Redaktör:
Gita Ljunggren
Kristianstad kommun KRAV-märker sex skolkök
2016-10-17
Kristianstad kommun har KRAV-certifierat sex av sina skolkök. 1 700 barn i 11 av kommunens skolor och förskolor får nu varje dag äta i en KRAV-certifierad restaurang.
Sex av Kristianstad kommuns 31 skolkök med tillhörande mottagningsenheter är sedan i juni KRAV-certifierade på första nivån. Det innebär att minst 25 procent av alla inköpta livsmedel ska vara antingen KRAV-märkta, ekologiska eller MSC-märkta.
– Vi är glada och stolta över den inledande certifieringen på nivå ett. Vi känner att vi med detta vidareutvecklar verksamheten, höjer kvaliteten och tydliggör vårt gemensamma arbete – vilket givetvis är mycket positivt, säger Niclas Orwar, arbetsledare för de aktuella köken.
Kristianstad kommuns KRAV-certifierade skolkök serverar varje dag cirka 1 700 luncher och 600 frukostar och mellanmål.
De KRAV-certifierade restaurangerna finns på dessa förskolor och skolor:
- Norretull särskola/Norretullskolan
- Kulltorpskolan
- Centralskolan
- Nosabyskolan
- Allököket
- Parkskolan
- Central förskolan
- Allö förskolan
- Ängskolan
- Ängsgymnasiet
- Kristianstad Montessori F-3
Totalt finns omkring 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:
- En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
- Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
- Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Köken i Kristianstad certifieras av certifieringsföretaget HS Certifiering.
Läs mer:
KRAV-certifierade restauranger: www.krav.se/restaurangsok
Kontakt:
- Niclas Orwar, Arbetsledare Kristianstad Kommun, 0728-85 83 01
- Anders Hjort, HS Certifiering, tel 0768-79 15 24
Sex av Kristianstad kommuns 31 skolkök med tillhörande mottagningsenheter är sedan i juni KRAV-certifierade på första nivån. Det innebär att minst 25 procent av alla inköpta livsmedel ska vara antingen KRAV-märkta, ekologiska eller MSC-märkta.
– Vi är glada och stolta över den inledande certifieringen på nivå ett. Vi känner att vi med detta vidareutvecklar verksamheten, höjer kvaliteten och tydliggör vårt gemensamma arbete – vilket givetvis är mycket positivt, säger Niclas Orwar, arbetsledare för de aktuella köken.
Kristianstad kommuns KRAV-certifierade skolkök serverar varje dag cirka 1 700 luncher och 600 frukostar och mellanmål.
De KRAV-certifierade restaurangerna finns på dessa förskolor och skolor:
- Norretull särskola/Norretullskolan
- Kulltorpskolan
- Centralskolan
- Nosabyskolan
- Allököket
- Parkskolan
- Central förskolan
- Allö förskolan
- Ängskolan
- Ängsgymnasiet
- Kristianstad Montessori F-3
Totalt finns omkring 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:
- En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
- Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
- Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Köken i Kristianstad certifieras av certifieringsföretaget HS Certifiering.
Läs mer:
KRAV-certifierade restauranger: www.krav.se/restaurangsok
Kontakt:
- Niclas Orwar, Arbetsledare Kristianstad Kommun, 0728-85 83 01
- Anders Hjort, HS Certifiering, tel 0768-79 15 24
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-10-28
Axfood minskar elanvändning med 18 miljoner kWhSläckt fasadbelysning, optimering av kylar, frysar, ugnar och grillar – och ökat tempo i… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god…