Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Jeansjätte kopplas till miljöförstöring

http://www.klimatsmart.se/images/news/greenpeace146x76a.jpg

Provtagningar från några av Mexikos största textilfabriker visar att industrislam som innehåller giftiga och hormonstörande kemikalier dumpas utan kontroll i floder och vattendrag. Fabrikerna levererar kläder till ett av världens mest kända modevarumärken, Levi’s. - Trots försäkringar om att skydda miljön och värna planeten visar våra tester på att Levi’s leverantörer använder kemikalier som förgiftar mexikanska vattendrag och kan spridas globalt, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. I en tidigare rapport har Greenpeace visat hur kläder från 20 internationella märken, bland annat Levi's, innehåller giftiga och hormonstörande kemikalier. I den nya rapporten “Toxic Threads: Under Wraps” visar vattenprover tagna från mynningen av Levisfabrikernas avloppsrör att de industriella utsläppen innehöll kemikalier som bland annat är giftiga för reproduktionssystemet samt för vattenlevande organismer. Vissa av kemikalierna är långlivade och sprids över hela planeten. Rapporten konstaterar att företagen Kaltex och Lavamex anläggningar bedriver sin verksamhet helt utan transparens och insyn. Verkningslös, vag lagstiftning möjliggör att företagen kan undanhålla allmänheten insikt i tillverkningsprocessen. Andra märken som kopplas till den smutsiga verksamheten är Calvin Klein, LVMH, Guess, Gap och Walmart. Hemlighetsmakeriet kring fabrikerna är så omfattande att Greenpeace formligen har fått tvinga den mexikanska regeringen att tillhandahålla ens den mest basala informationen om den giftiga cocktail som pumpas ut i floder och vattendrag - och vem som är ansvarig. - Vad vi ser i Mexiko är ett klassiskt exempel på hur storbolag kan gömma fullständigt vidriga utsläpp bakom vek lagstiftning. Det mexikanska folket har rätt att veta vad som släpps ut i deras floder och klädköpare jorden runt har rätt att veta hur kläderna har tillverkats, säger Jacobson. Levi’s har lanserat en egen kampanj för att minska vattenanvändning, water>less, och har redan en kemikaliepolicy. Men där fokuserar man på hanteringen av farliga kemikalier i stället för på att ta bort dem. Om de får bort farliga kemikalier kommer det att göra stor skillnad för såväl miljö som människor. För mer information, kontakta: Annika Jacobson, chef Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90 Jesper Liveröd, 070 340 54 14.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Jeansjätte kopplas till miljöförstöring

2012-12-06
Provtagningar från några av Mexikos största textilfabriker visar att industrislam som innehåller giftiga och hormonstörande kemikalier dumpas utan kontroll i floder och vattendrag. Fabrikerna levererar kläder till ett av världens mest kända modevarumärken, Levi’s.

- Trots försäkringar om att skydda miljön och värna planeten visar våra tester på att Levi’s leverantörer använder kemikalier som förgiftar mexikanska vattendrag och kan spridas globalt, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

I en tidigare rapport har Greenpeace visat hur kläder från 20 internationella märken, bland annat Levi's, innehåller giftiga och hormonstörande kemikalier.

I den nya rapporten “Toxic Threads: Under Wraps” visar vattenprover tagna från mynningen av Levisfabrikernas avloppsrör att de industriella utsläppen innehöll kemikalier som bland annat är giftiga för reproduktionssystemet samt för vattenlevande organismer. Vissa av kemikalierna är långlivade och sprids över hela planeten.

Rapporten konstaterar att företagen Kaltex och Lavamex anläggningar bedriver sin verksamhet helt utan transparens och insyn. Verkningslös, vag lagstiftning möjliggör att företagen kan undanhålla allmänheten insikt i tillverkningsprocessen. Andra märken som kopplas till den smutsiga verksamheten är Calvin Klein, LVMH, Guess, Gap och Walmart.

Hemlighetsmakeriet kring fabrikerna är så omfattande att Greenpeace formligen har fått tvinga den mexikanska regeringen att tillhandahålla ens den mest basala informationen om den giftiga cocktail som pumpas ut i floder och vattendrag - och vem som är ansvarig.

- Vad vi ser i Mexiko är ett klassiskt exempel på hur storbolag kan gömma fullständigt vidriga utsläpp bakom vek lagstiftning. Det mexikanska folket har rätt att veta vad som släpps ut i deras floder och klädköpare jorden runt har rätt att veta hur kläderna har tillverkats, säger Jacobson.

Levi’s har lanserat en egen kampanj för att minska vattenanvändning, water>less, och har redan en kemikaliepolicy. Men där fokuserar man på hanteringen av farliga kemikalier i stället för på att ta bort dem. Om de får bort farliga kemikalier kommer det att göra stor skillnad för såväl miljö som människor.

För mer information, kontakta:
Annika Jacobson, chef Greenpeace i Sverige, 070 542 08 90
Jesper Liveröd, 070 340 54 14.
Källa: Greenpeace

Senaste nyheter