Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hotellgäster hjälper hotad elefant

http://www.klimatsmart.se/images/news/wwf250x332f.gif

Världens stora regnskogsområden är hårt ansatta av ett ökat skogsbruk som tränger allt djupare in i skogen på jakt efter värdefullt timmer. Ett snabbt expanderande vägnät för timmerbilar öppnar upp för illegal jakt på djungelkött. I Kamerun är den hotade afrikanska skogselefanten är en av de arter som jagas och stadigt minskar i antal – men får nu oväntad hjälp. Under flera år har Världsnaturfonden WWF arbetat med naturvårdsprojekt i Kamerun där fyra nya nationalparker bildats de senaste fem åren. Där har bland annat den afrikanska skogselefanten (Loxodonta africana cyclotis) fredats. Arten är hotad främst på grund av jakten på elfenben. Bland det viktigaste i allt naturvårdsarbete är att skapa tolerans hos lokalbefolkningen – en process som tar flera år, är kostsam och involverar mycket personal. Ricafonden är en fristående stiftelse dit hotellkedjan Rica Hotels gäster i Sverige bidrar med pengar genom att sova på hotellen. Fonden har sedan starten 1995 delat ut 4 miljoner kronor till 50 olika projekt inom miljö och social omsorg. Ricafondens miljöprogram, dit en tredjedel av pengarna går, kallas Rica Green och det är inom detta som WWF och projektet för bevarandet av afrikansk skogselefant i Kamerun nu utsetts till tvåårig förmånstagare. Preliminärt kommer hotellgästerna under 2010-2011 att bidra med en kvarts miljon kronor till skogselefanternas skydd. – Det här bidraget betyder mycket för WWFs naturvårdsarbete och för de hotade skogselefanterna. Att det är hotellgästerna som bidrar, Rica Hotels medarbetare som röstat fram skogselefanten och WWF som utsetts till förmånstagare gör att det känns extra bra, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. För att kunna studera skogselefanterna har tre redan försetts med GPS-sändare. Det innebär att deras rörelser kan spåras och loggas. Bidraget från Ricafonden kommer att gå till GPS-utrustning för ytterligare en elefant samt till miljöprojekten i Mount Kameruns nationalpark i sin helhet. – Elefantprojektet i Kamerun ett lysande exempel på hur man aktivt kan bidra till att skydda både djur och natur i kombination. Vi är därför glada att å våra gästers vägnar kunna kanalisera detta bidrag som konkret kommer att göra skillnad, säger Fredrik Utheim, VD för Rica Hotels i Sverige och ledamot i styrelsen för Ricafonden. För mer information, kontakta: Lasse Gustavsson, generalsekreterare, WWF, 08-624 74 02, 070-105 30 55 Allan Carlson, tropikexpert WWF, 08-624 74 34, 070-220 38 11 Siv Persson, företagssamarbeten WWF, 08-624 74 40, 0733-624 40 01 Jörgen Dyssvold, marknadschef Rica Hotels AB, 08-723 69 94, 0706-26 07 70, jorgen.dyssvold@rica.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hotellgäster hjälper hotad elefant

2010-04-06
Världens stora regnskogsområden är hårt ansatta av ett ökat skogsbruk som tränger allt djupare in i skogen på jakt efter värdefullt timmer. Ett snabbt expanderande vägnät för timmerbilar öppnar upp för illegal jakt på djungelkött. I Kamerun är den hotade afrikanska skogselefanten är en av de arter som jagas och stadigt minskar i antal – men får nu oväntad hjälp.

Under flera år har Världsnaturfonden WWF arbetat med naturvårdsprojekt i Kamerun där fyra nya nationalparker bildats de senaste fem åren. Där har bland annat den afrikanska skogselefanten (Loxodonta africana cyclotis) fredats. Arten är hotad främst på grund av jakten på elfenben. Bland det viktigaste i allt naturvårdsarbete är att skapa tolerans hos lokalbefolkningen – en process som tar flera år, är kostsam och involverar mycket personal.

Ricafonden är en fristående stiftelse dit hotellkedjan Rica Hotels gäster i Sverige bidrar med pengar genom att sova på hotellen. Fonden har sedan starten 1995 delat ut 4 miljoner kronor till 50 olika projekt inom miljö och social omsorg. Ricafondens miljöprogram, dit en tredjedel av pengarna går, kallas Rica Green och det är inom detta som WWF och projektet för bevarandet av afrikansk skogselefant i Kamerun nu utsetts till tvåårig förmånstagare. Preliminärt kommer hotellgästerna under 2010-2011 att bidra med en kvarts miljon kronor till skogselefanternas skydd.

– Det här bidraget betyder mycket för WWFs naturvårdsarbete och för de hotade skogselefanterna. Att det är hotellgästerna som bidrar, Rica Hotels medarbetare som röstat fram skogselefanten och WWF som utsetts till förmånstagare gör att det känns extra bra, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

För att kunna studera skogselefanterna har tre redan försetts med GPS-sändare. Det innebär att deras rörelser kan spåras och loggas. Bidraget från Ricafonden kommer att gå till GPS-utrustning för ytterligare en elefant samt till miljöprojekten i Mount Kameruns nationalpark i sin helhet.

– Elefantprojektet i Kamerun ett lysande exempel på hur man aktivt kan bidra till att skydda både djur och natur i kombination. Vi är därför glada att å våra gästers vägnar kunna kanalisera detta bidrag som konkret kommer att göra skillnad, säger Fredrik Utheim, VD för Rica Hotels i Sverige och ledamot i styrelsen för Ricafonden.

För mer information, kontakta:
Lasse Gustavsson, generalsekreterare, WWF, 08-624 74 02, 070-105 30 55
Allan Carlson, tropikexpert WWF, 08-624 74 34, 070-220 38 11
Siv Persson, företagssamarbeten WWF, 08-624 74 40, 0733-624 40 01
Jörgen Dyssvold, marknadschef Rica Hotels AB, 08-723 69 94, 0706-26 07 70, jorgen.dyssvold@rica.se.
Källa: WWF

Senaste nyheter