Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Helt naturliga tvättnötter

http://www.klimatsmart.se/images/news/tvattnotter250x375.jpg

Det där med tvättmedel är det som jag hela tiden tyckt varit svårast att bedöma om och hur miljövänligt det är. När man väl listat ut det så är det lika svårt att hitta balansen för att fortsatt kunna njuta lyxen av ren tvätt då många miljövänliga alternativ faktiskt inte tvättar helt rent. En dag berättade en kvinna för mig om något fantastiskt som kommit i hennes väg, något som kallades Tvättnötter. Denna magiska nöt är egentligen ett bär som jag tror växer på en buske på platser med varmare klimat som Himalaya och på slätterna i Indien till exempel. I nöten finns ett ämne som heter Saponin som är rengörande och som frigörs i kontakten med vatten. Tvätten blir ren, PÅ RIKTIGT, och nötterna är ju helt organiska så det är bara att slänga dem på komposten när de är färdiganvända. Annars kan man koka upp schampo av dem i en kastrull på spisen. En nöt kan användas upp till fem gånger i bland. Låter det inte otroligt? Så här går det till: Istället för det vanliga tvättmedlet lägger man 3-5 tvättnötter i bomullspåsen (medföljer ofta förpackningen). Tänk på att öppna slutna nötter. Påsen knytes ihop och sedan lägger man in den ihop med tvätten. Därefter startar man maskinen på vanligt vis. Tvättnötterna tvättar kulört och vittvätt från 30grader till 95grader och även kashmir, ull och silke. Vid tvätt upp till 40grader kan nötterna återanvändas. Tänk på att nötterna inte får torka mellan tvättarna och lägg gärna till någon extra, vid återanvändning. Vid vittvätt bör en tesked blekmedel användas om så önskas. Doften är neutral. Om parfymering önskas, kan man droppa några droppa eterisk olja på bomullspåsen. Visst är det spännande när man inser att mycket som vi behöver för att klara vår vardag på ett bra och miljövänligt sätt helt enkelt finns i naturen! Jens Ljunggren Ekosvensson.se Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Helt naturliga tvättnötter

2011-11-13
Slängs på komposten när du använt dem klart
Det där med tvättmedel är det som jag hela tiden tyckt varit svårast att bedöma om och hur miljövänligt det är. När man väl listat ut det så är det lika svårt att hitta balansen för att fortsatt kunna njuta lyxen av ren tvätt då många miljövänliga alternativ faktiskt inte tvättar helt rent.

En dag berättade en kvinna för mig om något fantastiskt som kommit i hennes väg, något som kallades Tvättnötter.

Denna magiska nöt är egentligen ett bär som jag tror växer på en buske på platser med varmare klimat som Himalaya och på slätterna i Indien till exempel. I nöten finns ett ämne som heter Saponin som är rengörande och som frigörs i kontakten med vatten. Tvätten blir ren, PÅ RIKTIGT, och nötterna är ju helt organiska så det är bara att slänga dem på komposten när de är färdiganvända. Annars kan man koka upp schampo av dem i en kastrull på spisen. En nöt kan användas upp till fem gånger i bland. Låter det inte otroligt?

Så här går det till:

Istället för det vanliga tvättmedlet lägger man 3-5 tvättnötter i bomullspåsen (medföljer ofta förpackningen). Tänk på att öppna slutna nötter. Påsen knytes ihop och sedan lägger man in den ihop med tvätten. Därefter startar man maskinen på vanligt vis.

Tvättnötterna tvättar kulört och vittvätt från 30grader till 95grader och även kashmir, ull och silke. Vid tvätt upp till 40grader kan nötterna återanvändas. Tänk på att nötterna inte får torka mellan tvättarna och lägg gärna till någon extra, vid återanvändning. Vid vittvätt bör en tesked blekmedel användas om så önskas. Doften är neutral. Om parfymering önskas, kan man droppa några droppa eterisk olja på bomullspåsen.

Visst är det spännande när man inser att mycket som vi behöver för att klara vår vardag på ett bra och miljövänligt sätt helt enkelt finns i naturen!


Jens Ljunggren
Ekosvensson.se

Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.

Här hittar du tvättnötter: www.klimatsmart.se/

Senaste nyheter