Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Torktumlare får ny energimärkning som visar mer

http://www.klimatsmart.se/images/news/

Idag får torktumlares energimärkning tre nya steg, A+, A++ och A+++. Det främjar utvecklingen av värmepumpsbaserade torktumlare som drar hälften så mycket energi som traditionella. Köparna får lättare att göra energieffektiva val. Torktumlare är vanliga i Sverige på grund av vårt kalla klimat. En traditionell torktumlare drar tre gånger så mycket energi som själva tvätten, men energianvändningen skiljer stort. Frånlufts- och kondenstorktumlarna drar mer än dubbelt så mycket som de nya värmepumpsbaserade torktumlarna. Energimärkningen fungerar som hjälp för konsumenter när de köper nytt. Pilen på etiketten visar hur bra produkten är energimässigt. På den nya etiketten, som blir obligatorisk idag, visas förutom kapacitet och energianvändning, även information om tid för standardprogram, buller och för kondenstorktumlarna anges kondenseffektivitet, alltså fukt i rummet. – Att buller och kondens nu syns på etiketten, gör det lättare att jämföra torktumlare utifrån sådant som är viktigt i hemmiljön. Men allra viktigast är att den nya märkningen öppnar nya klasser för riktigt energieffektiva produkter, vilket främjar utveckling av bättre produkter som värmepumpstorktumlare, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten. Den 1 november 2013 får torktumlare även krav enligt ekodesigndirektivet, vilket innebär att torktumlarna måste hålla en viss energieffektivitet för att få sättas på EU:s marknad. Torktumlarnas nya krav på ekodesign och energimärkning sparar 4 TWh per år vid år 2020 och vid år 2030 sparas hela 9 TWh per år, vilket kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som förra året var 142 TWh. – De energieffektiva värmepumpstorktumlarna har utvecklats genom internationell teknikupphandling med svenskt stöd på 90-talet. Nu får de stor spridning tack vare ekodesign och energimärkning. Det här är ett bra exempel på hur man långsiktigt stödjer energieffektiv innovation hela vägen, säger Carlos Lopes, projektledare på Energimyndigheten.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Torktumlare får ny energimärkning som visar mer

2013-05-29
Idag får torktumlares energimärkning tre nya steg, A+, A++ och A+++. Det främjar utvecklingen av värmepumpsbaserade torktumlare som drar hälften så mycket energi som traditionella. Köparna får lättare att göra energieffektiva val.

Torktumlare är vanliga i Sverige på grund av vårt kalla klimat. En traditionell torktumlare drar tre gånger så mycket energi som själva tvätten, men energianvändningen skiljer stort. Frånlufts- och kondenstorktumlarna drar mer än dubbelt så mycket som de nya värmepumpsbaserade torktumlarna.

Energimärkningen fungerar som hjälp för konsumenter när de köper nytt. Pilen på etiketten visar hur bra produkten är energimässigt. På den nya etiketten, som blir obligatorisk idag, visas förutom kapacitet och energianvändning, även information om tid för standardprogram, buller och för kondenstorktumlarna anges kondenseffektivitet, alltså fukt i rummet.

– Att buller och kondens nu syns på etiketten, gör det lättare att jämföra torktumlare utifrån sådant som är viktigt i hemmiljön. Men allra viktigast är att den nya märkningen öppnar nya klasser för riktigt energieffektiva produkter, vilket främjar utveckling av bättre produkter som värmepumpstorktumlare, säger Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten.

Den 1 november 2013 får torktumlare även krav enligt ekodesigndirektivet, vilket innebär att torktumlarna måste hålla en viss energieffektivitet för att få sättas på EU:s marknad. Torktumlarnas nya krav på ekodesign och energimärkning sparar 4 TWh per år vid år 2020 och vid år 2030 sparas hela 9 TWh per år, vilket kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som förra året var 142 TWh.

– De energieffektiva värmepumpstorktumlarna har utvecklats genom internationell teknikupphandling med svenskt stöd på 90-talet. Nu får de stor spridning tack vare ekodesign och energimärkning. Det här är ett bra exempel på hur man långsiktigt stödjer energieffektiv innovation hela vägen, säger Carlos Lopes, projektledare på Energimyndigheten.

Senaste nyheter