Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatförändringar & biologisk mångfald

http://www.klimatsmart.se/images/news/regeringskansliet147x64be.gif

Kunskapen om klimatförändringarnas effekter på biologisk mångfald och ekosystemtjänster ska öka. Åtgärder för att följa och begränsa de negativa effekterna ska utredas. En grön infrastruktur behövs för att landskapets växt- och djurarter ska överleva och kunna möta förändringar. Mot den bakgrunden ger regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att tillsammans med en rad andra myndigheter och institutioner göra en förstudie kring hur det fortsatta arbetet ska bedrivas. - Att säkra den biologiska mångfalden är avgörande för framtiden. Vi vill nu kartlägga hur markanvändning, skötsel, restaurering och skydd av naturmiljön och biologisk mångfald bör förändras med hänsyn till klimatförändringarna. Det kommer vara ett viktigt steg i att utveckla tillräckliga åtgärder för att säkerställa arters livsmiljöer och ekosystem, säger Miljöminister Andreas Carlgren. Den biologiska mångfalden kommer med stor sannolikhet att påverkas av ett förändrat klimat. Det kan t.ex. handla om en förskjutning mot norr av ekosystem och arter. Kalfjällen kan förbuskas och främmande arter, som ibland kan vara skadliga för ekosystemet, kan få fotfäste i landet. Goda spridningsmöjligheter för arter är nödvändiga för att olika ekosystem och arter ska kunna anpassa sig till ett förändrat klimat. Detta förutsätter att livsmiljöer för dessa finns i tillräcklig omfattning i landskapet och tillsammans skapar en "grön infrastruktur". Kommande uppdrag innefattar också att titta på vilka indikatorer som krävs för att kunna se om det finns en gynnsam bevarandestatus för arter och livsmiljöer. Ett urval av lämpliga indikator- eller nyckelarter bör väljas så att de på bästa sätt representerar hela den biologiska mångfaldens bredd och de bör vara sådana som kan fungera som indikatorarter för ekosystemtjänster. Förstudien ska innehålla en plan för hur kommande regeringsuppdrag i dessa frågor kan genomföras inom en treårsperiod. Uppdraget går till Naturvårdsverket, som ska genomföra det i samråd med Skogsstyrelsen, Jordbruksverket, Fiskeriverket, Trafikverket, Boverket och Försvarsmakten och i samverkan med Sveriges lantbruksuniversitet, ArtDatabanken, länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Landsting och i dialog med övriga berörda myndigheter och organisationer. För mer information, kontakta: Lennart Bodén, 070-950 22 45, Michael Löfroth, departementssekreterare, 08-405 10 46.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatförändringar & biologisk mångfald

2010-08-19
Kunskapen om klimatförändringarnas effekter på biologisk mångfald och ekosystemtjänster ska öka. Åtgärder för att följa och begränsa de negativa effekterna ska utredas. En grön infrastruktur behövs för att landskapets växt- och djurarter ska överleva och kunna möta förändringar. Mot den bakgrunden ger regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att tillsammans med en rad andra myndigheter och institutioner göra en förstudie kring hur det fortsatta arbetet ska bedrivas.

- Att säkra den biologiska mångfalden är avgörande för framtiden. Vi vill nu kartlägga hur markanvändning, skötsel, restaurering och skydd av naturmiljön och biologisk mångfald bör förändras med hänsyn till klimatförändringarna. Det kommer vara ett viktigt steg i att utveckla tillräckliga åtgärder för att säkerställa arters livsmiljöer och ekosystem, säger Miljöminister Andreas Carlgren.

Den biologiska mångfalden kommer med stor sannolikhet att påverkas av ett förändrat klimat. Det kan t.ex. handla om en förskjutning mot norr av ekosystem och arter. Kalfjällen kan förbuskas och främmande arter, som ibland kan vara skadliga för ekosystemet, kan få fotfäste i landet.

Goda spridningsmöjligheter för arter är nödvändiga för att olika ekosystem och arter ska kunna anpassa sig till ett förändrat klimat. Detta förutsätter att livsmiljöer för dessa finns i tillräcklig omfattning i landskapet och tillsammans skapar en "grön infrastruktur".

Kommande uppdrag innefattar också att titta på vilka indikatorer som krävs för att kunna se om det finns en gynnsam bevarandestatus för arter och livsmiljöer. Ett urval av lämpliga indikator- eller nyckelarter bör väljas så att de på bästa sätt representerar hela den biologiska mångfaldens bredd och de bör vara sådana som kan fungera som indikatorarter för ekosystemtjänster.

Förstudien ska innehålla en plan för hur kommande regeringsuppdrag i dessa frågor kan genomföras inom en treårsperiod. Uppdraget går till Naturvårdsverket, som ska genomföra det i samråd med Skogsstyrelsen, Jordbruksverket, Fiskeriverket, Trafikverket, Boverket och Försvarsmakten och i samverkan med Sveriges lantbruksuniversitet, ArtDatabanken, länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Landsting och i dialog med övriga berörda myndigheter och organisationer.

För mer information, kontakta: Lennart Bodén, 070-950 22 45,
Michael Löfroth, departementssekreterare, 08-405 10 46.

Senaste nyheter