Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV-märkt är den nya melodin för Nalen Restaurang

http://www.klimatsmart.se/images/news/krav-nalen250x159.jpg

Nalen Restaurang i centrala Stockholm är en kvarterskrog med ambitioner. Här lagas svensk kvalitetsmat från grunden. Nu har man tagit konceptet ett steg längre och satsat på en KRAV-certifiering. Nalen har en lång och brokig historia och har i perioder varit Stockholms, kanske Sveriges, hetaste nöjespalats. Idag ägs huset av Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation (SAMI) och varje år arrangeras hundratals konserter. Vid sidan av konsertverksamheten driver SAMI också Nalen Restaurang som även har en omfattande konferens- och festvåningsverksamhet. Petter Eriksson har tidigare jobbat som kock i Ytterjärna i Södermanland och är sedan förra våren food and beverage ansvarig på Nalen Restaurang: – Det ligger i tiden att tänka på ekologin i restaurangen. Jag som har en lång erfarenhet med ekomatlagning har fört in kraft och vilja att satsa på detta även i Nalen Restaurang. Vi börjar med ett KRAV-märke och har målet att öka andelen eko med tiden. Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken: - Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel - Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter - Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. – Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV. Enligt Petter Eriksson på Nalen Restaurang finns det tre anledningar till att jobba med ekologiskt: – Dels handlar det om miljöpåverkan. Sedan är det vikten av att tänka på vad man stoppar i sig. KRAV-märkt innebär rena produkter. Den tredje faktorn är upplevelsen; maten smakar som den ska göra. En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Nalen Restaurang certifieras av certifieringsföretaget Kiwa. Kontakt: - Petter Eriksson, Food and beverage manager, Nalen Restaurang, 073 440 19 39 - Pernilla Abrahamsson, VD, Nalen, 08-505 292 23 - Bengt-Erik Jansson, Certifieringschef på Kiwa, 070 591 30 25 - Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

KRAV-märkt är den nya melodin för Nalen Restaurang

2014-10-21
Nalen Restaurang i centrala Stockholm är en kvarterskrog med ambitioner. Här lagas svensk kvalitetsmat från grunden. Nu har man tagit konceptet ett steg längre och satsat på en KRAV-certifiering.

Nalen har en lång och brokig historia och har i perioder varit Stockholms, kanske Sveriges, hetaste nöjespalats. Idag ägs huset av Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation (SAMI) och varje år arrangeras hundratals konserter. Vid sidan av konsertverksamheten driver SAMI också Nalen Restaurang som även har en omfattande konferens- och festvåningsverksamhet.

Petter Eriksson har tidigare jobbat som kock i Ytterjärna i Södermanland och är sedan förra våren food and beverage ansvarig på Nalen Restaurang:

– Det ligger i tiden att tänka på ekologin i restaurangen. Jag som har en lång erfarenhet med ekomatlagning har fört in kraft och vilja att satsa på detta även i Nalen Restaurang. Vi börjar med ett KRAV-märke och har målet att öka andelen eko med tiden.

Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:

- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter

Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige.

– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.

Enligt Petter Eriksson på Nalen Restaurang finns det tre anledningar till att jobba med ekologiskt:

– Dels handlar det om miljöpåverkan. Sedan är det vikten av att tänka på vad man stoppar i sig. KRAV-märkt innebär rena produkter. Den tredje faktorn är upplevelsen; maten smakar som den ska göra.

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Nalen Restaurang certifieras av certifieringsföretaget Kiwa.

Kontakt:
- Petter Eriksson, Food and beverage manager, Nalen Restaurang, 073 440 19 39
- Pernilla Abrahamsson, VD, Nalen, 08-505 292 23
- Bengt-Erik Jansson, Certifieringschef på Kiwa, 070 591 30 25
- Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 018-17 45 17

Läs mer om KRAV-certifierade restauranger: www.krav.se/restaurangsok
Källa: KRAV

Senaste nyheter