Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatkommunernas nyhetsbrev mars 2013

http://www.klimatsmart.se/images/news/klimatkommunerna111x84b.jpg

Nu kan du läsa Klimatkommunernas nyhetsbrev från marsmånad. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa: - Energimyndigheten har beslutat om stöd till tio projekt inom biogasområdet. Projekten är främst riktade mot förbehandling av substrat, produktion av biogas samt effektivisering av rötresthanteringen. Tre av anläggningarna kommer att byggas i klimatkommuner: Lund, Stockholm och Växjö. - Svensk Energi har låtit United Minds fråga 1 000 svenskar om hur mycket vi bör satsa på olika energislag under de kommande fem till tio åren. Folkets val är tydligt – det är förnybart som gäller. Solkraft är det energislag som störst andel av svenskarna vill satsa mer på, åtta av tio anser att vi i Sverige bör öka användningen av solkraft under de närmaste 5-10 åren. En majoritet anser att vi bör satsa mer på vindkraft, vågkraft och kraftvärme. - En av Europas första vägar för eldriven lastbilstrafik kan hamna i Växjö. Det handlar om en så kallad el-väg, där i detta fall postens "trådlastbilar" hämtar ström från en luftledning. Teststräckan med pilotanläggningen blir alltså totalt två kilometer lång. I vår är det meningen att Trafikverket ska ta ställning till upplägget och då ges en fingervisning om projektet blir av eller inte. - I samband med Earth Hour kommer Uppsalaborna bland annat ha möjlighet att provköra elbilar, prova elcyklar, delta i tävlingar och testa sina kunskaper om energi och miljö. Det kommer även att bjudas på klimatutställningar och dans- och teaterframträdanden. Eventet görs under paraplyet Miljösmart - där ett flertal bolag och nämnder visar hur kommunen underlättar för medborgarna att leva och verka miljövänligt. - Fjärrvärmeverket i Kristianstad producerade under 2012 el och värme med en så låg fossilbränsleandel som 0,28 %. Bäst i Sverige? Läs mer om ovanstående nyheter och ännu fler nyheter i nyhetsbrevet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatkommunernas nyhetsbrev mars 2013

2013-03-19
Nu kan du läsa Klimatkommunernas nyhetsbrev från marsmånad. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa:

- Energimyndigheten har beslutat om stöd till tio projekt inom biogasområdet. Projekten är främst riktade mot förbehandling av substrat, produktion av biogas samt effektivisering av rötresthanteringen. Tre av anläggningarna kommer att byggas i klimatkommuner: Lund, Stockholm och Växjö.

- Svensk Energi har låtit United Minds fråga 1 000 svenskar om hur mycket vi bör satsa på olika energislag under de kommande fem till tio åren. Folkets val är tydligt – det är förnybart som gäller. Solkraft är det energislag som störst andel av svenskarna vill satsa mer på, åtta av tio anser att vi i Sverige bör öka användningen av solkraft under de närmaste 5-10 åren. En majoritet anser att vi bör satsa mer på vindkraft, vågkraft och kraftvärme.

- En av Europas första vägar för eldriven lastbilstrafik kan hamna i Växjö. Det handlar om en så kallad el-väg, där i detta fall postens "trådlastbilar" hämtar ström från en luftledning. Teststräckan med pilotanläggningen blir alltså totalt två kilometer lång. I vår är det meningen att Trafikverket ska ta ställning till upplägget och då ges en fingervisning om projektet blir av eller inte.

- I samband med Earth Hour kommer Uppsalaborna bland annat ha möjlighet att provköra elbilar, prova elcyklar, delta i tävlingar och testa sina kunskaper om energi och miljö. Det kommer även att bjudas på klimatutställningar och dans- och teaterframträdanden. Eventet görs under paraplyet Miljösmart - där ett flertal bolag och nämnder visar hur kommunen underlättar för medborgarna att leva och verka miljövänligt.

- Fjärrvärmeverket i Kristianstad producerade under 2012 el och värme med en så låg fossilbränsleandel som 0,28 %. Bäst i Sverige?

Läs mer om ovanstående nyheter och ännu fler nyheter i nyhetsbrevet.

Senaste nyheter