Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Länder och företag tävlar i solkraftsutbyggnad

http://www.klimatsmart.se/images/news/topaz-solar-farm-250x182.jpg

Så snart som inom tio år räknar experter med att solkraften kan komma att utvecklas till den både billigaste och mest hållbara kraftkällan på flera platser i världen. Utvecklingen på området går i rekordfart. Den globala kapaciteten av solenergi ökade explosionsartat från 23 till 180 GW mellan 2010 och 2013. Den omvälvande omställningen till förnybara energikällor har gjort att länder börjat tävla med varandra om att bygga de största solkraftverken på kortast tid. Vi ser idag ett mycket större globalt stöd för förnybar energi som vuxit sig starkt i hela världen; med regeringar, företag och andra samhällsaktörer som kämpar för att få distribuera och köpa ren el. Världen över finns det idag fler än ett dussin stora solprojekt som har byggts eller ska byggas som vardera en har kapacitet att leverera mer än 100 MW solenergi. I Indien planeras det bland annat en serie av solparker som förväntas kunna producera 10 000 MW solel. Ett av projekten i Rewa distriktet i Madhya Pradesh ska byggas ut till 750 MW. Andra exempel på länder som satsar på solkraft är Kina, Japan, Tyskland, Spanien och USA. Men det är inte bara länder som tävlar mot varandra. Globala storföretag har också gett sig in i leken. Vi har tidigare skrivit om ett stort företag i Kina som hade som ambition att bygga hela soldrivna städer. Det kanske starkaste exemplet på utbyggnaden idag är Apple. De har insett hur avgörande en omställning till förnybar energi är för deras fortsatta existens och har därför påbörjat egna projekt för att distribuera solel. I februari i år gick företaget ut med att de investerar nästan en miljard kronor i en solpark som har potential att försörja 60 000 hushåll. Även det nybyggda huvudkontoret i Kalifornien har idag 100% ren solel. Tim Cook, Apples VD, nämnde i en intervju i februari i år att: “We know in Apple that climate change is real. The time for talk is passed. The time for action is now”.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Länder och företag tävlar i solkraftsutbyggnad

2015-04-07
Topaz Solar Farm
Så snart som inom tio år räknar experter med att solkraften kan komma att utvecklas till den både billigaste och mest hållbara kraftkällan på flera platser i världen. Utvecklingen på området går i rekordfart.

Den globala kapaciteten av solenergi ökade explosionsartat från 23 till 180 GW mellan 2010 och 2013. Den omvälvande omställningen till förnybara energikällor har gjort att länder börjat tävla med varandra om att bygga de största solkraftverken på kortast tid.

Vi ser idag ett mycket större globalt stöd för förnybar energi som vuxit sig starkt i hela världen; med regeringar, företag och andra samhällsaktörer som kämpar för att få distribuera och köpa ren el.

Världen över finns det idag fler än ett dussin stora solprojekt som har byggts eller ska byggas som vardera en har kapacitet att leverera mer än 100 MW solenergi. I Indien planeras det bland annat en serie av solparker som förväntas kunna producera 10 000 MW solel.

Ett av projekten i Rewa distriktet i Madhya Pradesh ska byggas ut till 750 MW. Andra exempel på länder som satsar på solkraft är Kina, Japan, Tyskland, Spanien och USA.

Men det är inte bara länder som tävlar mot varandra. Globala storföretag har också gett sig in i leken. Vi har tidigare skrivit om ett stort företag i Kina som hade som ambition att bygga hela soldrivna städer. Det kanske starkaste exemplet på utbyggnaden idag är Apple.

De har insett hur avgörande en omställning till förnybar energi är för deras fortsatta existens och har därför påbörjat egna projekt för att distribuera solel. I februari i år gick företaget ut med att de investerar nästan en miljard kronor i en solpark som har potential att försörja 60 000 hushåll. Även det nybyggda huvudkontoret i Kalifornien har idag 100% ren solel.

Tim Cook, Apples VD, nämnde i en intervju i februari i år att: “We know in Apple that climate change is real. The time for talk is passed. The time for action is now”.

Här finns mer läsning om några av världens största solparker som planeras eller precis börjat byggas:
www.computerworld.com/article/2891127/sunny-days-the-worlds-biggest-solar-energy-projects.html

Senaste nyheter