Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Koldioxidutsläppen minskar i Leksand

http://www.klimatsmart.se/images/news/leksand250x51.jpg

Leksands kommun har slutrapporterat 2006 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) till Naturvårdsverket. Det slutliga bidraget har nu fastställts till 11,2 miljoner kronor. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna reducerar utsläppen av koldioxid med 1555 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 518 bensinbilar. Leksands klimatinvesteringsprogram har inriktats på att minska utsläppen från uppvärmning av fastigheter, stötta utbyggnaden av biobränslebaserad närvärme i Hjortnäs Gård, Insjön och Limhagen, samt ge stöd för energieffektivisering till fastighetsägare i kommunen. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna reducerar utsläppen av koldioxid med 1555 ton per år. – Leksands klimatinvesteringsprogram utgör en viktig del i Sveriges arbete med att minska klimatpåverkan. Det lokala klimatarbetet är avgörande för att vi ska nå de nationella klimatmålen, säger Åsa Söderberg, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket. Programmet bestod av sju åtgärder och en administrationsåtgärd. Alla utom två åtgärder har genomförts. Den totala miljörelaterade investeringen blev cirka 55 miljoner kronor och kommunen begär 11,3 miljoner kronor i bidrag. Kommunen beviljades år 2006 statligt bidrag med 13,7 miljoner kronor för detta klimatinvesteringsprogram. Klimatinvesteringsprogrammet, Klimp, ersatte det statliga stödet till lokala investeringsprogram, LIP, år 2003. Riksdagen har mellan 2003 och 2008 beviljat 2,0 miljarder kronor i klimatinvesteringsbidrag till 126 klimatinvesterings- program och 23 ”guldklimpar” för långsiktiga investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Programmen löper normalt under fyra år och slutrapporteras därefter till Naturvårdsverket som sedan fattar beslut om bidragen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Koldioxidutsläppen minskar i Leksand

2010-11-18
Leksands kommun har slutrapporterat 2006 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) till Naturvårdsverket. Det slutliga bidraget har nu fastställts till 11,2 miljoner kronor. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna reducerar utsläppen av koldioxid med 1555 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 518 bensinbilar.

Leksands klimatinvesteringsprogram har inriktats på att minska utsläppen från uppvärmning av fastigheter, stötta utbyggnaden av biobränslebaserad närvärme i Hjortnäs Gård, Insjön och Limhagen, samt ge stöd för energieffektivisering till fastighetsägare i kommunen. Kommunen beräknar att de genomförda investeringarna reducerar utsläppen av koldioxid med 1555 ton per år.

– Leksands klimatinvesteringsprogram utgör en viktig del i Sveriges arbete med att minska klimatpåverkan. Det lokala klimatarbetet är avgörande för att vi ska nå de nationella klimatmålen, säger Åsa Söderberg, chef för enheten för investeringsprogram vid Naturvårdsverket.

Programmet bestod av sju åtgärder och en administrationsåtgärd. Alla utom två åtgärder har genomförts. Den totala miljörelaterade investeringen blev cirka 55 miljoner kronor och kommunen begär 11,3 miljoner kronor i bidrag. Kommunen beviljades år 2006 statligt bidrag med 13,7 miljoner kronor för detta klimatinvesteringsprogram.

Klimatinvesteringsprogrammet, Klimp, ersatte det statliga stödet till lokala investeringsprogram, LIP, år 2003. Riksdagen har mellan 2003 och 2008 beviljat 2,0 miljarder kronor i klimatinvesteringsbidrag till 126 klimatinvesterings- program och 23 ”guldklimpar” för långsiktiga investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Programmen löper normalt under fyra år och slutrapporteras därefter till Naturvårdsverket som sedan fattar beslut om bidragen.

Mer information finns på:
www.naturvardsverket.se/investering

Mer information om programmet finns i Miljöinvesteringsregistret:
www.naturvardsverket.se/mir

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Leif Löwenborg, Energi- och klimatrådgivare, Leksands kommun, 0247-802 19, leif.lowenborg@leksand.se
Marie Eriksson, Klimp-handläggare Naturvårdsverket,
010-698 11 49, marie.eriksson@naturvardsverket.se

Senaste nyheter