Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Love Milk om bambutyg och miljön

http://www.klimatsmart.se/images/news/bambu250x170.jpg

Här på Love Milk använder vi bara ekologiskt* odlade material i våra amningskläder. Vi tycker att det är självklart att miljön och omvärlden inte ska skadas eller försämras bara för att vi vill ta fram snygga amningstoppar och amningsklänningar. Våra första kollektioner är gjorda av certifierad ekologisk bomull (certifierade av Organic Exchange), men nu väljer vi främst bambutyg i våra amningskläder. Anledningen till det är bambutygets fantastiska egenskaper, som vi tänkte berätta lite mer om i det här blogginlägget. Bambuväxten är en typ av gräsplanta. Det finns ca 1000 olika sorters bambu, och är den snabbast växande trä-liknande plantan i världen. Fördelarna med bambuplantering jämfört med bomullsplantering är att bambuplantorna hjälper till att absorbera växthusgaser (upp till 5 gånger så mycket som bomull) och tillverkar 35% mer syre än bomull. Bambu behöver inte planteras om, eftersom stjälkarna skärs av ovanför marken och nya bambuskott växer upp. Bambu behöver inga bekämpningsmedel, gödsel eller konstbevattning (det räcker med vanligt regn), och rötterna ser till att flodbäddar bibehålls och reducerar vattenföroreningar. Vi vill även tillägga att bambuplantorna som används till textilframställning inte är av samma sort som de som är livsnödvändiga för pandor. Vid textilfiberprocessen används kaustik soda (natriumhydroxid) som antingen pH-neutraliseras efteråt eller återanvänds. Textilfärgen vi använder är AZO-fri, vilket innebär att färgen är fri från hälsoskadliga tungmetaller och klor. Bambutyget i sig har ett härligt fall, och lyster likt silke, men har fördelen att kunna tvättas i maskin och skrynklar inte så mycket. Tack vare fibrernas uppbyggnad absorberar bambutyg fukt och transporterar bort det från huden genom inbyggda kanaler. Bambutyg svalkar när man är varm och värmer när man är frusen. De runda fibrerna är extra mjuka och perfekta för känslig hud. Bambutyg har även vissa antibakteriella och antisvampbildande egenskaper, som finns naturligt i växten och är anledningen till att man inte behöver använda bekämpningsmedel. Vi älskar känslan av bambutyg mot huden. Det är en lyxig känsla, som samtidigt är miljövänlig, och den kombinationen är vi glada över att kunna erbjuda. Så nästa gång du provar några av våra fina amningskläder i bambu kan du njuta av dessa fantastiska egenskaper med gott samvete.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Love Milk om bambutyg och miljön

2012-07-26
Här på Love Milk använder vi bara ekologiskt* odlade material i våra amningskläder. Vi tycker att det är självklart att miljön och omvärlden inte ska skadas eller försämras bara för att vi vill ta fram snygga amningstoppar och amningsklänningar. Våra första kollektioner är gjorda av certifierad ekologisk bomull (certifierade av Organic Exchange), men nu väljer vi främst bambutyg i våra amningskläder. Anledningen till det är bambutygets fantastiska egenskaper, som vi tänkte berätta lite mer om i det här blogginlägget.

Bambuväxten är en typ av gräsplanta. Det finns ca 1000 olika sorters bambu, och är den snabbast växande trä-liknande plantan i världen. Fördelarna med bambuplantering jämfört med bomullsplantering är att bambuplantorna hjälper till att absorbera växthusgaser (upp till 5 gånger så mycket som bomull) och tillverkar 35% mer syre än bomull. Bambu behöver inte planteras om, eftersom stjälkarna skärs av ovanför marken och nya bambuskott växer upp. Bambu behöver inga bekämpningsmedel, gödsel eller konstbevattning (det räcker med vanligt regn), och rötterna ser till att flodbäddar bibehålls och reducerar vattenföroreningar. Vi vill även tillägga att bambuplantorna som används till textilframställning inte är av samma sort som de som är livsnödvändiga för pandor.

Vid textilfiberprocessen används kaustik soda (natriumhydroxid) som antingen pH-neutraliseras efteråt eller återanvänds. Textilfärgen vi använder är AZO-fri, vilket innebär att färgen är fri från hälsoskadliga tungmetaller och klor.

Bambutyget i sig har ett härligt fall, och lyster likt silke, men har fördelen att kunna tvättas i maskin och skrynklar inte så mycket. Tack vare fibrernas uppbyggnad absorberar bambutyg fukt och transporterar bort det från huden genom inbyggda kanaler. Bambutyg svalkar när man är varm och värmer när man är frusen. De runda fibrerna är extra mjuka och perfekta för känslig hud. Bambutyg har även vissa antibakteriella och antisvampbildande egenskaper, som finns naturligt i växten och är anledningen till att man inte behöver använda bekämpningsmedel.

Vi älskar känslan av bambutyg mot huden. Det är en lyxig känsla, som samtidigt är miljövänlig, och den kombinationen är vi glada över att kunna erbjuda. Så nästa gång du provar några av våra fina amningskläder i bambu kan du njuta av dessa fantastiska egenskaper med gott samvete.
Källa: Love Milk

Senaste nyheter