Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ljustemperaturen viktig för val av lampa

http://www.klimatsmart.se/images/news/p102110-001-verbatimgu10-4w_-_Kopia.jpg

Efter att ha varit utställare på en mässa där vi var ett av företagen som representerade energismarta lösningar, fick vi möjligheten att visa på skillnaderna mellan temperaturen. En uppfattning många har är att LED-lampor fortfarande ger ett kallt och nästan blått ljus ifrån sig. Så är det inte längre, det finns ett stort urval som ger ljus som liknar både glödlampor, halogenlampor och ett ännu vitare ljus utan att det är blått. Ljusets färg mäter vi som dess ljustemperatur och använder då enheten grader Kelvin. På förpackningarna skrivs det ofta ihop som t.ex. 2700K. Ett varmvitt ljus kan man säga ligger på ljustemperaturer från cirka 1800K - 3100K, även om den fysikaliska gränsen mellan kallt och varmt ljus går på 5000K. Det som också kan kännas lite underligt är att en högre ljustemperatur betyder att ljuset är kallare, trots att siffran är högre. Ljus upp till 5000K definieras av att man hettar upp en svart tråd tills den börjar glöda och så blir ljustemperaturen den färgen ljuset har när tråden glöder med den "temperaturen". Grader Kelvin följer samma sorts skala som grader Celcius, men börjar vid den absoluta nollpunkten på -273,15 grader Celcius. Några referenspunkter som är bra att känna till kan vara: Stearinljus, 1850K Glödlampa, 2700K Halogenlampa, 3000K Dagsljus en molning dag, 5500K I utrymmen inomhus har man gärna ett varmt ljus som ligger på mellan 2700K och 3100K. För mindre ljuskällor ger en färgtemperatur på cirka 3000K ett fräscht och bra ljus som det halogenljus vi vant oss vid. I hallen, som läslampa eller arbetsbelysning vid skrivbordet kan man med fördel välja ett något kallare ljus på över 3000K och gärna ända upp till 4000K innan det börjar bli blåaktigt. För utomhusbelysning är det inte alls fel med det kalla ljuset på cirka 5500K.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ljustemperaturen viktig för val av lampa

2012-06-19
Verbatims Spotlightlampa, LED på 2800K
Efter att ha varit utställare på en mässa där vi var ett av företagen som representerade energismarta lösningar, fick vi möjligheten att visa på skillnaderna mellan temperaturen.

En uppfattning många har är att LED-lampor fortfarande ger ett kallt och nästan blått ljus ifrån sig. Så är det inte längre, det finns ett stort urval som ger ljus som liknar både glödlampor, halogenlampor och ett ännu vitare ljus utan att det är blått.

Ljusets färg mäter vi som dess ljustemperatur och använder då enheten grader Kelvin. På förpackningarna skrivs det ofta ihop som t.ex. 2700K.

Ett varmvitt ljus kan man säga ligger på ljustemperaturer från cirka 1800K - 3100K, även om den fysikaliska gränsen mellan kallt och varmt ljus går på 5000K.

Det som också kan kännas lite underligt är att en högre ljustemperatur betyder att ljuset är kallare, trots att siffran är högre. Ljus upp till 5000K definieras av att man hettar upp en svart tråd tills den börjar glöda och så blir ljustemperaturen den färgen ljuset har när tråden glöder med den "temperaturen". Grader Kelvin följer samma sorts skala som grader Celcius, men börjar vid den absoluta nollpunkten på -273,15 grader Celcius.

Några referenspunkter som är bra att känna till kan vara:

Stearinljus, 1850K
Glödlampa, 2700K
Halogenlampa, 3000K
Dagsljus en molning dag, 5500K

I utrymmen inomhus har man gärna ett varmt ljus som ligger på mellan 2700K och 3100K. För mindre ljuskällor ger en färgtemperatur på cirka 3000K ett fräscht och bra ljus som det halogenljus vi vant oss vid.

I hallen, som läslampa eller arbetsbelysning vid skrivbordet kan man med fördel välja ett något kallare ljus på över 3000K och gärna ända upp till 4000K innan det börjar bli blåaktigt.

För utomhusbelysning är det inte alls fel med det kalla ljuset på cirka 5500K.
Källa: Pålyset.se
Foto: Pålyset.se

Senaste nyheter