Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Marina skyddsområden bra för hummern

http://www.klimatsmart.se/images/news/hummer250x173.jpg

Små områden med fiskeförbud har god effekt på hummer. Forskningsstudier visar att hummern ökat både i antal och storlek i skyddade områden. - Hummerns antal mer än tredubblades efter att fiskeförbuden införts, säger Carl André, forskare vid Göteborgs universitet som medverkat i forskningsstudien. Resultaten av sju års studier publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften "Proceedings of the Royal Society B. I den internationella studien har svenska forskare från Göteborgs universitet deltagit. Forskningsstudierna gäller fyra marina skyddsområden för hummer längs norska Skagerackskusten. Resultaten visade att efter fyra år med fiskeförbud hade försöksfångsterna av hummer ökat med 250 procent jämfört med 90 procent i kontrollområdena. - Nu är det vetenskapligt dokumenterat att fiske har en inverkan på en marin art som hummer, säger Carl André, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Tjärnö, Göteborgs universitet. Det varierar hur mycket utrymme olika arter utnyttjar och hur stort ”hemområde” en art behöver. Att effekterna av skyddsområden blivit så tydliga för hummer beror på att den nöjer sig med begränsad areal och inte rör sig långa sträckor från boplatsen. Det innebär att skyddsområden på bara några kvadratkilometer ger mycket positiva resultat. För mer information, kontakta: Carl André, Professor Inst för biologi och miljövetenskap-Tjärnö, 070-521 62 95, Carl.Andre@bioenv.gu.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Marina skyddsområden bra för hummern

2013-01-17
Små områden med fiskeförbud har god effekt på hummer. Forskningsstudier visar att hummern ökat både i antal och storlek i skyddade områden.

- Hummerns antal mer än tredubblades efter att fiskeförbuden införts, säger Carl André, forskare vid Göteborgs universitet som medverkat i forskningsstudien.

Resultaten av sju års studier publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften "Proceedings of the Royal Society B. I den internationella studien har svenska forskare från Göteborgs universitet deltagit.

Forskningsstudierna gäller fyra marina skyddsområden för hummer längs norska Skagerackskusten.

Resultaten visade att efter fyra år med fiskeförbud hade försöksfångsterna av hummer ökat med 250 procent jämfört med 90 procent i kontrollområdena.

- Nu är det vetenskapligt dokumenterat att fiske har en inverkan på en marin art som hummer, säger Carl André, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Tjärnö, Göteborgs universitet.

Det varierar hur mycket utrymme olika arter utnyttjar och hur stort ”hemområde” en art behöver. Att effekterna av skyddsområden blivit så tydliga för hummer beror på att den nöjer sig med begränsad areal och inte rör sig långa sträckor från boplatsen. Det innebär att skyddsområden på bara några kvadratkilometer ger mycket positiva resultat.

För mer information, kontakta:
Carl André, Professor Inst för biologi och miljövetenskap-Tjärnö, 070-521 62 95, Carl.Andre@bioenv.gu.se.

Länk till artikeln: rspb.royalsocietypublishing.org/content/280/1754/20122679.full

Senaste nyheter