Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Marks använder eGains Klimatloggers

http://www.klimatsmart.se/images/news/husi250x188.jpg

Marks Bostads AB arbetar ständigt med att hitta nya sätt att spara energi och använder bl.a. eGain Klimatloggers i sina fastigheter för att få bättre kontroll av inomhusklimatet. Nyligen upptäckte de dessutom fler värdefulla användningsområden för Klimatloggern. Vi ringde därför upp Roger Härngren, Energiansvarig på Marks Bostads AB, för att få veta lite mer. Berätta hur ni använder eGain Klimatlogger! - Vi håller på att bygga om gamla torkrum i några av våra fastigheter. De gamla värmefläktarna är riktiga energitjuvar och vi håller därför på att successivt byta ut dem mot avfuktningsaggregat med rörsystem. - Men det är viktigt att termostaterna i torkrummen är rätt inställda. Där ska vara 30-35 grader konstant för att torka tvätten effektivt utan att använda mer energi än nödvändigt. För att mäta temperaturen krävs att man mäter precis när en hyresgäst använder torkrummet, vilket har inneburit att våra fastighetsskötare har fått springa fram och tillbaka till torkrummen för att få ett resultat. - Detta var förstås väldigt tidsödande för våra fastighetsskötare, och då var det en av dem som kläckte idén att vi kanske skulle använda oss av en Klimatlogger istället. De fungerar ju bra i lägenheterna, så varför inte också i ett torkrum? - Sagt och gjort, vi installerade en Klimatlogger i ett torkrum under en tid och sedan flyttades den runt till de andra torkrummen. På distans kunde jag då själv konstatera att det fanns övertemperaturer, på vissa ställen med upp till 15-20 grader, vilket vi då snabbt kunde justera. - Klimatloggern har sparat mycket tid, framför allt för våra fastighetsskötare, och gjort att vi på ett bekvämt sätt snabbt har kunnat konstatera var vi behöver lägga ner arbete på att sänka våra energikostnader ytterligare. Har ni använt Klimatloggern på något annat, lite ovanligare sätt? - Ja, vi använde den faktiskt för att kontrollera temperaturen i ett kylskåp en gång. Hyresgästen klagade på att kylskåpet inte höll rätt temperatur, vilket var svårt för oss att verifiera bara genom att åka dit och mäta vid ett enstaka tillfälle. Så vi placerade en Klimatlogger i kylskåpet och lät den ligga där en tid. Då kunde vi kontinuerligt följa mätresultaten från Kundzonen. Fungerade det? - Ja då, det fungerade. Och resultatet visade att hyresgästen hade rätt, så vi fick byta ut kylskåpet. Ett stort tack till Roger Härngren och Marks Bostads AB för att ni delar med er av era erfarenheter!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Marks använder eGains Klimatloggers

2013-03-14
Marks Bostads AB arbetar ständigt med att hitta nya sätt att spara energi och använder bl.a. eGain Klimatloggers i sina fastigheter för att få bättre kontroll av inomhusklimatet. Nyligen upptäckte de dessutom fler värdefulla användningsområden för Klimatloggern.

Vi ringde därför upp Roger Härngren, Energiansvarig på Marks Bostads AB, för att få veta lite mer.

Berätta hur ni använder eGain Klimatlogger!
- Vi håller på att bygga om gamla torkrum i några av våra fastigheter. De gamla värmefläktarna är riktiga energitjuvar och vi håller därför på att successivt byta ut dem mot avfuktningsaggregat med rörsystem.

- Men det är viktigt att termostaterna i torkrummen är rätt inställda. Där ska vara 30-35 grader konstant för att torka tvätten effektivt utan att använda mer energi än nödvändigt. För att mäta temperaturen krävs att man mäter precis när en hyresgäst använder torkrummet, vilket har inneburit att våra fastighetsskötare har fått springa fram och tillbaka till torkrummen för att få ett resultat.

- Detta var förstås väldigt tidsödande för våra fastighetsskötare, och då var det en av dem som kläckte idén att vi kanske skulle använda oss av en Klimatlogger istället. De fungerar ju bra i lägenheterna, så varför inte också i ett torkrum?

- Sagt och gjort, vi installerade en Klimatlogger i ett torkrum under en tid och sedan flyttades den runt till de andra torkrummen. På distans kunde jag då själv konstatera att det fanns övertemperaturer, på vissa ställen med upp till 15-20 grader, vilket vi då snabbt kunde justera.

- Klimatloggern har sparat mycket tid, framför allt för våra fastighetsskötare, och gjort att vi på ett bekvämt sätt snabbt har kunnat konstatera var vi behöver lägga ner arbete på att sänka våra energikostnader ytterligare.

Har ni använt Klimatloggern på något annat, lite ovanligare sätt?
- Ja, vi använde den faktiskt för att kontrollera temperaturen i ett kylskåp en gång. Hyresgästen klagade på att kylskåpet inte höll rätt temperatur, vilket var svårt för oss att verifiera bara genom att åka dit och mäta vid ett enstaka tillfälle. Så vi placerade en Klimatlogger i kylskåpet och lät den ligga där en tid. Då kunde vi kontinuerligt följa mätresultaten från Kundzonen.

Fungerade det?
- Ja då, det fungerade. Och resultatet visade att hyresgästen hade rätt, så vi fick byta ut kylskåpet.

Ett stort tack till Roger Härngren och Marks Bostads AB för att ni delar med er av era erfarenheter!
Källa: eGain

Senaste nyheter