Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lidl förbjuder giftiga kemikalier i sina textilier

http://www.klimatsmart.se/images/news/greenpeace250x39.png

Världens näst största lågprisvaruhus, den tyska kedjan Lidl, lovar att fasa ut samtliga farliga kemikalier från sin textilproduktion. Åtagandet är en direkt reaktion på Greenpeace Detoxkampanj som kräver att företag avgiftar sina produktionskedjor. – Det här är ett stort första steg framåt för Lidl och ett tydligt riktmärke för andra lågprisvaruhus runt om i världen om att det är hög tid att göra sig av med onödiga och farliga gifter i textilindustrin, säger Dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog på Greenpeace i Sverige. Lågpriskedjans försäljning av kläder, skor och hemtextiler ökar kraftigt, vilket resulterar i en årlig försäljning på över en miljard euro från enbart textilier. Greenpeace genomförde nyligen en undersökning i Tyskland där vi testade barnkläder och skor inom lågpriskedjor för förekomst av farliga kemikalier. Lidl, som finns i 28 länder runt om i Europa, uppvisade tydliga brister och har därefter åtagit sig att fasa ut en rad farliga kemikalier. Följande åtaganden gäller samtliga Lidls kläder och skor, både textil och läder. Liksom deras handdukar, gardiner och mattor: – Alkylfenoletoxilater, APE, som är extremt skadliga för vattenlevande organismer, fasas ut senast i slutet av juni 2016. – Samtliga per- och polyfluorerade kemikalier, som kan skada immunförsvaret och påverka fortplantningsförmågan hos djur ska elimineras senast i juli 2017. – För att öka transparensen gällande leveranskedjan från Asien och resten av världen ska 80 procent av Lidls leverantörer öppet redovisa data om sitt utsläppsvatten senast i slutet av 2015. Greenpeace Detox-kampanj har hittills övertygat 21 ledande internationella modeföretag och sex leverantörer att rensa upp sin produktion från gifter senast 1 januari 2020. Kampanjen arbetar mot omfattande vattenföroreningar från textilproduktion varav en majoritet sker vid produktionen i Asien. I Kina är ungefär två tredjedelar av alla floder och sjöar förorenade av kemikalier som är farliga för både hälsa och miljö. För mer information kontakta: Dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog Greenpeace 072-226 07 84

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lidl förbjuder giftiga kemikalier i sina textilier

2014-12-11
Världens näst största lågprisvaruhus, den tyska kedjan Lidl, lovar att fasa ut samtliga farliga kemikalier från sin textilproduktion. Åtagandet är en direkt reaktion på Greenpeace Detoxkampanj som kräver att företag avgiftar sina produktionskedjor.

– Det här är ett stort första steg framåt för Lidl
och ett tydligt riktmärke för andra lågprisvaruhus runt om i världen om att det är hög tid att göra sig av med onödiga och farliga gifter i textilindustrin, säger Dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog på Greenpeace i Sverige.

Lågpriskedjans försäljning av kläder, skor och hemtextiler ökar kraftigt, vilket resulterar i en årlig försäljning på över en miljard euro från enbart textilier. Greenpeace genomförde nyligen en undersökning i Tyskland där vi testade barnkläder och skor inom lågpriskedjor för förekomst av farliga kemikalier. Lidl, som finns i 28 länder runt om i Europa, uppvisade tydliga brister och har därefter åtagit sig att fasa ut en rad farliga kemikalier. Följande åtaganden gäller samtliga Lidls kläder och skor, både textil och läder. Liksom deras handdukar, gardiner och mattor:

– Alkylfenoletoxilater, APE, som är extremt skadliga för vattenlevande organismer, fasas ut senast i slutet av juni 2016.

– Samtliga per- och polyfluorerade kemikalier, som kan skada immunförsvaret och påverka fortplantningsförmågan hos djur ska elimineras senast i juli 2017.

– För att öka transparensen gällande leveranskedjan från Asien och resten av världen ska 80 procent av Lidls leverantörer öppet redovisa data om sitt utsläppsvatten senast i slutet av 2015.

Greenpeace Detox-kampanj har hittills övertygat 21 ledande internationella modeföretag och sex leverantörer att rensa upp sin produktion från gifter senast 1 januari 2020. Kampanjen arbetar mot omfattande vattenföroreningar från textilproduktion varav en majoritet sker vid produktionen i Asien. I Kina är ungefär två tredjedelar av alla floder och sjöar förorenade av kemikalier som är farliga för både hälsa och miljö.

För mer information kontakta:
Dr. Therese Jacobson, ekotoxikolog Greenpeace 072-226 07 84

Lidls åtagande finns här:
www.lidl.de/de/gemeinsam-veraendern/s7372519
Källa: Greenpeace

Senaste nyheter