Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljökrav på tvätt- och textilservice

http://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet106x137ha.gif

Nu lanserar Miljöstyrningsrådet nya och uppdaterade miljökrav för Tvätt- och textilservice. Genom att ställa krav i upphandling av Tvätt- och textilservice kan upphandlare och inköpare bidra till minskade utsläpp och exponering av farliga ämnen, minskad vattenförbrukning, minskad energianvändning och minskad klimatpåverkan. Tvätt- och textilservice, det vill säga hyra av textilier och tvätt av hyrda textilier eller tvätt av egna textilier/gods, har miljöaspekter kopplade till utvinning av råvaror för tvättkemikalier och textilier, tillverkning av tvättkemikalier och textilier (exempelvis vatten- och kemikalieanvändning), tvättprocessen (energianvändning, kemikalieanvändning, vattenförbrukning) samt användning av fossila bränslen vid distributionen. Miljökraven med tillhörande förslag på verifikat och bakgrundsdokument är framtagna i en expertgrupp med representanter från Branschföreningen Sveriges Tvätteriförbund, Textilia, Berendsen, Stockholms läns landsting, Landstinget Sörmland och Miljömärkning Sverige AB. - De här kraven i form av våra upphandlingskriterier är viktiga eftersom de om de används kan bidra till mer hållbar tvätt och textilservice, och till ett mer harmoniserat kravställande, säger Anna Christiansson, projektledare Tvätt- och textilservice. Eftersom kriterierna spänner över många områden (tvättkemikalier, tvättprocessen, textilier och distribution) bidrar de positivt till minskade miljö-och hälsoaspekter, energianvändning, vattenförbrukning och klimatgasutsläpp. Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier för tvätt-och textilservice utkom/publicerades första gången år 2004 och har därefter uppdaterats i omgångar. En större uppdatering har nu gjorts med exempelvis energianvändningskrav på bas- och avancerad nivå, vattenförbrukningskrav, kemikaliekrav enligt Miljöstyrningsrådets kriterier för Kemisk-tekniska produkter anpassade för tvätt-och textilservice och uppdatering av textiliekraven enligt Miljöstyrningsrådets kriterier för Textilier och läder. För mer information, kontakta: Anna Christiansson, Projektledare Tvätt- och textilservice, 08-501 055 56 Susanne Lång, 08-700 66 98.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Miljökrav på tvätt- och textilservice

2012-03-29
Nu lanserar Miljöstyrningsrådet nya och uppdaterade miljökrav för Tvätt- och textilservice. Genom att ställa krav i upphandling av Tvätt- och textilservice kan upphandlare och inköpare bidra till minskade utsläpp och exponering av farliga ämnen, minskad vattenförbrukning, minskad energianvändning och minskad klimatpåverkan.

Tvätt- och textilservice, det vill säga hyra av textilier och tvätt av hyrda textilier eller tvätt av egna textilier/gods, har miljöaspekter kopplade till utvinning av råvaror för tvättkemikalier och textilier, tillverkning av tvättkemikalier och textilier (exempelvis vatten- och kemikalieanvändning), tvättprocessen (energianvändning, kemikalieanvändning, vattenförbrukning) samt användning av fossila bränslen vid distributionen.

Miljökraven med tillhörande förslag på verifikat och bakgrundsdokument är framtagna i en expertgrupp med representanter från Branschföreningen Sveriges Tvätteriförbund, Textilia, Berendsen, Stockholms läns landsting, Landstinget Sörmland och Miljömärkning Sverige AB.

- De här kraven i form av våra upphandlingskriterier är viktiga eftersom de om de används kan bidra till mer hållbar tvätt och textilservice, och till ett mer harmoniserat kravställande, säger Anna Christiansson, projektledare Tvätt- och textilservice. Eftersom kriterierna spänner över många områden (tvättkemikalier, tvättprocessen, textilier och distribution) bidrar de positivt till minskade miljö-och hälsoaspekter, energianvändning, vattenförbrukning och klimatgasutsläpp.

Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier för tvätt-och textilservice utkom/publicerades första gången år 2004 och har därefter uppdaterats i omgångar. En större uppdatering har nu gjorts med exempelvis energianvändningskrav på bas- och avancerad nivå, vattenförbrukningskrav, kemikaliekrav enligt Miljöstyrningsrådets kriterier för Kemisk-tekniska produkter anpassade för tvätt-och textilservice och uppdatering av textiliekraven enligt Miljöstyrningsrådets kriterier för Textilier och läder.

För mer information, kontakta:
Anna Christiansson, Projektledare Tvätt- och textilservice, 08-501 055 56
Susanne Lång, 08-700 66 98.

Senaste nyheter