Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Intresse för energisatsningar i Piteå

http://www.klimatsmart.se/images/news/energinytt.png

Forskningen och numera även tillverkningen av miljövänliga drivmedel med skogen som råvara väcker stort intresse. Inte bara i Sverige utan över hela världen. Branschfolk, politiker och andra nyfikna besöker Piteå för att bevittna vad som sker. Så många att det stundtals blivit en belastning för den pågående verksamheten. - Vi har i dag ingen direkt beredskap för att ta emot alla besökare men det ska vi titta på, lovar Erik Persson, chef vid den kommunala tillväxtavdelningens industri- och energienhet. Piteå är världsledande i forskningen kring att utveckla nya produkter med skogen som råvara. Världens första fabrik för tillverkning av talldiesel invigdes nyligen vid djuphamnen på Haraholmen. Där ska 100 miljoner liter miljövänlig diesel produceras årligen. Till hösten invigs världens första pilotanläggning för tillverkning av drivmedlet DiMetylEter, DME, vid Solander Science Park, SSP. DME görs av svartlut. Precis som tallolja är svartluten en biprodukt vid tillverkningen av massa- och papper. Det behövs alltså ingen ytterligare råvara. Av samma träd görs först papper sedan drivmedel. Potentialen är stor. Skulle en fullstor DME-anläggning byggas vid varje svenskt massa- och pappersbruk skulle hälften av all fossil diesel för landets tunga fordonsflotta kunna ersättas av DiMetylEter. Volvo har redan tagit fram en motor som kan köras på DME och som minskar utsläppen av koldioxid med 95 procent jämfört med vanlig konventionell fossil diesel. En flotta på 14 miljövänliga lastbilar kommer i höst att börja testköras när DME-piloten är igång. DME kan också tillverkas av träpulver som mals fram ur GROT, grenar, toppar och rötter. ”Riset” som tidigare lämnats kvar på avverkningsplatserna kan alltså bli en värdefull tillgång och råvara. Även på detta område finns en pilotanläggning som snart tas i drift vid SSP och Energitekniskt Centrum i Piteå, eller ETC Gasification Centre som anläggningen döpts till. Allt detta har förstås gjort att alla nationer med egen skogsindustri tittar nyfiket på vad som händer i Piteå. För pappersbruken kan den nya tekniken innebära stora ekonomiska fördelar genom att de får flera produkter att sälja utöver papper. De många besöken och förfrågningarna har lett till att forskare, ingenjörer och andra känner sig hämmade i den vardagliga verksamheten. Piteå kommun funderar över en lösning. För problemet är ju egentligen angenämt. - Det finns planer på en speciell lokal där alla projekt presenteras, en form av Technical Visit, berättar Robert Bergman, projektledare för Solander Symposium. Tack vare energisatsningarna i Piteå så ökar även den betydelsefulla besöksnäringen. Och målet är att alla som vill naturligtvis ska känna sig välkomna till Piteå.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Intresse för energisatsningar i Piteå

2010-05-28
Forskningen och numera även tillverkningen av miljövänliga drivmedel med skogen som råvara väcker stort intresse. Inte bara i Sverige utan över hela världen. Branschfolk, politiker och andra nyfikna besöker Piteå för att bevittna vad som sker. Så många att det stundtals blivit en belastning för den pågående verksamheten.

- Vi har i dag ingen direkt beredskap för att ta emot alla besökare men det ska vi titta på, lovar Erik Persson, chef vid den kommunala tillväxtavdelningens industri- och energienhet.

Piteå är världsledande i forskningen kring att utveckla nya produkter med skogen som råvara. Världens första fabrik för tillverkning av talldiesel invigdes nyligen vid djuphamnen på Haraholmen. Där ska 100 miljoner liter miljövänlig diesel produceras årligen.

Till hösten invigs världens första pilotanläggning för tillverkning av drivmedlet DiMetylEter, DME, vid Solander Science Park, SSP. DME görs av svartlut.

Precis som tallolja är svartluten en biprodukt vid tillverkningen av massa- och papper. Det behövs alltså ingen ytterligare råvara. Av samma träd görs först papper sedan drivmedel.

Potentialen är stor. Skulle en fullstor DME-anläggning byggas vid varje svenskt massa- och pappersbruk skulle hälften av all fossil diesel för landets tunga fordonsflotta kunna ersättas av DiMetylEter.

Volvo har redan tagit fram en motor som kan köras på DME och som minskar utsläppen av koldioxid med 95 procent jämfört med vanlig konventionell fossil diesel. En flotta på 14 miljövänliga lastbilar kommer i höst att börja testköras när DME-piloten är igång.

DME kan också tillverkas av träpulver som mals fram ur GROT, grenar, toppar och rötter. ”Riset” som tidigare lämnats kvar på avverkningsplatserna kan alltså bli en värdefull tillgång och råvara. Även på detta område finns en pilotanläggning som snart tas i drift vid SSP och Energitekniskt Centrum i Piteå, eller ETC Gasification Centre som anläggningen döpts till.

Allt detta har förstås gjort att alla nationer med egen skogsindustri tittar nyfiket på vad som händer i Piteå. För pappersbruken kan den nya tekniken innebära stora ekonomiska fördelar genom att de får flera produkter att sälja utöver papper.

De många besöken och förfrågningarna har lett till att forskare, ingenjörer och andra känner sig hämmade i den vardagliga verksamheten. Piteå kommun funderar över en lösning. För problemet är ju egentligen angenämt.

- Det finns planer på en speciell lokal där alla projekt presenteras, en form av Technical Visit, berättar Robert Bergman, projektledare för Solander Symposium.

Tack vare energisatsningarna i Piteå så ökar även den betydelsefulla besöksnäringen. Och målet är att alla som vill naturligtvis ska känna sig välkomna till Piteå.

Senaste nyheter