata den regelbundet för att hålla nedbrytningsprocessen igång. Några enkla grundprinciper är att alltid röra om när du fyller på med nytt och kontrollera att komposten inte är för torr eller för blöt. Extra fart på komposten blir det med kompostaktivator. Mikroorganismer i pelletsform tillsätts varje gång du fyller på med nytt avfall, rör om och nedbrytningen får en extra skjuts. Varmkomposten Handy finns i två storlekar, 250 respektive 350 liter. Den större behållaren täcker en stor familjs behov, den mindre räcker gott för ett hushåll med två, tre personer. Komposten levereras med nätbotten och är enkel att sätta ihop – helt utan verktyg. Tack vare dubbla väggar kan den klara temperaturer ner mot -10 grader. På www.kompostera.nu finns allt du behöver veta för att komma starta komposten och sköta den tills det är dags att använda resultatet – en alldeles egen naturlig gödsel till trädgården.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Matavfall hittar sällan till komposten

2011-08-26
Tidningarna hamnar i tidningsinsamlingen. Plåt- och plastförpackningar i sina respektive insamlingsigloos. Svenskarna är bra på att källsortera, ändå hamnar fortfarande det mesta hushållsavfallet i soporna istället för i en kompost. Aldrig har det varit så lätt att minska sitt avfall, samtidigt som det kommer återbäring ett halvår senare i form av prima gödsel till trädgården. Varmkompostbehållaren Handy från Basic omvandlar hushållsavfallet till näringsrik gödsel året om.

”Det är svårt”. ”Vi hinner inte”. ”Komposten drar bara till sig råttor”. Ursäkterna för varför man inte komposterar är många. Men lika snabbt kan Kerstin Finnman, produktchef för varumärket Basic, avdramatisera komposteringens mysterier.
– En väl fungerande kompost sköter sig i princip själv, vi behöver bara få den att trivas så sköter naturen sig själv, säger Kerstin Finnman.
Och trivs gör komposten om den får kontinuerlig påfyllning av material i form av såväl matrester som trädgårdsavfall. Rör om och kontrollera att komposten inte är för blöt eller för torr, sedan gör mikroorganismer och naturens nyttodjur jobbet.

– Det är verkligen inte svårt att kompostera, fortsätter Kerstin Finnman och ger några starttips. Börja med att grunda med ett par decimeter kompostmull eller material från den egna trädgårdskomposten.
– Sedan är det bara att mata den regelbundet för att hålla nedbrytningsprocessen igång. Några enkla grundprinciper är att alltid röra om när du fyller på med nytt och kontrollera att komposten inte är för torr eller för blöt.

Extra fart på komposten blir det med kompostaktivator. Mikroorganismer i pelletsform tillsätts varje gång du fyller på med nytt avfall, rör om och nedbrytningen får en extra skjuts. Varmkomposten Handy finns i två storlekar, 250 respektive 350 liter. Den större behållaren täcker en stor familjs behov, den mindre räcker gott för ett hushåll med två, tre personer. Komposten levereras med nätbotten och är enkel att sätta ihop – helt utan verktyg. Tack vare dubbla väggar kan den klara temperaturer ner mot -10 grader.

På www.kompostera.nu finns allt du behöver veta för att komma starta komposten och sköta den tills det är dags att använda resultatet – en alldeles egen naturlig gödsel till trädgården.

Hitta din närmaste återförsäljare av Basic-produkter på hemsidan, www.miljocenter.com.
Rekommenderat cirkapris i butik:
Varmkompost Handy 250 liter: 1249 kr inkl moms
Varmkompost Handy 350 liter: 1599 kr inkl moms
Foto: Tomaz Lundstedt/Kompostera Mera

Senaste nyheter