Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Många medlemmar på Svensk Fjärrvärmes årliga regionala möten

http://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme-ulrika-jardfelt147x220.jpg

Efter två intensiva veckor med regionala möten kan jag, återigen, konstatera hur roligt och lärorikt det är att komma ut och träffa våra medlemmar. Årets möten har hållits i Kalmar, Stockholm, Skövde och Örnsköldsvik. I år hölls mötena tillsammans med Svensk Energi då en ökad samverkan mellan branschorganisationerna var en av huvudpunkterna i programmet. I Kalmar pågick det många intressanta diskussioner kring en ökad samverkan mellan branschorganisationerna.  Dagen inleddes dock med enbart fjärrvärmefrågor. Där pratade jag om det ökade intresset för fjärrvärmen i omvärlden, om fjärrvärmen i Sverige samt om våra tre viktigaste frågor, nämligen den obegränsade skattebefrielsen för egenproducerad vindkraft, Prisdialogen och byggreglerna. Vår kommunikationschef Annika Johannesson höll sedan workshops om vad den branschgemensamma kommunikationssatsningen ska ha för inriktning där vi fick många intressanta inspel från alla engagerade deltagare.   På mötet i Örnsköldsvik arbetades det flitigt under workshopen om den branschgemensamma kommunikationssatsningen. Även i Stockholm arbetades det flitigt.   Förutom att det är härligt att träffa alla branschkollegor, är dessa träffar också tillfällen att ha många intressanta diskussioner. Ett tema som återkom var hur det kan komma sig att företagen har klarat sin ekonomi hyggligt förra året, trots att det varit ovanligt varmt. En del av förklaringen jag fick höra är att man inte har behövt använda olja och att biobränslepriserna varit låga. Nya priskonstruktionerna har hjälpt en del men även klart lägre underhållskostnader.   Ett annat ämne som dök upp en del var i vilken utsträckning man ansluter villor till fjärrvärmenätet. Många är fortfarande aktiva och ansluter nya småhusområden, medan andra har svårt att få lönsamhet i en sådan satsning. Och diskussionerna om ökad samverkan har ju också lett till att styrelserna ställt sig positiva till tanken på en ny gemensam förening. Det har varit otroligt inspirerande dagar och ett bra sätt för mig att stämma av om min bild av fjärrvärmen i Sverige stämmer.Tack alla ni som kom och gjorde dagarna så intressanta och lärorika!  Ulrika Jardeflt, VD Svensk Fjärrvärme

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Många medlemmar på Svensk Fjärrvärmes årliga regionala möten

2015-03-27
Efter två intensiva veckor med regionala möten kan jag, återigen, konstatera hur roligt och lärorikt det är att komma ut och träffa våra medlemmar. Årets möten har hållits i Kalmar, Stockholm, Skövde och Örnsköldsvik.

I år hölls mötena tillsammans med Svensk Energi då en ökad samverkan mellan branschorganisationerna var en av huvudpunkterna i programmet. I Kalmar pågick det många intressanta diskussioner kring en ökad samverkan mellan branschorganisationerna. 

Dagen inleddes dock med enbart fjärrvärmefrågor.

Där pratade jag om det ökade intresset för fjärrvärmen i omvärlden, om fjärrvärmen i Sverige samt om våra tre viktigaste frågor, nämligen den obegränsade skattebefrielsen för egenproducerad vindkraft, Prisdialogen och byggreglerna.

Vår kommunikationschef Annika Johannesson höll sedan workshops om vad den branschgemensamma kommunikationssatsningen ska ha för inriktning där vi fick många intressanta inspel från alla engagerade deltagare.  

På mötet i Örnsköldsvik arbetades det flitigt under workshopen om den branschgemensamma kommunikationssatsningen. Även i Stockholm arbetades det flitigt.  

Förutom att det är härligt att träffa alla branschkollegor, är dessa träffar också tillfällen att ha många intressanta diskussioner.

Ett tema som återkom var hur det kan komma sig att företagen har klarat sin ekonomi hyggligt förra året, trots att det varit ovanligt varmt.

En del av förklaringen jag fick höra är att man inte har behövt använda olja och att biobränslepriserna varit låga. Nya priskonstruktionerna har hjälpt en del men även klart lägre underhållskostnader.  

Ett annat ämne som dök upp en del var i vilken utsträckning man ansluter villor till fjärrvärmenätet. Många är fortfarande aktiva och ansluter nya småhusområden, medan andra har svårt att få lönsamhet i en sådan satsning.

Och diskussionerna om ökad samverkan har ju också lett till att styrelserna ställt sig positiva till tanken på en ny gemensam förening. Det har varit otroligt inspirerande dagar och ett bra sätt för mig att stämma av om min bild av fjärrvärmen i Sverige stämmer.Tack alla ni som kom och gjorde dagarna så intressanta och lärorika! 

Ulrika Jardeflt, VD Svensk Fjärrvärme

Senaste nyheter