Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV talar klarspråk i nya regelutgåvan

http://www.klimatsmart.se/images/news/krav205x140.jpg

Nu finns den nya utgåvan av KRAVs regler där merparten av regeltexterna är omskrivna för att de ska bli lättare att förstå. Förhoppningen är att ett enklare språk ska underlätta för företag med KRAV-certifierad produktion. Under de två senaste åren har KRAV drivit projektet ”klarspråk” som inneburit att hela regelboken gåtts igenom med syfte att förenkla formuleringar och förtydliga syften med reglerna. – Vi vill att alla företag som är KRAV-certifierade ska förstå varför reglerna finns och vilken nytta deras arbete innebär för människor, djur och miljö. Regelboken ska vara enkel att läsa, vi vill förenkla för våra kunder, säger Kjell Sjödahl-Svensson, tillförordnad vd KRAV. Översynen av regelbokens 300 sidor har skett utifrån synpunkter från bland andra KRAV-certifierade företag som framkom i en utredning 2012. KRAV har också tagit hjälp av en extern språkkonsult för den grundliga genomgången av texter och formuleringar. Dessutom har checklistor och andra hjälpmedel markerats med en symbol i regelboken, så att de ska bli lättare att hitta. Utöver arbetet med ”klarspråk”, som bland annat innebar förtydligande av regelskrivningar, finns det några nyheter i den nya utgåvan. Här är några exempel: Kravet på att förpackningar ska vara fria från PVC och BPA ska även gälla importerade varor från och med januari 2018. Ackrediterade certifieringsorgan ska ha system för riskbedömning. Vad gäller reglerna i kapitel 16, import och införsel av produkter, har det skett några förändringar i regelskrivningarna som berör verifiering av reglerna, men framförallt har KRAV beslutat att skjuta på införande av reglerna. – Att företag tar socialt ansvar när det gäller importerade produkter är avgörande, samtidigt behöver vi regler som fungerar i praktiken, det handlar om trovärdighet. Efter vårens remissrunda inser vi att det behövs mer tid för det här arbetet. Det är viktigt att det blir rätt, säger Kjell Sjödahl-Svensson. Under hösten arbetar KRAV vidare med reglerna om socialt ansvarstagande på importerade produkter. Bland annat läggs ett ännu större fokus på hur socialt ansvar kan verifieras i nuvarande undantagsländer, i synnerhet inom Europa, men också omfattningen av verifieringen i leverantörsleden. Läs mer om den nya regel-utgåvan: http://www.krav.se/kommande-regler-2017 Kontakt: Kjell Sjödahl-Svensson, tf, vd KRAV, 070-311 44 37

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

KRAV talar klarspråk i nya regelutgåvan

2016-07-08
Nu finns den nya utgåvan av KRAVs regler där merparten av regeltexterna är omskrivna för att de ska bli lättare att förstå. Förhoppningen är att ett enklare språk ska underlätta för företag med KRAV-certifierad produktion.

Under de två senaste åren har KRAV drivit projektet ”klarspråk” som inneburit att hela regelboken gåtts igenom med syfte att förenkla formuleringar och förtydliga syften med reglerna.

– Vi vill att alla företag som är KRAV-certifierade ska förstå varför reglerna finns och vilken nytta deras arbete innebär för människor, djur och miljö. Regelboken ska vara enkel att läsa, vi vill förenkla för våra kunder, säger Kjell Sjödahl-Svensson, tillförordnad vd KRAV.

Översynen av regelbokens 300 sidor har skett utifrån synpunkter från bland andra KRAV-certifierade företag som framkom i en utredning 2012. KRAV har också tagit hjälp av en extern språkkonsult för den grundliga genomgången av texter och formuleringar. Dessutom har checklistor och andra hjälpmedel markerats med en symbol i regelboken, så att de ska bli lättare att hitta.

Utöver arbetet med ”klarspråk”, som bland annat innebar förtydligande av regelskrivningar, finns det några nyheter i den nya utgåvan. Här är några exempel:

Kravet på att förpackningar ska vara fria från PVC och BPA ska även gälla importerade varor från och med januari 2018.

Ackrediterade certifieringsorgan ska ha system för riskbedömning.

Vad gäller reglerna i kapitel 16, import och införsel av produkter, har det skett några förändringar i regelskrivningarna som berör verifiering av reglerna, men framförallt har KRAV beslutat att skjuta på införande av reglerna.

– Att företag tar socialt ansvar när det gäller importerade produkter är avgörande, samtidigt behöver vi regler som fungerar i praktiken, det handlar om trovärdighet. Efter vårens remissrunda inser vi att det behövs mer tid för det här arbetet. Det är viktigt att det blir rätt, säger Kjell Sjödahl-Svensson.

Under hösten arbetar KRAV vidare med reglerna om socialt ansvarstagande på importerade produkter. Bland annat läggs ett ännu större fokus på hur socialt ansvar kan verifieras i nuvarande undantagsländer, i synnerhet inom Europa, men också omfattningen av verifieringen i leverantörsleden.

Läs mer om den nya regel-utgåvan: http://www.krav.se/kommande-regler-2017

Kontakt:
Kjell Sjödahl-Svensson, tf, vd KRAV, 070-311 44 37
Källa: KRAV

Senaste nyheter