Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kväll mot genmodifierad mat 24/5

http://www.klimatsmart.se/images/news/kvallutangmo247x160.jpg

Vi tycker att GMO (genmodifierade organismer) är en av de absolut viktigaste miljö- och framtidsfrågorna. Det talas inte så mycket om GMO och för många låter det nog bara tråkigt och krångligt. Men det vill vi ändra på! Den 24 maj bjuder vi in till festkväll på MatMekka vid Etnografiska museet på Djurgården. Det är eko-kocken Carola Magnusson som står för maten. Från Sjölunda Gård finns det ekologiskt godis, så klart. Vi har bjudit in Naturskyddsföreningen, Greenpeace m fl som kommer att berätta om hur de ser på att Sverige för första gången tillåter odling av GMO-grödor i vårt land. Närmare bestämt ska potatisen "Amflora", som fått sina gener förändrade på konstgjord väg sättas i jorden. Syftet med att genmodifiera jordbruksväxter är framför allt att man vill att de ska bli okänsliga för bekämpningsmedel. Eller så vill man att växten själv ska börja producera ett gift (Bt-toxin) som gör att skadeinsekter dör. Där GMO-grödor som "tål" bekämpningsmedel odlas används med andra ord höga doser av bekämpningsmedel. Och där man använder effektiv ogräsbekämpning försvinner inte bara ogräset, utan på sikt även insekterna och därmed fåglarna. Grödor som görs giftiga mot vissa skadeinsekter, är även giftiga för insekter som gör nytta i jordbruket. Den biologiska mångfalden minskar. Vi kan inte se någon nytta med att odla GMO-grödor i Sverige (eller på någon annan plats i världen). Vi upplever inte att GMO-grödor efterfrågas bland svenska konsumenter. Vi vet att kunskaperna om vad som händer – med vår mat, vår miljö och vår framtid – när GMO-grödorna börjar odlas är väldigt små. Även om du fortfarande tycker att GMO-frågan inte låter så viktig, kom till MatMekka den 24 maj ändå! Det kommer att bli en fantastiskt trevlig kväll med god mat och dryck och bra musik (se inbjudan nedan!) Vi som står bakom en skön kväll utan GMO heter: Charlotte André Kajsa Antonell Erika Hillergren Alexandra Magnusson Carola Magnusson Vi har tagit det här initiativet som privatpersoner. Vi är helt enkelt oroliga för konsekvenserna av GMO-grödor och vill att alla ska bli medvetna om den här viktiga frågan. För mer info, kontakta: Carola Magnusson, MatMekka, 08- 519 550 54, matmekka@carolaseko.se Läs mer på bloggen: http://kvallutangmo.blogspot.com/

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kväll mot genmodifierad mat 24/5

2010-05-24
Vi tycker att GMO (genmodifierade organismer) är en av de absolut viktigaste miljö- och framtidsfrågorna. Det talas inte så mycket om GMO och för många låter det nog bara tråkigt och krångligt. Men det vill vi ändra på!

Den 24 maj bjuder vi in till festkväll på MatMekka vid Etnografiska museet på Djurgården. Det är eko-kocken Carola Magnusson som står för maten. Från Sjölunda Gård finns det ekologiskt godis, så klart.

Vi har bjudit in Naturskyddsföreningen, Greenpeace m fl som kommer att berätta om hur de ser på att Sverige för första gången tillåter odling av GMO-grödor i vårt land. Närmare bestämt ska potatisen "Amflora", som fått sina gener förändrade på konstgjord väg sättas i jorden.

Syftet med att genmodifiera jordbruksväxter är framför allt att man vill att de ska bli okänsliga för bekämpningsmedel. Eller så vill man att växten själv ska börja producera ett gift (Bt-toxin) som gör att skadeinsekter dör.

Där GMO-grödor som "tål" bekämpningsmedel odlas används med andra ord höga doser av bekämpningsmedel. Och där man använder effektiv ogräsbekämpning försvinner inte bara ogräset, utan på sikt även insekterna och därmed fåglarna. Grödor som görs giftiga mot vissa skadeinsekter, är även giftiga för insekter som gör nytta i jordbruket. Den biologiska mångfalden minskar.

Vi kan inte se någon nytta med att odla GMO-grödor i Sverige (eller på någon annan plats i världen). Vi upplever inte att GMO-grödor efterfrågas bland svenska konsumenter. Vi vet att kunskaperna om vad som händer – med vår mat, vår miljö och vår framtid – när GMO-grödorna börjar odlas är väldigt små.

Även om du fortfarande tycker att GMO-frågan inte låter så viktig, kom till MatMekka den 24 maj ändå! Det kommer att bli en fantastiskt trevlig kväll med god mat och dryck och bra musik (se inbjudan nedan!)

Vi som står bakom en skön kväll utan GMO heter:
Charlotte André
Kajsa Antonell
Erika Hillergren
Alexandra Magnusson
Carola Magnusson

Vi har tagit det här initiativet som privatpersoner. Vi är helt enkelt oroliga för konsekvenserna av GMO-grödor och vill att alla ska bli medvetna om den här viktiga frågan.


För mer info, kontakta: Carola Magnusson, MatMekka, 08- 519 550 54, matmekka@carolaseko.se

Läs mer på bloggen: http://kvallutangmo.blogspot.com/

Här kan du se inbjudan som pdf:
antonellmedia.se/page4/page5/page8/files/en-sko0308n-kva0308ll-utan-gmo---24-maj.pdf

Senaste nyheter