Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lund bäst på ekologiska livsmedel

http://www.klimatsmart.se/images/news/msr92x120cn.png

Ekomatcentrum presenterar i sin rapport de kommuner, landsting och regioner som har redovisat en hög andel inköpta ekologiskt producerade livsmedel under det gångna året. För tredje året i rad ligger Lund i topp, med knappt 35 procent ekologiskt. Lund följs av Ockelbo, Rättvik och Södertälje i fallande ordning. Skåne är bästa län med i genomsnitt drygt 27 procent ekologiskt. Andelen kommuner och landsting som har tagit ett politiskt beslut att servera ekologisk mat har mer än dubblerats sedan 1999. Nästan hälften, 44 procent av landets kommuner och landsting, gynnar etiska inköp, så kallade fairtrade-produkter. Det kan jämföras med de 19 procent som har beslutat att gynna närproducerade livsmedel. Mejeriprodukter och då främst mjölk prioriteras vid inköp av ekologiska produkter, därefter fisk och grönsaker. Den miljöcertifierade fisken har avancerat de senaste två åren, vilket antas bero på en växande medvetenhet hos konsumenterna om det moderna fiskets miljöeffekter. 13 kommuner och landsting har nått regeringens 25-procentsmål och nationellt har inköpen av ekologiska livsmedel ökat med 134 procent sedan 2006. Anledningar till varför en del kommuner och landsting inte köper in ekologiska livsmedel uppges vara att de inte vill betala merkostnaden för ekologiska produkter då det antas kräva en utökad budget. I rapporten finner man även lokala och regionala mål och riktlinjer gällande ekologiska inköp, till exempel rekommendationer gällande val av fisk och kött. Det nationellt uppsatta målet på 25 procent ekologiskt till 2010 är inte uppfyllt, men ekologiskt växer starkt i den offentliga sektorn.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lund bäst på ekologiska livsmedel

2011-09-11
Ekomatcentrum presenterar i sin rapport de kommuner, landsting och regioner som har redovisat en hög andel inköpta ekologiskt producerade livsmedel under det gångna året. För tredje året i rad ligger Lund i topp, med knappt 35 procent ekologiskt. Lund följs av Ockelbo, Rättvik och Södertälje i fallande ordning.

Skåne är bästa län med i genomsnitt drygt 27 procent ekologiskt. Andelen kommuner och landsting som har tagit ett politiskt beslut att servera ekologisk mat har mer än dubblerats sedan 1999. Nästan hälften, 44 procent av landets kommuner och landsting, gynnar etiska inköp, så kallade fairtrade-produkter. Det kan jämföras med de 19 procent som har beslutat att gynna närproducerade livsmedel.

Mejeriprodukter och då främst mjölk prioriteras vid inköp av ekologiska produkter, därefter fisk och grönsaker. Den miljöcertifierade fisken har avancerat de senaste två åren, vilket antas bero på en växande medvetenhet hos konsumenterna om det moderna fiskets miljöeffekter. 13 kommuner och landsting har nått regeringens 25-procentsmål och nationellt har inköpen av ekologiska livsmedel ökat med 134 procent sedan 2006.

Anledningar till varför en del kommuner och landsting inte köper in ekologiska livsmedel uppges vara att de inte vill betala merkostnaden för ekologiska produkter då det antas kräva en utökad budget. I rapporten finner man även lokala och regionala mål och riktlinjer gällande ekologiska inköp, till exempel rekommendationer gällande val av fisk och kött. Det nationellt uppsatta målet på 25 procent ekologiskt till 2010 är inte uppfyllt, men ekologiskt växer starkt i den offentliga sektorn.

Läs hela rapporten på Ekomatcentrums hemsida: www.ekomatcentrum.se/files/rapport-kommunenkat-2011.pdf

Senaste nyheter