Redaktör:
Jens Ljunggren
Fördubblad försäljning av KRAV-märkt nitritfri julskinka
2016-12-06
Under de senaste fem åren har volymen KRAV-märkt julskinka fördubblats. 2010 fanns det ungefär 4 ton KRAV-märkta julskinkor till försäljning - i år finns det 10 ton. Den ökande efterfrågan handlar bland annat om intresset för skinka som tillverkas utan den omdiskuterade tillsatsen nitrit.
Efterfrågan på KRAV-märkta julskinkor har mer än fördubblats under de senaste fem åren. En anledning till den ökade efterfrågan är att företag och konsumenter för ett himla liv om vikten av nitritfria och KRAV-märkta produkter:
– Jag skulle vilja att ännu fler frågar efter nitritfria, KRAV-märkta produkter i sin butik. Frågvisa konsumenter gör verkligen skillnad. Idag ringde en butik som tidigare sagt nej till att köpa vår julskinka, men som nu beställde eftersom en kund hade frågat efter den, säger Benny Melin på företaget Melins lamm, som i år säljer julskinkor till över 40 butiker. För fem år sedan fanns det inte ens 20 butiker som sålde.
– Trots den positiva utvecklingen kan det ändå vara svårt att få tag i produkterna. För att försäljningen verkligen ska lossna behöver ännu fler butiker satsa på nitritfritt året om, säger Benny Melin.
Här kan du köpa KRAV-märkta, nitritfria, julskinkor: http://www.krav.se/butiker
I de KRAV-märkta julskinkorna och charkprodukterna får inte tillsatsen nitrit användas eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ha skadliga effekter på hälsan.
– Det finns studier som visar att ett högt intag av nitrit via maten kan vara kopplat till högre risk för cancer till exempel i magsäcken eller tjock- och ändtarmen, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Men handeln vill att nitrit tillsätts i julskinkor och i andra charkprodukter. De menar att tillsatsen behövs för att produkterna ska ha tillräcklig hållbarhet och det är också med hjälp av nitrit som julskinkan får sin röda färg. Det här innebär att merparten av alla julskinkor från KRAV-märkta grisar, totalt 400 ton, säljs som EU-ekologiska under butikernas egna varumärken, med tydlig hänvisning till Jord på trynet, som är föreningen för KRAV-certifierade grisbönder.
För en KRAV-märkt gris är utevistelse året om ett måste och om sommaren släpps den ut på bete. Dessutom får grisen KRAV-märkt foder, odlat med omsorg om vår planet, utan kemiska bekämpningsmedel, gmo och konstgödsel.
Kontakt:
Benny Melin, Melins Lamm, 070-581 75 48
Läs mer om den KRAV-märkta grisen på www.krav.se/krav-markt-griskott!
På KRAVs webbsajt ”För ett himla liv” kan du läsa om den KRAV-märkta maten, våra värderingar och varför vi inte vill ha nitrit i våra produkter: www.foretthimlaliv.se
Efterfrågan på KRAV-märkta julskinkor har mer än fördubblats under de senaste fem åren. En anledning till den ökade efterfrågan är att företag och konsumenter för ett himla liv om vikten av nitritfria och KRAV-märkta produkter:
– Jag skulle vilja att ännu fler frågar efter nitritfria, KRAV-märkta produkter i sin butik. Frågvisa konsumenter gör verkligen skillnad. Idag ringde en butik som tidigare sagt nej till att köpa vår julskinka, men som nu beställde eftersom en kund hade frågat efter den, säger Benny Melin på företaget Melins lamm, som i år säljer julskinkor till över 40 butiker. För fem år sedan fanns det inte ens 20 butiker som sålde.
– Trots den positiva utvecklingen kan det ändå vara svårt att få tag i produkterna. För att försäljningen verkligen ska lossna behöver ännu fler butiker satsa på nitritfritt året om, säger Benny Melin.
Här kan du köpa KRAV-märkta, nitritfria, julskinkor: http://www.krav.se/butiker
I de KRAV-märkta julskinkorna och charkprodukterna får inte tillsatsen nitrit användas eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ha skadliga effekter på hälsan.
– Det finns studier som visar att ett högt intag av nitrit via maten kan vara kopplat till högre risk för cancer till exempel i magsäcken eller tjock- och ändtarmen, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Men handeln vill att nitrit tillsätts i julskinkor och i andra charkprodukter. De menar att tillsatsen behövs för att produkterna ska ha tillräcklig hållbarhet och det är också med hjälp av nitrit som julskinkan får sin röda färg. Det här innebär att merparten av alla julskinkor från KRAV-märkta grisar, totalt 400 ton, säljs som EU-ekologiska under butikernas egna varumärken, med tydlig hänvisning till Jord på trynet, som är föreningen för KRAV-certifierade grisbönder.
För en KRAV-märkt gris är utevistelse året om ett måste och om sommaren släpps den ut på bete. Dessutom får grisen KRAV-märkt foder, odlat med omsorg om vår planet, utan kemiska bekämpningsmedel, gmo och konstgödsel.
Kontakt:
Benny Melin, Melins Lamm, 070-581 75 48
Läs mer om den KRAV-märkta grisen på www.krav.se/krav-markt-griskott!
På KRAVs webbsajt ”För ett himla liv” kan du läsa om den KRAV-märkta maten, våra värderingar och varför vi inte vill ha nitrit i våra produkter: www.foretthimlaliv.se
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av… -
2021-05-17
91% av alla KRAV-gårdar har naturbetesmarkerJordbrukets naturbetesmarker tillhör våra allra mest artrika marker, och är mycket viktiga för den…